Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Čokoladni lava kolački – preprosta in razkošna sladica

Iščete hitro in preprosto sladico? Čokoladni lava kolački s tekočo sredico so popolna izbira za vse sladkosnede. Preizkusite preprost recept, ki bo navdušil.

Čokoladni lava kolački – preprosta in razkošna sladica

Čokoladni lava kolački – preprosta in razkošna sladica

Ko pomislimo na razkošne, vendar enostavne sladice, se čokoladni lava kolački pogosto znajdejo na vrhu seznama. Ta slastna poslastica, znana tudi kot “molten cake“, se ponaša z bogato čokoladno sredico, ki se med pečenjem ne povsem strdi in tako ustvari tekoče srce v notranjosti.

Kolački so prava izbira za vse ljubitelje čokolade, saj kombinirajo hrustljavo zunanjost in mehko, toplo čokoladno sredico. Zaradi svoje preproste priprave so idealni za posebne priložnosti ali trenutke, ko želite navdušiti goste brez veliko truda.

Čokoladni lava kolački – preprosta in razkošna sladica

Sestavine:

  • 100 g masla (plus dodatno za mazanje modelčkov)
  • 100 g temne čokolade (narezanih koščkov)
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 3 velika jajca
  • 1/2 čajne žličke vaniljevega ekstrakta
  • 50 g gladke moke
  • Sladka smetana za serviranje

Čokoladni lava kolački – preprosta in razkošna sladica

Postopek:

Reklamni oglas
  1. Priprava pečice in modelčkov: Pečico segrejte na 200°C (180°C ventilatorska). Šest manjših modelov (dariole ali podobnih) dobro namastite z maslom in jih postavite na pekač.
  2. Topenje čokolade in masla: V toplotno odporno posodo nad vročo vodo položite 100 g nasekljane temne čokolade in 100 g masla. Mešajte, dokler se oboje popolnoma ne stopi in postane gladko. Ko je zmes pripravljena, jo odstavite in pustite, da se ohladi 15 minut.
  3. Dodajanje sladkorja in jajc: Z električnim mešalnikom vmešajte 150 g svetlo rjavega sladkorja v ohlajeno čokoladno zmes. Nato eno po eno dodajte jajca, pri tem pa dobro mešajte, da postane zmes enotna in rahlo penasta. Na koncu vmešajte še vaniljev ekstrakt.
  4. Dodajanje moke: Z leseno žlico ali lopatko nežno vmešajte 50 g gladke moke v čokoladno mešanico. Mešajte le toliko, da se moka enakomerno porazdeli.
  5. Razdelitev mase v modelčke: Pripravljeno zmes razdelite med modelčke in jih postavite na pekač.
  6. Peka: Pecite 10-12 minut, dokler vrhovi kolačkov niso čvrsti na dotik, notranjost pa še vedno mehka in rahlo tekoča. Če jih pečete iz zamrzovalnika, podaljšajte čas peke na 16 minut.
  7. Postrežba: Previdno z nožem ločite kolačke od robov modelčkov in jih obrnite na krožnike. Postrezite s sladko smetano ali vaniljevim sladoledom, kar bo dodatno poudarilo topljivo čokoladno sredico.

Čokoladni lava kolački – preprosta in razkošna sladica

Čokoladni lava kolački so ena tistih sladic, ki vedno navduši. S svojo bogato čokoladno sredico, ki se po pečenju nežno razlije po krožniku, bodo zadovoljili še tako zahtevne ljubitelje sladkih dobrot. Ne glede na to, ali jih pripravljate za posebne priložnosti ali pa si jih privoščite kot razvajanje po dolgem dnevu, so ti kolački vedno prava izbira.

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!