Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Zimsko sladkanje: Jabolčno-slivov drobljenec z ingverjem

Drobljenec je enostaven za pripravo in bo zagotovo navdušil vse ljubitelje sadnih sladic. Današnji recept je z jabolki, zamrznjenimi slivami in ingverjem.

Zimsko sladkanje Jabolčno-slivov drobljenec z ingverjem

Idealna zimska sladica

Jabolčno-slivov drobljenec je popolna zimska sladica, ki združuje sladkost svežih jabolk in bogat okus zamrznjenih sliv pod hrustljavo drobljivo skorjico. Ta preprosta, a izjemno okusna jed je idealna za tople domače večere. Drobljenec je enostaven za pripravo in zagotovo navduši vse ljubitelje sadnih sladic.

Drobljenec, znan tudi kot “crumble”, izvira iz Velike Britanije in se je razvil med drugo svetovno vojno kot preprosta, varčna alternativa tradicionalnim pitam in tortam. Zaradi omejitev in pomanjkanja sestavin, kot sta moka in sladkor, so ljudje začeli pripravljati to jed, ki zahteva manjše količine teh sestavin in je bila hkrati hitra ter enostavna za pripravo.

Zimsko sladkanje Jabolčno-slivov drobljenec z ingverjem

Recept za jabolčno-slivov drobljenec

Sestavine za sadni nadev:

  • 4 srednje velika sveža jabolka, olupljena in narezana na koščke
  • 2 skodelici zamrznjenih sliv, odmrznjenih in narezanih
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1/2 čajne žličke mletega ingverja

Zimsko sladkanje Jabolčno-slivov drobljenec z ingverjem

Sestavine za drobljenec:

Reklamni oglas
  • 150 g bele moke
  • 100 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 50 g rjavega sladkorja
  • Ščepec soli

Zimsko sladkanje Jabolčno-slivov drobljenec z ingverjem

Priprava:

  1. korak: Pečico segrejte na 190 °C. V veliki skledi zmešajte jabolka, slive, rjavi sladkor, cimet in ingver. Sadno mešanico razporedite v namaščen pekač.
  2. korak: V drugi skledi zmešajte moko, rjavi sladkor in ščepec soli. Dodajte hladno maslo in s prsti mešajte, dokler ne dobite drobljive teksture.
  3. korak: Drobljenec enakomerno potresite po sadni mešanici.
  4. korak: Pekač postavite v pečico in pecite 30-35 minut, dokler drobljenec ne postane zlato rjav in hrustljav.
  5. korak: Drobljenec vzemite iz pečice in pustite, da se nekoliko ohladi pred serviranjem.

Zimsko sladkanje Jabolčno-slivov drobljenec z ingverjem

Jabolčno-slivov drobljenec je idealna sladica za jesenske dni. S kombinacijo sočnih jabolk in sliv pod hrustljavo skorjico je ta drobljenec prava poslastica. Postrezite ga topel, morda z kepico vanilijevega sladoleda ali stepeno smetano za dodaten užitek. Ta preprost, a okusen recept je zagotovo zadovoljil vse ljubitelje sadnih sladic.