Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Ribollita – tradicionalna toskanska enolončnica

Vsaka družina v Toskani ima svojo različico ribollite, a osnova ostaja enaka: bogata zelenjavna juha, zgostena z drobljenim kruhom in obogatena z oljčnim oljem.

Ribollita - tradicionalna toskanska enolončnica

Ribollita, kar dobesedno pomeni “ponovno kuhano”, je srčna in hranljiva toskanska enolončnica, ki izvira iz Italije. Znana je po tem, da združuje preproste sestavine iz lokalnega okolja v bogato in tolažilno jed, ki je še posebej priljubljena v hladnejših mesecih. Ta tradicionalna jed je prvotno nastala kot način za uporabo ostankov kruha in zelenjave, danes pa velja za simbol toskanske kuhinje.

Ribollita je odličen primer italijanske “cucina povera” ali “kuhinje revščine”, kjer so iz osnovnih in poceni sestavin pripravljene izjemno okusne jedi. Vsaka družina v Toskani ima svojo različico ribollite, a osnova ostaja enaka: bogata zelenjavna juha, zgostena z drobljenim kruhom in obogatena z lokalnim oljčnim oljem.

Ribollita - tradicionalna toskanska enolončnica

Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 stebla zelene
  • 1 korenček
  • Oljčno olje
  • 2 čajni žlički semen koromača
  • 1 pločevinka (400 g) pelatov
  • 1 pločevinka (400 g) belega fižola (na primer cannellini)
  • 750 ml organske jušne osnove ali tekočine od kuhanja šunke
  • 300 g  ohrovta
  • 100 g špinače
  • 150 g ostankov kuhane šunke visoke kakovosti

Ribollita - tradicionalna toskanska enolončnica

Priprava

  1. Priprava zelenjave: Čebulo in česen olupite ter skupaj s stebli zelene in korenčkom drobno nasekljajte.
  2. Praženje zelenjave: V veliki ponvi na srednji temperaturi segrejte malo oljčnega olja, dodajte nasekljano zelenjavo in semena koromača ter začinite. Kuhajte pokrito na nizki temperaturi 10 minut, da zelenjava postane zlato rjava, med kuhanjem redno mešajte.
  3. Dodajanje fižola in paradižnika: Polovico fižola cannellini odstavite na stran, preostali fižol pretlačite in dodajte v ponev skupaj s tekočino iz pločevinke, pelati in jušno osnovo. Nadaljujte s kuhanjem še 10 minut.
  4. Dodajanje listnate zelenjave in šunke: Nasekljajte ohrovt in špinačo ter ju dodajte v ponev. Nato dodajte še natrgane koščke šunke in preostali fižol.
  5. Kuhanje do konca: Kuhajte, dokler listnata zelenjava ne oveni in se juha ne zgosti v bogato enolončnico.

Ribollita - tradicionalna toskanska enolončnica

Ribollita se tradicionalno postreže z dodatkom svežega oljčnega olja in kosov starega kruha, ki juho zgostijo in ji dodajo teksturo. Ta topla in tolažilna jed je popoln primer, kako lahko preproste sestavine ustvarijo izjemno okusen obrok. Uživajte v pripravi in okušanju te tradicionalne toskanske specialitete!

Reklamni oglas