Toplejši dnevi kličejo po osvežilnih okusih, ki bi zadovoljili našo potrebo po sladkem razvajanju. Jagodno-limonadna torta je kot nalašč za to priložnost, saj združuje sočne jagode in svežino limone v popolno sladico za vsako priložnost. Ta torta, sestavljena iz nežnih limoninih biskvitnih plasti, prelita z jagodno-limonadno marmelado in obdana s sanjsko jagodno kremo, je prava paša za oči in nepozabno doživetje za okus.
Sestavine
Za biskvit:
- 1 skodelica mehkega neslanega masla
- 4 velika jajca, ločena
- 2 skodelici sladkorja
- 3 skodelice moke za torte
- 1 žlica pecilnega praška
- Ščep soli
- 1 skodelica mleka
- 1 žlica naribane limonine lupine
- 1 žlica svežega limoninega soka
- Mast za mazanje modela
Za jagodno-limonadno marmelado:
- 2 1/2 skodelice grobo nasekljanih svežih jagod
- 3/4 skodelice sladkorja
- 1/4 skodelice svežega limoninega soka
- 3 žlice koruznega škroba
Za jagodno kremo:
- 1 paket (200 g) kremnega sira, zmehčanega
- 2/3 skodelice sladkorja, razdeljeno
- 2/3 skodelice svežih nasekljanih jagod
- 1 kapljica rožnate barve za živila (neobvezno)
- 1 1/2 skodelice težke smetane
- 3 žlice svežega limoninega soka
Priprava torte
- Pečico segrejte na 175 °C. Sestavine pripravite in modele za torto namažite z mastjo.
- Za biskvit: Maslo stepajte, dokler ni kremasto, postopoma dodajajte sladkor, da postane rahlo in puhasto. Dodajte rumenjake, enega za drugim, dobro umešajte. Moko, pecilni prašek in sol izmenično z mlekom vmešajte v masleno mešanico, začnite in končajte z moko. Vmešajte limonino lupinico in sok. Beljake stepite do trdih vrhov in nežno vmešajte v testo. Razporedite v pripravljene modele.
- Pecite 16–20 minut ali dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist. Pustite, da se ohladi.
- Za marmelado: Jagode zmiksajte in precedite. Zmešajte s sladkorjem, dodajte limonin sok in koruzni škrob, kuhajte do gostega. Ohladite.
- Za kremo: Kremni sir in sladkor stepajte do gladkega. Dodajte jagode, po želji barvilo, in dobro zmešajte. Smetano in limonin sok stepajte do trdih vrhov in previdno vmešajte v jagodno zmes.
- Sestavite torto: Plasti biskvita izmenično mažite z marmelado in kremo. Zadnjo plast in stranice premažite s kremo.
Jagodno-limonadna torta je izvrsten način, da praznujete poletje s stilom. Uživajte v vsakem grižljaju te čudovite torte, ki bo zagotovo navdušila vaše goste. Dober tek!