Povežite se z nami ...

Zdravje

Bazilika – koristi in uporaba po izročilu naših babic

Bazilika ostaja ena najbolj cenjenih zelišč po vsem svetu ne samo zaradi svojega okusa, temveč tudi zaradi številnih zdravilnih lastnosti v eni sami rastlini.

Bazilika - koristi in uporaba po izročilu naših babic

Bazilika – naravna zakladnica zdravja in okusa

Bazilika, znanstveno ime Ocimum basilicum, je zelišče, ki nosi bogato dediščino v tradicionalni medicini, kuhinji in aromaterapiji. Že generacije so naše babice znale, da je bazilika več kot le začimba v omakah in solatah. V tem članku bomo raziskali moč te čarobne rastline, kako jo pravilno gojiti, pripraviti čaj iz nje, in kakšne koristi lahko prinese zdravju.

Bazilika - koristi in uporaba po izročilu naših babic

Zgodovina uporabe bazilike

Bazilika ima bogato zgodovino uporabe po celem svetu. Prvič je bila gojena v Indiji, od koder se je razširila na Bližnji vzhod, Evropo in Afriko. V mnogih kulturah je bila uporabljena kot zdravilna rastlina, ki pomaga pri prebavi, lajša težave z dihanjem in zdravi kožne bolezni. Poleg tega so antični Rimljani verjeli, da bazilika prinaša srečo in ljubezen.

Gojenje in nabiranje Bazilike

Gojenje bazilike ni težko, zato se lahko loti vsak, ki ima zalogo sončnih dni, saj bazilika potrebuje veliko svetlobe. Nekaj korakov za uspešno gojenje:

 • Izbira lokacije: Poskrbite, da bo vaša bazilika na sončnem mestu, saj potrebuje vsaj 6-8 ur sončne svetlobe na dan.
 • Priprava tal: Bazilika uspeva v dobro odcednih tleh. Dodajte kompost ali organsko gnojilo za boljšo rodovitnost.
 • Sajenje semena ali sadik: Bazilikina semena lahko posejete neposredno v zemljo ali pa začnete s sadikami. Razmik med rastlinami naj bo približno 25-30 centimetrov.
 • Redno zalivanje: Bazilika potrebuje redno zalivanje, vendar se izogibajte prekomernemu namakanju, da preprečite plesen.
 • Obiranje: Baziliko lahko obiramo od vrha navzdol, tako spodbujamo večjo rast. Listi so najokusnejši preden rastlina začne cveteti.

Bazilika - koristi in uporaba po izročilu naših babic

Baziliko lahko gojite v stanovanju ali hiši čez zimo

Gojenje bazilike v notranjih prostorih je odličen način, da ohranite dobavo sveže bazilike tudi v hladnejših mesecih. Tu je nekaj nasvetov, kako to storiti:

 • Izberite pravo mesto: Bazilika potrebuje veliko svetlobe, zato jo postavite na sončno okno ali uporabite umetno svetlobo, kot je fluorescenčna svetilka. Idealno je, če baziliko postavite na južno ali jugozahodno usmerjeno okno, kjer bo prejela največ sončne svetlobe.
 • Prava temperatura: Bazilika uspeva pri temperaturah med 18°C in 24°C. Poskrbite, da ne bo izpostavljena nenadnim temperaturnim spremembam in prepihom.
 • Uporabite pravilno zemljo: Za gojenje v notranjih prostorih izberite dobro odcedno zemljo, ki je primerna za lončnice. Dodate lahko malo komposta za boljšo rodovitnost.
 • Uporabite primerne lonce: Uporabite lončke, ki imajo dobro drenažo, da preprečite prekomerno zadrževanje vode. Bazilika ne mara mokrih korenin.

Bazilika - koristi in uporaba po izročilu naših babic

 • Redno zalivanje: Pazite, da boste baziliko zalivali zmerno, vendar redno. Pustite, da se zgornja plast zemlje izsuši pred naslednjim zalivanjem. Prekomerno zalivanje lahko povzroči gnitje korenin.
 • Gnojenje: Baziliko gnojite z razredčenim tekočim gnojilom za notranje lončnice približno enkrat mesečno, vendar ne pretiravajte. Presežek hranil lahko poškoduje rastlino.
 • Občasno rezanje: Če želite, da se vaša bazilika razveja in raste bolj bujno, občasno odrežite vršičke rastline, ko dosežejo približno 15 centimetrov višine.
 • Ohranite vlažnost: Bazilika raste bolje v rahlo vlažnem okolju. Razmislite o postavitvi pladnja z vodo poleg rastline ali škropljenju listov z vodo, da ohranite raven vlage.
 • Zaščita pred škodljivci: Redno pregledujte rastlino na znake škodljivcev, kot so listne uši ali pršice. Če opazite škodljivce, jih odstranite ročno ali uporabite naravne sredstva za njihov nadzor.

S pravilno nego in ustvarjanjem primerjanih pogojev, lahko gojite zdravo in okusno baziliko v svojem domu skozi celo leto. Sveža bazilika bo na voljo za pripravo okusnih jedi in čajev tudi v zimskih mesecih.

Bazilika - koristi in uporaba po izročilu naših babic

Priprava čaja iz bazilike

Priprava čaja iz bazilike je enostavna, a prinaša številne zdravstvene koristi. Sledite tem korakom:

Reklamni oglas
 • Sveži listi: Uporabite sveže liste bazilike. Umijte jih in jih nasekljajte na manjše koščke.
 • Vrečke za čaj ali cefre: Če želite, lahko uporabite vrečke za čaj ali cefre.
 • Vrela voda: Zavrite vodo in jo prelijte čez baziliko. Pustite, da se čaj steepa 5-10 minut, da se sprostijo vse arome in učinkovine.
 • Sladkanje: Po okusu dodajte med, limono ali drugo sladilo, če želite.
 • Uživanje: Popijte čaj počasi in uživajte v sproščujočem okusu in zdravstvenih koristih.

Bazilika - koristi in uporaba po izročilu naših babic

Zdravilne koristi bazilike

Bazilika ni le okusna, temveč tudi zdravilna. Nekatere pomembne zdravilne učinkovine bazilike vključujejo:

 • Eugenol: Ta spojina ima protivnetne in analgetične lastnosti. Pomaga pri lajšanju bolečin in zmanjšanju vnetij.
 • Vitamini in minerali: Bazilika je bogata z vitamini A, C, K, železom, kalcijem in magnezijem, kar prispeva k zdravju kosti, kože in imunskega sistema.
 • Antioksidanti: Bazilika vsebuje antioksidante, ki ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.
 • Pomirjujoča aromaterapija: Aromaterapija z vonjem bazilike lahko pomaga pri zmanjševanju stresa, tesnobe in nespečnosti.
 • Pomoč nosečnicam: Bazilika se tradicionalno uporablja za lajšanje simptomov slabosti med nosečnostjo.

Bazilika - koristi in uporaba po izročilu naših babic

Bazilika ostaja ena najbolj cenjenih zelišč po vsem svetu, ne samo zaradi svojega okusa, temveč tudi zaradi neverjetnih zdravilnih lastnosti. Z gojenjem bazilike in pripravo čaja iz nje, lahko odkrijete vse njene blagodejne učinke in okusite dediščino naših babic, ki so vedele, kako ohraniti zdravje in okusnost v eni sami rastlini – baziliki.