Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Sladko martinovo – trije preprosti recepti za popolno slavje

Ti recepti za sladice so kot nalašč za martinovo, saj z bogatimi okusi dopolnjujejo veselo vzdušje tega praznika. Uživajte v veselem druženju ob mladem vinu!

Sladko martinovo - trije preprosti recepti za popolno slavje

Martinovo je čas, ko se narava odene v jesenske barve in ko se po dolgem letu trgatev končno obrestuje z novim vinom. Ta poseben vikend lahko še dodatno obogatimo z izbranimi sladicami, ki se odlično podajo k martinovanju. Predstavljamo vam tri preproste, a izjemno okusne recepte: pečena jabolka s skuto, orehi in rozinami, hruške v rdečem vinu ter jabolčno pito s skuto. Te sladice ne le očarajo s svojim videzom, ampak tudi s harmonijo okusov, ki se prepleta z aromo mladega vina.

Martinovo 2023: kje so najboljša martinovanja po Sloveniji

Pečena jabolka s skuto, orehi in rozinami

Sestavine:

  • 4 velika jabolka
  • 200 g skute
  • 50 g mletih orehov
  • 50 g rozin
  • 2 žlici medu
  • Cimet po okusu

Postopek priprave:

  • Jabolka operemo, jim odstranimo peščišče in jih postavimo v pekač.
  • V skledi zmešamo skuto, mlete orehe, rozine, med in cimet.
  • Napolnimo jabolka s pripravljeno mešanico.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut.
  • Postrežemo toplo, po želji z vanilijevim sladoledom ali stepeno smetano.

Sladko martinovo - trije preprosti recepti za popolno slavje

Hruške v rdečem vinu

Sestavine:

  • 4 hruške
  • 500 ml rdečega vina
  • 100 g sladkorja
  • 1 palčka cimeta
  • Lupina ene pomaranče

Postopek priprave:

  • Hruške olupimo, pustimo peclje in jih postavimo v globoko ponev.
  • Prelijemo jih z vinom in dodamo sladkor, cimet in pomarančno lupino.
  • Počasi kuhamo na nizki temperaturi približno 30 minut, dokler hruške niso mehke.
  • Hruške serviramo hladne ali tople, prelite z vinom, v katerem so se kuhale.

Sladko martinovo - trije preprosti recepti za popolno slavje

Jabolčna pita s skuto

Sestavine:

  • 1 zavitek listnatega testa
  • 4 jabolka
  • 200 g skute
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Postopek priprave:

  • Testo razvaljamo in položimo v pomaščen pekač.
  • Jabolka olupimo, narežemo na rezine in jih razporedimo po testu.
  • V skledi zmešamo skuto, sladkor, jajce in vanilijev ekstrakt.
  • Mešanico enakomerno razporedimo po jabolkah.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 40 minut, dokler testo ne porumeni.
  • Postrežemo toplo ali hladno, po želji s stepeno smetano ali vanilijevim sladoledom.

Sladko martinovo - trije preprosti recepti za popolno slavje

Ti trije recepti za sladice so kot nalašč za martinovo, saj s svojo toplino in bogatimi okusi dopolnjujejo veselo vzdušje tega praznika. Ne glede na to, ali izberete pečena jabolka, hruške v vinu ali jabolčno pito, boste zagotovo navdušili svoje goste in dodali poseben pečat martinovanju. Uživajte v sladkih dobrotah in veselom druženju ob mladem vinu!