Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Brezmesni obrok – nadevane bučke iz pečice

Polnjene bučke so lahko lahka samostojna jed ali pa jih postrežete kot prilogo ob mesu, ribah, rižu ali testeninah. Primerno tudi za vegetarijance in vegane.

Okusna in zdrava alternativa za vse okuse

Medtem ko so mnoge polnjene bučke nadevane z mletim mesom, v tej različici uporabljamo drobljen tofu kot vegetarijansko ali vegansko alternativo. Tofu je bogat vir beljakovin in eden mojih najljubših nadomestkov za mleto meso. Poleg tofuja nadeva bomo dodali še nekaj okusnih sestavin, kot so česen in črne olive, ki bodo tej jedi dodali še več okusa. Bučke so polne prehranskih koristi in polnjene bučke so odličen način za uživanje tega zelenjavnega darila narave, še posebej, če imate veliko zalogo bučk.

Brezmesni obrok - nadevane bučke iz pečice

Sestavine:

  • 4 srednje velike bučke
  • 200 g tofua (trdi ali ekstra trdi)
  • 300 ml paradižnikove omake (lahko uporabite marinara)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 stroki česna (sesekljani)
  • 50 g črnih oliv (narezane na kolobarje)
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 žlička suhega origana
  • 50 g parmezana (alternativa – veganski parmezan)
  • svež bazilika za okras

Brezmesni obrok - nadevane bučke iz pečice

Postopek priprave:

Bučke izdolbite:
S pomočjo žličke izdolbite sredinski del bučk, da dobite “čolničke” (glej sliko za primer).
Odstranite trde konce bučk.

Priprava nadeva:

Tofu nadrobite na majhne koščke.
V večji ponvi segrejte olivno olje in na njem popečite tofu.
Dodajte sesekljan česen, črne olive, suhi timijan in suhi origano.
Kuhajte nekaj minut, da se okusi prepojijo.

Polnjenje bučk:

Bučke napolnite z nadevom iz tofua, česna, črnih oliv in začimb.
Po vrhu potresite nariban parmezan.
NASVET: preden bučke napolnite, jih 10 minut pecite v pečici ogreti na 180°C.

Brezmesni obrok - nadevane bučke iz pečice

Pečenje:

Nadevane bučke pecite v pečici na 180 °C še približno 20-25 minut, oz. dokler se bučke ne zmehčajo in parmezan ne postane zlatorjave barve. Polnjene bučke so lahko lahka samostojna jed ali pa jih postrežete kot prilogo ob mesu, ribah, rižu ali testeninam. Dodatek česna in črnih oliv bo jedi dodal bogate okuse in dodatno raznolikost.

Bučke so bogate s številnimi mikrohranili, kot so:

  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin K
  • vitamin B6
  • folat
  • mangan
  • magnezij
  • kalij
  • baker

Zelene poletne bučke so tudi odličen vir prehranskih vlaknin, saj ena srednje velika bučka zagotavlja 2 grama ali 8 % dnevnih potreb po vlakninah. Podobno kot druge sadje in zelenjava, so tudi bučke odličen vir antioksidantov, še posebej karotenoidov, kot sta lutein in zeaksantin.

Brezmesni obrok - nadevane bučke iz pečice

Reklamni oglas