Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Uporaba Coca Cole na vrtu: Mit ali resnica?

Čeprav ni znanstvenih dokazov, nekateri vrtnarji verjamejo, da lahko Coca Cola rastlinam zagotovi koristne hranilne snovi, kot so kalij, magnezij in fosfor.

Uporaba Coca Cole na vrtu Mit ali resnica

Prihaja pomlad in z njo začetek dela na vrtovih. Coca Cola je priljubljena gazirana pijača, ki jo mnogi uživajo zaradi sladkega okusa in poživljajočega učinka. Vendar pa je v zadnjem času vse več slišati tudi njeni uporabi v vrtnarjenju. Nekateri trdijo, da lahko Coca Cola koristi rastlinam na različne načine, medtem ko drugi tovrstne trditve zavračajo kot mit.

Domnevne prednosti uporabe Coca Cole v vrtnarjenju:

  • Vir sladkorja: Sladkor v Coca Coli lahko rastlinam nudi vir energije, ki jim pomaga pri rasti in razvoju.
    Kislost: Coca Cola ima rahlo kislo pH vrednost, ki lahko pomaga uravnotežiti pH tal in ustvariti bolj ugodno okolje za rast rastlin.
    Vir mineralov: Coca Cola vsebuje majhne količine mineralov, kot so kalij, magnezij in fosfor, ki so lahko koristni za rast rastlin.

Uporaba Coca Cole na vrtu Mit ali resnica

Čeprav ni znanstvenih dokazov, ki bi podpirali te trditve, nekateri vrtnarji verjamejo, da lahko Coca-Cola rastlinam zagotovi koristne hranilne snovi, kot so kalij, magnezij in fosfor.

1. Uničevanje listnih uši in mokarjev

Postopek: Za boj proti listnim ušem in mokarjem uporabite dietno Coca Colo, saj sladkor v običajni Coca Coli lahko privabi mravlje, ki spodbujajo infestacijo teh škodljivcev. Coca Colo prelijte v razpršilko in jo takoj razpršite po škodljivcih, dokler mehurčki, ki jih ustvari ogljikov dioksid, ne izginejo.

2. Hranjenje rastlin

Recept: Malo količino Coca Cole (15-20 ml) občasno vlijemo okoli baze rastlin, kot so Gardenije in Azaleje, da jim zagotovimo koristna hranila. Coca Cola lahko služi tudi kot dobro gnojilo za trato zaradi vsebnosti CO2 in sledov kalija, ogljika, vodika, kisika, fosforja, žvepla in natrija.

Reklamni oglas

Uporaba Coca Cole na vrtu Mit ali resnica

3. Kompostiranje

Postopek: Coca Colo lahko uporabite kot sestavino na vašem kompostnem kupu. Njena rahlo kisla narava pomaga razgraditi organsko snov, sladkost pa privablja mikroorganizme, ki pospešujejo proces kompostiranja.

4. Uničevanje polžev

Postopek: Coca Colo vlijte v globoko skledo čez noč, polži in slinarji pa se bodo v njej utopili. Kisline v pijači bodo uničile te škodljivce.

Uporaba Coca Cole na vrtu Mit ali resnica

5. Odvračanje insektov

Postopek: Postavite odprto pločevinko uporabljene Coca Cole blizu okna ali na vrtu, da privabite in ujamete insekte.

6. Izdelava pasti za ose

Postopek: V vrh plastenke Coca Cole naredite luknje in jo obesite na odprtem mestu na vrtu. Sladka pijača bo privabila ose, ki se bodo v njej utopile.

Reklamni oglas

Uporaba Coca Cole na vrtu Mit ali resnica

7. Odstranjevanje vodnega kamna

Recept: V vedro tople vode vlijte Coca Colo, dodajte 2-4 žličke kisa in dobro premešajte. Orodje namočite v to raztopino za 5-6 ur, nato pa obrišite nabrani vodni kamen.

8. Odprava mravelj in ščurkov

Postopek: Coca Colo razpršite po mraveljah ali ščurkih, da jih enostavno uničite. Kisla ogljikova vsebina jih bo ubila.

Uporaba Coca Cole na vrtu Mit ali resnica

9. Sproščanje zarjavelih vijakov

Postopek: Vijak na vratih vrta ali vrtnega pohištva, ki je zarjavel, delno odvijte, nato pa po njem polijte Coca Colo. Pustite delovati 15-20 minut, nato pa odstranite rjo.

10. Čiščenje ptičje kopeli

Postopek: Ptičjo kopel namočite v Coca Colo in pustite delovati 15-20 minut. Nato dobro očistite s krtačo. Po čiščenju kopel temeljito sperite z vodo, da se izognete privabljanju drugih škodljivcev zaradi sladkorja.

Reklamni oglas

11. Odstranjevanje mahu na tlakovcih in ploščicah

Postopek: Coca Cola lahko odlično odstrani mah s pločnikov in zidov. Fosforna kislina v pijači poškoduje obstoječi mah in preprečuje nadaljnjo rast. Uporabite krtačo in Coca Colo za čiščenje prizadetih območij.

Uporaba Coca Cole na vrtu Mit ali resnica

Vedno je pomembno delovanje teh in podobnih receptov preizkusiti na manjšem območju in biti previden pri uporabi, da se izognete morebitnim neželenim učinkom.