Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Enostaven recept – kako pripraviti okusen bananin kruh

Bananin kruh je sladica iz sestavin, ki jih pogosto že imamo doma. Pripravite ta aromatični kruh, ki bo pričaral nasmeh na obraze vseh, ki ga bodo poskusili.

Sočen bananin kruh – hitra in preprosta priprava

Bananin kruh je prava poslastica, ki nas vedno znova navduši s svojo sočnostjo in bogatim okusom. To je ena tistih sladic, ki nas spomni na domačnost in udobje. Ker za kruh potrebujemo zrele banane, je ta recept tudi odličen način, kako porabiti banane, ki so že rahlo prezrele za uživanje v naravni obliki. Zato vam danes ponujamo enostaven recept za pripravo bananinega kruha, ki bo napolnil prostor s prijetnim, aromatičnim vonjem sveže pečenega peciva.

Enostaven recept - kako pripraviti okusen bananin kruh

Sestavine:

  • 285 g gladke moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • ½ čajne žličke soli
  • 110 g masla, plus dodatno za namastitev
  • 225 g sladkorja
  • 2 jajci proste reje
  • 4 zrele banane, pretlačene
  • 85 ml sirotke (ali navadnega mleka, zmešanega z 1½ čajne žličke limoninega soka ali kisa)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Enostaven recept - kako pripraviti okusen bananin kruh

Postopek priprave:

  • Ogrejte pečico na 180°C.
  • Presejte moko, sodo bikarbono in sol v veliko posodo za mešanje.
  • V ločeni posodi kremirajte maslo in sladkor, dokler ne postane svetlo in puhasto.
  • Dodajte jajca, pretlačene banane, sirotko in vanilijev ekstrakt maslu in sladkorju ter dobro premešajte. Nato vmešajte mešanico moke.
  • Namastite pekač za kruh velikosti (na primer 20 cm x 12,5 cm) ter vanj vlijte maso za bananin kruh.
  • Postavite v ogreto pečico in pecite približno 40 uminut oziroma dokler se ne dvigne in ne dobi zlatorjave barve. Ker je skorja na vrhu mehka, lahko po potrebi z zobotrebcem preverite, ali je kruh pečen.
  • Vzemite iz pečice in pustite nekaj minut v pekaču, nato pa previdno vzemite iz pekača in pustite, da se popolnoma ohladi na rešetki pred serviranjem.

Enostaven recept - kako pripraviti okusen bananin kruh

Nasveti in triki:

  • Če nimate sirotke, lahko uporabite navaden jogurt.
  • Bananin kruh lahko tudi zamrznete. Dobro ga ovijte v vsaj dve plasti prozorne folije, tak ga v zmrzovalniku lahko hranite do 3 mesece. Pred uporabo ga odmrznite na sobni temperaturi – približno 3 ure.
  • Bananinemu kruhu lahko dodate različne stvari. Nekateri dodajo rozine, drugi čokoladne kapljice, spet nekdo drug oreščke. Tukaj je na vas, da eksperimetirate.

Ste vedeli?

Bananina lupina vsebuje več hranil, kot si morda mislite. Na primer, v lupini so antioksidanti in vitamini, ki se lahko absorbirajo tudi skozi kožo banane, ko jo olupite. Nekateri celo uporabljajo bananino lupino za kuhanje in pripravo različnih jedi.

Enostaven recept - kako pripraviti okusen bananin kruh

Bananin kruh je ne samo okusna sladica, temveč tudi preprosta in hitra za pripravo. Sestavine, ki jih pogosto že imamo doma, se združijo v čudovito aromatični kruh, ki bo pričaral nasmeh na obraze vseh, ki ga bodo poskusili. Privoščite si košček tega sočnega kruha, ki vas bo razvajal s svojo edinstveno mešanico okusov in vonjev.