Povežite se z nami ...

Zdravje

Vrtni ognjič – sončni lepotec s številnimi zdravilnimi močmi

Ognjič je rastlina z močjo zdravilnih lastnosti. Njegovi živahni rumeno-oranžnimi cvetovi polepšajo vrtove in obenem nudijo naravno pomoč pri številnih težavah.

Okrasna in zdravilna enoletnica

Vrtni ognjič (botanično znano kot Calendula officinalis) je čudovita enoletnica, ki krasijo vrtove s svojimi živahnimi rumeno-oranžnimi cvetovi. A ta rastlina ni le lepa na pogled – ima tudi številne zdravilne lastnosti, ki so že stoletja pomagale pri različnih težavah, od želodčno-črevesnih bolezni do kožnih obolenj. Izvira iz območja Sredozemlja, v Sloveniji pa je priljubljena gojena rastlina, čeprav se včasih najde tudi v naravi.

Vrtni ognjič - sončni lepotec s številnimi zdravilnimi močmi

O rastlini

Vrtni ognjič ima razvejano steblo, ki zraste lahko do 60 cm visoko. Njeni listi so jajčasto-suličaste oblike, premenjalni in nekoliko dlakavi. Cvetovi so posebna lepota te rastline, saj zrastejo v premeru do 6 cm in so sestavljeni iz rumeno-oranžnih jezičastih in cevastih cvetov. Vrtni ognjič je odličen nadomestek arnike, saj ima podobne zdravilne lastnosti, a je primerna tudi za notranjo uporabo, medtem ko arnika ni.

Kje raste

Vrtni ognjič raste najbolje na sončnih rastiščih, na zmerno vlažnih tleh, skoraj brez potrebe po gnojenju. Zelo je prilagodljiv in uspeva skoraj povsod, zato ga lahko najdemo praktično na vsaki zemlji. Kljub temu je v Sloveniji večinoma gojen, saj je tako lažje ohraniti njegove zdravilne lastnosti.

Vrtni ognjič - sončni lepotec s številnimi zdravilnimi močmi

Kdaj ga nabiramo

Nabiranje vrtnega ognjiča poteka od junija do septembra. Za nabiranje izberemo čas, ko so cvetni koški popolnoma razprti, in ko je vreme suho ter toplo, idealno ob opoldanskih urah.

Reklamni oglas

Katere dele nabiramo

Pri nabiranju vrtnega ognjiča uporabimo samo razprte cvetove. Pri tem je dobro nositi rokavice, saj je rastlinski sok nekoliko lepljiv.

Vrtni ognjič - sončni lepotec s številnimi zdravilnimi močmi

Zdravilni učinki

Vrtni ognjič je prava zakladnica zdravilnih učinkovin.

 • Vsebuje flavonoide, eterična olja, calendulin, sapogenin, karotenoide, ksantofile in glikozide, ki učinkovito delujejo proti vnetjem ustne votline, grla in mandljev.
 • Ta rastlina ima številne koristne učinke, med drugim krepčilni učinek na imunski sistem, pomoč pri črevesnih in želodčnih boleznih ter urejanje menstruacije in menstrualnih krčev. Za te namene je priporočljivo piti ognjičev čaj teden pred menstruacijo, 2-3 skodelice na dan po požirkih.
 • Ognjič tudi pospešuje izločanje žolča, čisti jetra in pomaga pri zlatenici. Poleg tega deluje kot diuretik in pospešuje potenje ter odvajanje.
 • Za ginekološke težave se uporablja za umivanje in izpiranje nožnice ob vnetju rodil.
 • Za zunanjo uporabo je izredno učinkovit pri čiščenju in odpravljanju mazoljev, aken, izpuščajev, glivic, blaženju srbenja, vnetij kože in celo pri luskavici.
 • V obliki mazila lahko pomaga pri bradavicah, hemoroidih, krčnih žilah, čirih, opeklinah, ozeblinah, celjenju ran, pikih žuželk ter pri trdi in razpokani koži.

Vrtni ognjič - sončni lepotec s številnimi zdravilnimi močmi

Priprava čaja

Priprava ognjičevega čaja je enostavna. Dve čajni žlički zdrobljenega ognjiča prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 5 minut, nato precedimo. Ognjič prijetno obarva čaj.

Drugi načini uporabe

 • Ognjič lahko pripravimo tudi v obliki mazila ali olja. Za olje segrejemo 150 g posušenih cvetov in 500 g olivnega olja ter pustimo, da se zmes ohladi. Po treh dneh olje s cvetovi ponovno segrejemo in precedimo skozi gosto tkanino ter shranimo v temnem in hladnem prostoru. Mazilo lahko pripravimo tudi iz masti in ognjičevih cvetov. Sveže ognjičeve cvetove počasi pražimo v masti, da izhlapi vlaga, nato jih precedimo v posodice in shranimo na hladnem.
 • Tinkturo iz ognjičevih cvetov pripravimo tako, da ognjič namočimo v žganje. Takšen pripravek se uporablja za blaženje podplutb, pretegnjenih mišic, zmečkanin in oteklin.

Vrtni ognjič - sončni lepotec s številnimi zdravilnimi močmi

 • Gojenje ognjiča je tudi koristno za vrt, saj njegove dolge korenine zrahljajo tla in oddajajo snovi, ki odvračajo nekatere škodljivce, ki napadajo korenje in druge vrtnine. Priporočljivo ga je zasaditi kar med zelenjavo.
 • Ognjič se lahko uporablja tudi kot obkladek – gazo namočimo v ognjičev čaj, počakamo, da se nekoliko ohladi, in nato položimo na rano ter jo povijemo z brisačo. Postopek večkrat ponovimo čez dan.
 • V kulinariki so njegovi jezičasti cvetovi lepo dekorativni, čeprav niso najbolj aromatični. Nekateri jih uporabljajo tudi za barvanje juh.

Na kaj moramo biti pozorni

Pri sušenju cvetov je pomembno, da to opravimo hitro s pomočjo umetne toplote, saj le tako ohranijo lepo oranžno barvo. Cvetove shranjujemo v neprepustno zaprtih posodah.

Vrtni ognjič - sončni lepotec s številnimi zdravilnimi močmi

Ognjič je resnično vrtni lepotec z močjo zdravilnih lastnosti. Njegovi živahnimi rumeno-oranžnimi cvetovi polepšajo vrtove in obenem nudijo naravno pomoč pri številnih težavah. S svojimi mnogimi zdravilnimi učinki je prava zakladnica dobrega počutja in zdravja. Bodimo pozorni na to čudovito rastlino, jo vključimo v svoj vrt in izkoristimo njene darove za ohranjanje zdravega življenja.

Reklamni oglas