Povežite se z nami ...

Tehnologija

WienBot – umetna inteligenca in asistent mesta Dunaja

WienBot je odličen primer, kako lahko mesto s pomočjo umetne inteligence izboljša dostop do informacij in storitev za svoje prebivalce in obiskovalce.

WienBot - umetna inteligenca in asistent mesta Dunaja

Uvod v inovacijo umetne inteligencije na Dunaj

Dunaj, prestolnica Avstrije, že od leta 2017 koristi umetno inteligenco (UI) za izboljšanje storitev za svoje prebivalce in obiskovalce. V ospredju te inovacije je “WienBot”, digitalni asistent, ki omogoča uporabnikom, da preko glasovnih funkcij ali klepeta hitro in enostavno dostopajo do informacij o mestu Dunaj.

WienBot - umetna inteligenca in asistent mesta Dunaja

WienBot je bil zagnan sredi decembra 2017 in je na voljo kot brezplačen klepetalnik, ki služi kot digitalni pomočnik za vse, kar je povezano z Dunajem. Uporabniki lahko dostopajo do njega preko različnih platform, vključno z web različico, Signal Messengerjem, aplikacijo WienBot in aplikacijo Stadt Wien.

WienBot: vaš digitalni pomočnik za vprašanja o Dunaju

WienBot zagotavlja jedrnate in preproste odgovore na vprašanja o Dunaju. Uporabniki se pogosto obračajo nanj za informacije o parkirnih pristojbinah, cenah vstopnic, delovnih časih ali dogodkih na Dunaju. Digitalni asistent je še posebej vešč pri določenih temah, kot so ločevanje odpadkov, javni bazeni, živali in varstvo živali ter volitve.

Večjezična podpora in uporaba v realnem času

Da bi bil WienBot dostopen širšemu krogu uporabnikov, podpira več jezikov, zahvaljujoč sodobni tehnologiji UI in strojnemu prevajanju. Trenutno je na voljo v nemščini, angleščini in ukrajinščini. Uporaba tehnologije strojnega prevajanja je bila predoptimizirana za vsebine WienBota, da bi pokrila čim več informacij, čeprav tehnologija še ni popolna in so dobrodošle povratne informacije uporabnikov.

Reklamni oglas

WienBot - umetna inteligenca in asistent mesta Dunaja

WienBot temelji na podatkih iz odprtih vladnih podatkov (Open Government Data), kot so geografski podatki, baza podatkov dogodkov mesta Dunaj ali vmesnik v realnem času z dunajskim javnim prevozom (Wiener Linien), kar mu omogoča, da odgovarja na vprašanja na podlagi najnovejših informacij.

Spodbujanje uporabe umetne inteligence med zaposlenimi

Mesto Dunaj ni omejeno samo na uporabo WienBota; zavzema previden pristop do uporabe umetne inteligence, a hkrati spodbuja svoje zaposlene k uporabi te tehnologije v vsakdanjem delu. Nedavno je bil ustanovljen register za umetno inteligenco mesta Dunaj, ki zagotavlja informacije o področjih, kjer mesto uporablja UI, vključno z drugo aplikacijo “geoKI”, ki se uporablja za prepoznavanje objektov v javnem prostoru.

Mesto redno informira zaposlene o novostih na področju UI in dvakrat mesečno izvaja usposabljanja o uporabi programov, kot je Chat GPT. Z izdajo VI-kompasa za zaposlene mesto Dunaj zagotavlja smernice za uporabo generativnih orodij UI, pri čemer poudarja, da je človek odgovoren za uporabo generiranih vsebin UI in potrebo po spoštovanju pravnih postopkov pri ravnanju z občutljivimi ali osebnimi podatki.

WienBot - umetna inteligenca in asistent mesta Dunaja

WienBot je odličen primer, kako lahko mesto s pomočjo umetne inteligence izboljša dostop do informacij in storitev za svoje prebivalce in obiskovalce, obenem pa ohranja previden in odgovoren pristop do uporabe te tehnologije.

Reklamni oglas