Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Bogata zelenjavna enolončnica s klobaso za hladne dni

Pripravite okusno in hranljivo zelenjavno enolončnico s Kranjsko klobaso, korenčkom, brstičnim ohrovtom in fižolom. Idealna jed za hitro kosilo ali večerjo.

Bogata zelenjavna enolončnica s klobaso za hladne dni

Bogata zelenjavna enolončnica s klobaso je odlična jed za hladne dni, saj prinaša toplino, hranljivost in obilje okusov. Uporabili bomo raznovrstno zelenjavo, kot so korenček, brstični ohrovt, fižol, cvetača in česen, kar zagotavlja, da bo jed polna vitaminov.

Klobaso, ki bo dodala mesni okus, lahko prilagodimo glede na preference – Kranjska klobasa, dimljena šunka ali katera koli dimljena klobasa za kuhanje bodo delovale odlično.

Bogata zelenjavna enolončnica s klobaso za hladne dni

Sestavine:

  • 2 Kranjski klobasi ali 200 g dimljene šunke
  • 2 korenčka, narezana na kocke
  • 150 g brstičnega ohrovta
  • 200 g cvetače, narezane na cvetke
  • 150 g stročjega fižola
  • 1 čebula, nasekljana
  • 3 stroki česna, nasekljani
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper po okusu
  • sveža zelišča za okras (peteršilj ali timijan)

Bogata zelenjavna enolončnica s klobaso za hladne dni

Postopek:

  1. Na oljčnem olju prepražite nasekljano čebulo, dokler ne postekleni. Dodajte nasekljan česen in pražite še 1 minuto.
  2. V lonec dodajte narezano korenje, brstični ohrovt, cvetačo in stročji fižol. Vse skupaj pražite nekaj minut.
  3. Zelenjavo prelijte z zelenjavno jušno osnovo in kuhajte 15-20 minut, dokler zelenjava ne postane mehka.
  4. Klobase narežite na kolobarje in jih dodajte v lonec. Kuhajte še 10 minut, da se klobase prepojijo z okusi enolončnice.
  5. Po želji dodajte sol, poper in sveža zelišča.
  6. Postrezite vroče z rezino kruha.

Bogata zelenjavna enolončnica s klobaso za hladne dni

Ste vedeli?

Priprava enolončnic sega v starodavno zgodovino – najstarejši dokazi o pripravi enolončnic segajo v Japonsko v obdobje Jōmon, kjer so ljudje pripravljali enolončnice v posodah iz želvovih oklepov. Tudi v rimskih kuharicah, kot je Apicius, so že v 4. stoletju našli recepte za mesne in ribje enolončnice. Ena izmed bolj znanih vrst enolončnic je tudi irska enolončnica, ki ima omembo celo v literaturi iz leta 1814.

Zanimivo je, da so enolončnice že od nekdaj predstavljale cenovno ugoden način priprave obrokov, saj omogočajo uporabo manj kakovostnih kosov mesa, ki se zaradi počasnega kuhanja zmehčajo in postanejo okusni ter sočni. Ta način priprave omogoča prepletanje okusov, kar daje enolončnici globoko aromo. Pogosto so enolončnice gostejše zaradi zmanjševanja tekočine ali dodajanja zgoščevalcev, kot so moka ali krompirjev škrob.

Bogata zelenjavna enolončnica s klobaso za hladne dni

Ta enolončnica vas bo pogrela na hladne dni in nasitila s svojimi bogatimi okusi. Kombinacija zelenjave in klobase ustvari popoln obrok, ki je primeren za družinsko kosilo ali večerjo.

Reklamni oglas
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!