Prehrana in recepti
Rižota malo drugače: Ajdova poslastica z gobami in grahom
Pripravimo malo drugačno rižoto z ajdo, gobami in grahom. To je hranljiva in okusna jed, ki jo lahko prilagodite s svojo najljubšo zelenjavo in začimbami.

Rižota je klasična jed, ki je priljubljena zaradi svoje kremaste teksture in bogatega okusa. Toda zakaj ne bi poskusili nečesa novega in pripravili rižoto z ajdo namesto riža? Ajda je hranljiva in brezglutenska žitarica, ki bo vaši rižoti dodala edinstven okus in teksturo. V tem receptu bomo ajdo združili s svežimi gobami in sladkim grahom, po želji pa lahko dodate tudi svojo najljubšo zelenjavo. Upamo, da vas bo ta malo drugačna rižota navdihnila, da boste pri načrtovanju obrokov večkrat uporabili ajdo.
Recept za ajdovo rižoto z gobami in grahom
Sestavine:
- 200 g ajde
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 200 g svežih šampinjonov
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- 1 svež čili (po želji)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- olivno olje
- sol in poper
- sveža zelišča (npr. peteršilj, timijan)
- parmezan (po želji)
Priprava:
- Kuhanje ajde: Ajdo operemo pod hladno vodo. V srednje veliki posodi zavremo 1 l vode, dodamo ščepec soli in ajdo. Kuhamo približno 15-20 minut, dokler ni ajda mehka. Odcedimo in postavimo na stran.
- Priprava zelenjave: Čebulo in česen drobno sesekljamo. Gobe narežemo na tanke rezine, čili pa na drobne koščke (če ga uporabimo).
- Sotiranje: V veliki ponvi segrejemo 2-3 žlice olivnega olja. Dodamo sesekljano čebulo in pražimo, dokler ne postane prosojna. Nato dodamo česen in čili ter pražimo še minuto.
- Dodajanje gob: Dodamo narezane gobe in pražimo, dokler se ne zmehčajo in rahlo zlato rjavijo. Začinimo s soljo, poprom in svežimi zelišči.
- Dodajanje graha: V ponev dodamo grah in kuhano ajdo. Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo.
- Jušna osnova: Postopoma dodajamo zelenjavno jušno osnovo, zajemalko za zajemalko, pri tem pa nenehno mešamo, dokler ajda ne vpije večine tekočine in postane kremasta.
- Zaključek: Ko je ajdova rižota kuhana in kremasta, jo odstavimo z ognja. Po želji dodamo nariban parmezan in še enkrat premešamo.
- Postrežba: Rižoto postrežemo toplo, potreseno s svežimi zelišči. Po želji lahko dodamo tudi sveže nariban parmezan.
Ajdova rižota z gobami in grahom je okusna in hranljiva alternativa klasični rižoti. Ajda ji doda posebno teksturo in okus, medtem ko sveže gobe in sladek grah poskrbijo za bogato in polno jed. Ta recept je prilagodljiv, saj lahko dodate svojo najljubšo zelenjavo in začimbe ter tako ustvarite jed po svojem okusu.
