Prehrana in recepti
Zimska razvada: Kremna juha iz zelene s panceto
Kremna juha iz zelene s panceto kombinira bogat okus korenine zelene s hrustljavostjo slanine in svežino zelišč. Juha je nežne teksture in se kar topi v ustih.
Ko zima pokuka skozi okno, si pogosto zaželimo tople in nasitne jedi, ki nas pogrejejo od znotraj. Med takšne jedi nedvomno sodi kremna juha iz zelene s panceto. Ta kombinira bogat okus zelene korenine s hrustljavostjo slanine in svežino zelišč. Tekstura juhe je tako nežna, da se vam bo zdelo, kot da se topi v ustih. Poglejmo si recept.
Kremna juha iz zelene s slanino je odlična izbira za mrzle zimske dni. Sestavine, kot so korenina zelene, zelenjava, česen in čebula, zagotavljajo bogat okus in občutek sitosti. Hrustljava panceta dodaja prijeten kontrast, ki obogati vsak grižljaj. Juha je lahko odlična predjed ali celoten obrok, če jo postrežemo z lahko prilogo.
Sestavine za juho:
- 75g masla
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 50g slanine, narezane na majhne kose (po želji)
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 por, le beli del, drobno sesekljan
- 1 steblo zelene, drobno sesekljano
- Lističi timijana, odstranjeni z vejice
- 700g korenine zelene, olupljene in narezane na kocke
- 1 liter zelenjavne osnove
- 200ml sladke smetane
- Sol in beli poper
Za prilogo (če želite):
- 4 rezine pancete
- 25g masla
- 1 žlica olivnega olja
- 50g korenine zelene, olupljene in drobno narezane
- 1 rezina belega kruha, narezana na kocke
- Sol in sveže mlet črni poper
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlici sladke smetane
Postopek priprave jedi
Za juho: V večji posodi segrejte 25g masla na srednji temperaturi. Dodajte čebulo in slanino ter pražite nekaj minut, dokler se ne zmehčata. Dodajte česen, por, zeleno in timijan ter pražite še minuto. Nato vmešajte narezano korenino zelene. Prilijte zelenjavno osnovo in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte 10-15 minut, dokler zelena ne postane mehka.
Juho pretlačite s paličnim mešalnikom ali v mešalniku, da dobite gladko kremo. Juho vrnite na štedilnik, dodajte smetano in preostalo maslo. Mešajte, dokler se maslo ne stopi in juha postane kremasta. Začinite s soljo in belim poprom po okusu.
Za prilogo: Panceto pecite na ponvi do hrustljavega, nato jo odstranite. V isti ponvi segrejte maslo in olivno olje. Dodajte korenino zelene in pražite 1-2 minuti. Nato odstranite in odcedite. V ponvi popečite kruh do hrustljavega. Odcedite in začinite.
Juho postrezite v sledici ali krožniku in po želji dodajte hrustljavo panceto, korenino zelene in popečene kocke kruha. Zaključite z nekaj kapljicami oljčnega olja in kančkom smetane.
Kremna juha iz zelene s slanino je čudovita kombinacija okusov in tekstur, ki vas bo prijetno ogrela v zimskih dneh. Poskusite in uživajte v tej zimski poslastici!