Prehrana in recepti
Ribollita – tradicionalna toskanska enolončnica
Vsaka družina v Toskani ima svojo različico ribollite, a osnova ostaja enaka: bogata zelenjavna juha, zgostena z drobljenim kruhom in obogatena z oljčnim oljem.

Ribollita, kar dobesedno pomeni “ponovno kuhano”, je srčna in hranljiva toskanska enolončnica, ki izvira iz Italije. Znana je po tem, da združuje preproste sestavine iz lokalnega okolja v bogato in tolažilno jed, ki je še posebej priljubljena v hladnejših mesecih. Ta tradicionalna jed je prvotno nastala kot način za uporabo ostankov kruha in zelenjave, danes pa velja za simbol toskanske kuhinje.
Ribollita je odličen primer italijanske “cucina povera” ali “kuhinje revščine”, kjer so iz osnovnih in poceni sestavin pripravljene izjemno okusne jedi. Vsaka družina v Toskani ima svojo različico ribollite, a osnova ostaja enaka: bogata zelenjavna juha, zgostena z drobljenim kruhom in obogatena z lokalnim oljčnim oljem.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 stebla zelene
- 1 korenček
- Oljčno olje
- 2 čajni žlički semen koromača
- 1 pločevinka (400 g) pelatov
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola (na primer cannellini)
- 750 ml organske jušne osnove ali tekočine od kuhanja šunke
- 300 g ohrovta
- 100 g špinače
- 150 g ostankov kuhane šunke visoke kakovosti
Priprava
- Priprava zelenjave: Čebulo in česen olupite ter skupaj s stebli zelene in korenčkom drobno nasekljajte.
- Praženje zelenjave: V veliki ponvi na srednji temperaturi segrejte malo oljčnega olja, dodajte nasekljano zelenjavo in semena koromača ter začinite. Kuhajte pokrito na nizki temperaturi 10 minut, da zelenjava postane zlato rjava, med kuhanjem redno mešajte.
- Dodajanje fižola in paradižnika: Polovico fižola cannellini odstavite na stran, preostali fižol pretlačite in dodajte v ponev skupaj s tekočino iz pločevinke, pelati in jušno osnovo. Nadaljujte s kuhanjem še 10 minut.
- Dodajanje listnate zelenjave in šunke: Nasekljajte ohrovt in špinačo ter ju dodajte v ponev. Nato dodajte še natrgane koščke šunke in preostali fižol.
- Kuhanje do konca: Kuhajte, dokler listnata zelenjava ne oveni in se juha ne zgosti v bogato enolončnico.
Ribollita se tradicionalno postreže z dodatkom svežega oljčnega olja in kosov starega kruha, ki juho zgostijo in ji dodajo teksturo. Ta topla in tolažilna jed je popoln primer, kako lahko preproste sestavine ustvarijo izjemno okusen obrok. Uživajte v pripravi in okušanju te tradicionalne toskanske specialitete!
Preberite tudi ...
-
Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti
-
Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje
-
Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo
-
Beljakovinske palačinke za aktiven začetek dneva
-
Vročinski val: Zakaj so ženske zanj bolj dovzetne?
-
Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Magnezijev glicinat: naravna pomoč za globok spanec

Življenje je kot škatla čokoladnih pralinejev …

Polenta pica: hrustljava in brezglutenska alternativa

Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti

Poletna rutina za mentalno zdravje: Upočasni, odklopi, napolni baterije

Polnjene bučke s piščančjim mesom in sirom iz pečice

Modrost: sad izkustva, učenja in osebne rasti

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo

Lepota metulja: samo spremembe vodijo do resničnega sijaja

Zavestno dihanje: močno orodje za mir, počutje in odnose

Lepota metulja: samo spremembe vodijo do resničnega sijaja

Quiche s šparglji, panceto, sirom in špinačo

Poletna rutina za mentalno zdravje: Upočasni, odklopi, napolni baterije

Beljakovinske palačinke za aktiven začetek dneva

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Polnjene bučke s piščančjim mesom in sirom iz pečice

Vročinski val: Zakaj so ženske zanj bolj dovzetne?

Modrost: sad izkustva, učenja in osebne rasti

Življenje je kot škatla čokoladnih pralinejev …

Zdrave alternative ovsenim kosmičem, ki jih morate poskusiti

Hidracija: resnice, miti in nasveti za zdravo ravnovesje

Prehrana in depresija – kako hrana vpliva na naše počutje

Guganje: naravna pot do sprostitve in duševnega ravnovesja

12. maja 2025: luna razkritij, preobrazbe in moči

50 ključev do dolgoživosti za zdravo in polno življenje

Stoicizem: načela, vaje in 10 napotkov za notranji mir

Shana Flogie: napoved za April 2025

Kako prenehati ugajati drugim in zaživeti svobodno
