Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Za hladne dni: Tradicionalna pašticada z mladim krompirjem

Ideja za kosilo: Pašticada – tradicionalna mesna jed, ki navduši z bogatim okusom. Govedina v omaki iz vina in zelenjave, postrežena s hrustljavim krompirjem!

Za hladne dni Tradicionalna pašticada z mladim krompirjem

Pašticada je priljubljena tradicionalna jed, ki izvira iz Dalmacije, vendar je postala tudi stalnica v slovenski kuhinji. Gre za bogato mesno jed, ki se običajno pripravlja z govedino ali teletino, dušeno v omaki iz vina, zelenjave in začimb. Pašticada zahteva nekaj časa in potrpljenja, vendar je rezultat slastna jed, ki jo obožujejo mnogi. Tokrat bomo pašticado postregli z mladim krompirjem, ki bo jedi dodal dodatno svežino in okus.

Za hladne dni Tradicionalna pašticada z mladim krompirjem

Sestavine:

  • 1 kg govedine (najbolje iz stegna ali plečeta)
  • 2 čebuli
  • 3 korenčki
  • 2 stroka česna
  • 200 ml rdečega vina
  • 100 ml vinske kisa
  • 200 ml goveje jušne osnove
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 50 g suhih sliv
  • 2 lovorjeva lista
  • nekaj vejic svežega rožmarina
  • olivno olje
  • sol in poper

Za prilogo:

  • 500 g mladega krompirja
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper
  • svež peteršilj (za okras)

Za hladne dni Tradicionalna pašticada z mladim krompirjem

Priprava:

  • Priprava mesa: Meso očistimo in narežemo na večje kose. Mariniramo ga v mešanici vina in vinske kisa čez noč.
  • Sotiranje zelenjave: Čebulo, korenček in česen drobno nasekljamo. V velikem loncu segrejemo olivno olje in popražimo čebulo do zlate barve. Dodamo korenček in česen ter pražimo še nekaj minut.
  • Dušenje mesa: Meso vzamemo iz marinade (marinade ne zavržemo) in ga osušimo s papirnatimi brisačkami. Kose mesa na hitro popečemo v loncu, da se zaprejo pore.
  • Dodamo paradižnikov koncentrat in ga rahlo popražimo. Nato prilijemo marinado in govejo jušno osnovo. Dodamo suhe slive, lovorjeva lista in vejice rožmarina. Začinimo s soljo in poprom.
  • Kuhanje: Jed zavremo, nato pa zmanjšamo ogenj in kuhamo na nizki temperaturi približno 2-3 ure, dokler meso ni popolnoma mehko. Občasno premešamo in po potrebi dolivamo jušno osnovo.
  • Priprava mladega krompirja: Mlade krompirje operemo in narežemo na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti. V veliki ponvi segrejemo olivno olje, dodamo krompir in ga začinimo s soljo in poprom. Pražimo, dokler ni zlato rjav in hrustljav, približno 20-25 minut.
  • Postrežba: Ko je pašticada pripravljena, meso narežemo na rezine in ga postrežemo skupaj z omako. Na krožnik dodamo pražen mladi krompir in jed okrasimo s svežim nasekljanim peteršiljem.

Za hladne dni Tradicionalna pašticada z mladim krompirjem

Pašticada je prava kulinarična poslastica, ki s svojim bogatim okusom in aromo navduši vsakogar. Priprava te jedi zahteva nekaj časa, vendar se trud vsekakor izplača. Kombinacija mehke govedine, bogate omake in hrustljavega mladega krompirja je neprekosljiva. Ta recept vam bo omogočil, da si pričarate tradicionalno jed kar v domači kuhinji in razveselite svojo družino in prijatelje.

 

Reklamni oglas