Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto

Špargljeva lazanja je čudovit način, da vključite sveže sezonske sestavine v klasično italijansko jed. Uživajte v lahkih, a bogatih okusih te izjemne lazanje.

Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto

Pomlad na krožniku

Ko pomlad prinese sveže šparglje in bučke, je pravi čas, da te okusne sestavine uporabimo v enem izmed najbolj priljubljenih italijanskih jedi – lazanji. Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto je lahka, a hkrati kremasta in zadovoljiva jed, ki popolnoma ujame esenco pomladi. S kombinacijo sočnih bučk, hrustljavih špargljev, nežne rikote in aromatičnih zelišč ta lazanja prinaša svežino in barvitost na vašo mizo.

Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto

Sestavine za lazanjo

Za lazanjo:

  • 9 listov lazanje (predkuhanih ali svežih, po potrebi)
  • 500 g svežih špargljev, očiščenih in narezanih na 3 cm dolge koščke
  • 2 srednje veliki bučki, narezani na tanke rezine
  • 250 g rikote
  • 200 g naribanega mocarela sira
  • 50 g naribanega parmezana
  • 2 žlici oljčnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • 1 čajna žlička suhega timijana ali svežega, po okusu

Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto

Za bešamel omako:

  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 500 ml mleka
  • Sol, poper
  • Ščepec muškatnega oreščka

Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto

Priprava jedi

  • Priprava zelenjave: V veliki ponvi na srednji temperaturi segrejte oljčno olje. Dodajte šparglje in bučke, začinite s soljo, poprom in timijanom ter pražite 5-7 minut, da se zelenjava rahlo zmehča. Odstranite s toplote.
  • Priprava bešamel omake: V kozici stopite maslo, dodajte moko in mešajte 2 minuti na srednji temperaturi. Postopoma dodajajte mleko, ves čas mešajte, da preprečite nastanek grudic. Kuhajte, dokler omaka ne postane gosta. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
  • Sestavljanje lazanje: Pečico segrejte na 180 °C. V pekač za lazanjo najprej razporedite tanko plast bešamel omake. Položite tri liste lazanje, nato plast zelenjave, nekaj žlic rikote in malo naribanega mocarele. Postopek ponovite, dokler ne porabite vseh sestavin, zaključite pa s plastjo bešamel omake in posujte s parmezanom.
  • Pečenje: Lazanjo pecite v ogreti pečici približno 35-40 minut, dokler ni zlato rjave barve in mehurčkasta. Pred serviranjem pustite stati 10 minut.

Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto

Špargljeva lazanja z bučkami in rikoto je čudovit način, da vključite sveže sezonske sestavine v klasično italijansko jed. Ta recept ne le da je okusen, ampak tudi vizualno privlačen, zaradi česar je popolna izbira za pomladne in poletne praznike ali družinska kosila. Uživajte v lahkih, a bogatih okusih te izjemne lazanje. Dober tek!

Reklamni oglas