Prehrana in recepti
Čili s sladkim krompirjem – veganska jed za mrzle zimske dni
Čili s sladkim krompirjem je idealna veganska jed za hladne zimske dni, ki nadaljuje našo tradicijo brezmesnih receptov v veganuarju. Prijetno ogreje in nasiti.

Čili s sladkim krompirjem je idealna veganska jed za hladne zimske dni, ki nadaljuje našo tradicijo objav brezmesnih jedi v veganuarju. Ta bogata in topla jed je polna okusov in hranilnih snovi, ki vas bodo prijetno ogreli in nasitili.
Zakaj boste vzljubili ta veganski čili s sladkim krompirjem:
- Jed je srčna in zadovoljujoča: popolna za hladno vreme, saj združuje sladki krompir, stročnice in začimbe za udoben in prijeten obrok.
- Je vsestranska: uživate jo lahko samostojno ali v kombinaciji z rižem, kvinojo ali kruhom, da bo obrok bolj nasiten obrok. Po želji dodajte drugo najljubšo zelenjavo ali prilagodite stopnjo začinjenosti.
- Enostavna priprava: čili se lahko pripravi na štedilniku ali v počasnem kuhalniku in ostane svež več dni v hladilniku ali zamrzovalniku.
Glavne sestavine:
- Rdeči fižol: lahko uporabite konzerviranega ali suhega. Če uporabljate suhega, ga namočite čez noč ali vsaj 8 ur. Namesto rdečega lahko uporabite črni fižol, fižol pinto, lečo ali čičeriko.
- Sladki krompir: doda naravno sladkost čiliju. Kot nadomestek lahko uporabite bučo maslenko ali bučo.
- Paradižnikova mezga ali dva majhna paradižnika: dodata kislost in bogastvo okusa. Lahko ju zamenjate z eno pločevinko sesekljanega paradižnika, vendar prilagodite količino vode/ jušne osnove na 3 skodelice.
- Dimljen čili v prahu: doda dimljen in blag pekoč okus. Uporaba drugih vrst čilija lahko privede do večje pekočnosti.
- Čips (neobvezno): hrustljav dodatek za teksturo čilija.
Priprava veganskega čilija s sladkim krompirjem:
- Na srednje močnem ognju v loncu skuhajte čebulo, korenje in česen v olju 2 do 3 minute, da čebula postane prozorna.
- Dodajte paradižnik in paradižnikovo mezgo, papriko, začimbe, origano, sladki krompir, ledvični fižol in vodo ali jušno osnovo. Začinite s soljo in poprom ter kuhajte 20 do 30 minut, dokler se sladki krompir ne skuha.
- Lonec odstavite s štedilnika in postrezite toplo, obloženo s koriandrom, avokadom in čipsom.
Metoda počasnega kuhalnika:
- Notranjost počasnega kuhalnika namažite z oljem in na dno postavite sladki krompir.
- Dodajte preostale sestavine, vključno z namočenim ledvičnim fižolom. Nastavite na visoko temperaturo in kuhajte 20 minut.
- Nastavite počasni kuhalnik na nizko temperaturo, premešajte čili in kuhajte še 3 ure.
Čili s sladkim krompirjem je odlična izbira za veganski obrok, ki vas bo nasitil in ogrel v hladnih zimskih dneh. S svojimi bogatimi okusi in hranilnimi sestavinami je ta jed popolna za tiste, ki iščejo zdrave in okusne možnosti brez mesa v Veganuarju. Preizkusite ta enostaven recept in uživajte v okusnem, zdravem in nasitnem obroku.
