Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Družinsko kosilo: Pečen piščanec s čičeriko in korenjem

Sočen pečen piščanec s čičeriko, korenjem in limonami, ki navduši s hrustljavo kožo in svežimi okusi. Popoln recept za družinsko kosilo ali posebno priložnost.

Družinsko kosilo: Pečen piščanec s čičeriko in korenjem

Pečen piščanec s čičeriko, korenjem in limonami je popoln obrok za ljubitelje enostavnih, a okusnih jedi. Združuje sočnost piščanca z nežnimi okusi čičerike, sladkobo korenja in svežino limon, kar ustvari harmonijo okusov, ki je idealna za vse letne čase.

Ta recept je preprost za pripravo, a bo navdušil prav vse, ki ga boste postregli. Piščanec, počasi pečen v pečici, ohrani sočnost, medtem ko čičerika vpije bogato omako, ki nastane med pečenjem.

Družinsko kosilo: Pečen piščanec s čičeriko in korenjem

Sestavine:

  • 1 cel piščanec (približno 1,5 kg)
  • 2 limoni (narezani na četrtine)
  • 300 g čičerike iz pločevinke (odcejene in oprane)
  • 4 korenčki (narezani na debelejše kose)
  • 1 glavica česna (razdeljena na stroke, a neolupljena)
  • 1 čebula (narezana na četrtine)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica svežega rožmarina ali timijana
  • Sol in poper po okusu
  • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
  • 250 ml piščančje jušne osnove

Družinsko kosilo: Pečen piščanec s čičeriko in korenjem

Postopek:

  1. Priprava piščanca: Pečico segrejte na 200°C. Piščanca od znotraj in zunaj začinite s soljo, poprom in mleto rdečo papriko. V notranjost piščanca vstavite polovico limon, nekaj strokov česna in polovico čebule.
  2. Priprava zelenjave: Čičeriko, korenček, preostalo čebulo in česen razporedite po dnu pekača. Vse skupaj pokapajte z oljčnim oljem, potresite z rožmarinom ali timijanom ter preostale četrtine limon.
  3. Pečenje: Piščanca položite na zelenjavo v pekač. Po vrhu piščanca polijte nekaj oljčnega olja in zalijte z jušno osnovo. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pečite približno 1 uro.
  4. Dokončanje: Po eni uri odstranite folijo, da se piščanec lepo zapeče. Pekač vrnite v pečico in pečite še dodatnih 30-40 minut, oziroma dokler koža ni zlato zapečena in hrustljava, meso pa sočno. Piščanca večkrat prelijte s sokom, ki se nabira na dnu pekača.
  5. Postrežba: Pečenega piščanca narežite in postrezite skupaj s čičeriko, korenčkom in limonami. Vsak krožnik dodatno pokapajte s pečenkinim sokom iz pekača.

Družinsko kosilo: Pečen piščanec s čičeriko in korenjem

Zakaj je ta jed odlična izbira?

Pečen piščanec je klasična jed, ki nikoli ne razočara. Kombinacija čičerike, korenja in limon ne le popestri okus, temveč doda jedi tudi veliko hranil. Čičerika je bogata z vlakninami in beljakovinami, medtem ko korenje prinaša naravno sladkobo in vitamine. Limonine rezine pa jedi dodajo svežino, ki uravnoteži bogat okus pečenega piščanca.

Nasveti za popolno pečenje piščanca:

  • Temperatura: Pomembno je, da piščanca ne pečete na previsoki temperaturi, saj lahko postane suh. Pravilna temperatura in počasno pečenje bosta poskrbela, da bo meso ostalo sočno.
  • Uporaba limon: Limonino meso med pečenjem spusti sok, ki bo naravno odišavil in osvežil celotno jed. Poskusite s kombinacijo limone in limete za še bolj osvežujoč okus.
  • Piščančja koža: Da bo koža piščanca res hrustljava, jo proti koncu peke odkrijte in večkrat prelijte z omako iz pekača.

Družinsko kosilo: Pečen piščanec s čičeriko in korenjem

Možnosti prilagoditev:

Če želite, lahko v jed dodate tudi druge vrste zelenjave, kot so krompir, bučke ali paprika. Piščanca pa lahko začinite tudi z drugimi zelišči, kot sta majaron ali bazilika, odvisno od vašega okusa. Namesto čičerike lahko uporabite tudi kuhani lečo ali bel fižol.

Pečen piščanec s čičeriko, korenjem in limonami je popolna jed za družinska kosila ali večerje. Preprosta priprava, bogat okus in hranilne vrednosti naredijo to jed odlično izbiro za vsak dan. Poskrbite, da boste uporabili sveže sestavine, saj bodo tako okusi najbolj pristni.

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!

 

Reklamni oglas

 

 

 

Reklamni oglas