Prehrana in recepti
Cacio e pepe: Rimljanska mojstrovina s tremi sestavinami
Cacio e pepe je preprosta, a popolna rimska testeninska jed s pecorino sirom, črnim poprom in testeninami. Hitra, okusna in brez nepotrebnih dodatkov!

Včasih so najboljše jedi tiste, ki so najpreprostejše. Cacio e pepe je popoln dokaz tega. Ta ikonična rimska testeninska specialiteta s samo tremi osnovnimi sestavinami – testeninami, ovčjim sirom pecorino romano in sveže mletim črnim poprom – ustvarja neverjetno kremasto, bogato in dišečo omako brez kapljice smetane ali olja.
Zakaj je cacio e pepe tako posebna jed?
Preprosta, a popolna. Nič ne prekaša harmonije med pikantnim pecorino sirom, aromatičnim črnim poprom in svilnato teksturo testenin, ki se združijo v eno popolno celoto.
Hitro pripravljena. Celoten postopek traja manj kot 20 minut, zato je odlična izbira za tiste trenutke, ko si zaželimo vrhunskega obroka brez zapletenosti.
Brez nepotrebnih dodatkov. To je prava testeninska eleganca – brez smetane, masla ali drugih sestavin, ki bi prekrile izvirne okuse.
Sestavine za 2 osebi
- 200 g testenin (najbolje tonnarelli ali špageti)
- 80 g pecorino romana, drobno naribanega
- 1 čajna žlička sveže mletega črnega popra
- Sol po okusu
Postopek priprave
- Skuhajte testenine
V večjem loncu zavrite vodo in jo rahlo solite. Testenine skuhajte al dente, saj se bodo še nekoliko skuhale v omaki. Prihranite približno 1 skodelico škrobne vode od kuhanja. - Pripravite poper
V suhi ponvi na nizki temperaturi popražite sveže mleti črni poper, da sprosti svojo aromo. Ko zadiši, dolijte približno 1/3 skodelice prihranjene škrobne vode in pustite, da se poper rahlo raztopi. - Ustvarite kremasto omako
V manjši skledi naribani pecorino romano postopoma mešajte s preostalo škrobno vodo, dokler ne dobite gladke paste. To bo osnova za svilnato omako. - Združite vse sestavine
Kuhane testenine prenesite v ponev k popru in dobro premešajte. Odstavite s štedilnika ter počasi dodajte pripravljeno sirno omako, pri tem pa testenine ves čas mešajte, da se lepo obložijo. Če je omaka pregosta, dodajte še malo škrobne vode. - Postrezite takoj
Cacio e pepe postrezite takoj, posuto s še malo pecorina in dodatnim ščepcem sveže mletega popra.
Nasveti za popolno cacio e pepe
- Uporabite pecorino romano, saj je bolj slan in aromatičen od parmezana.
- Nikoli ne kuhajte sira na ognju, saj se bo sprijel in ne bo ustvaril gladke omake.
- Sveže mleti črni poper je ključnega pomena – njegova aroma je veliko bogatejša od že mletega popra iz trgovine.
- Škrobna voda od testenin je zlata vredna – brez nje ne boste dosegli kremaste teksture.
Cacio e pepe je dokaz, da za odličen obrok ne potrebujemo dolgega seznama sestavin ali zapletenih kuharskih postopkov. Ta klasična rimska jed vas bo navdušila s svojo preprostostjo, globokim okusom in svilnato teksturo. Pripravite jo še danes in se prepustite čarom pristne italijanske kuhinje.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
