Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Harmonija okusov – svinjski kotleti z omako iz jabolčne idile

Svinjski kotleti s pirejem iz zelene in omako iz jabolk, šalotk in piva združujejo zelo različne okuse, a skupaj tvorijo harmonično jed, ki vas bo razvajala.

Danes kuhamo – svinjski kotleti s pirejem iz zelene in omako iz jabolk, šalotk in piva

Svinjski kotleti so klasika, ki nikoli ne razočara. Sočni in polni okusa, so prava poslastica za vse ljubitelje mesa. Tokrat vam predstavljamo recept za svinjske kotlete z darovi septembra, saj bomo poleg sočnih kotletov bomo pripravili tudi pire iz zelene in omako iz jabolk, šalotk in piva. Gre za kombinacijo okusov, ki se združijo v popolno harmonijo na vašem krožniku.

Harmonija okusov-svinjski kotleti z omako iz jabolčne idile

Sestavine:

  • 4 svinjskih kotletov
  • 4 večje zelene korenine
  • 4 jabolka (najbolje zlato/rdeča sorta)
  • 4 šalotke
  • 1 skodelica temnega piva (npr. stout ali porter)
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sol in poper po okusu
  • Sveža zelišča po želji (npr. timijan, peteršilj)

Harmonija okusov-svinjski kotleti z omako iz jabolčne idile

Postopek priprave:

  • Priprava svinjskih kotletov: Najprej se lotimo priprave svinjskih kotletov. Dobro jih začinimo s soljo in poprom ter pustimo, da se marinirajo vsaj 30 minut.
  • Pire iz zelene: Medtem ko se kotleti marinirajo, pripravimo pire iz zelene. Zeleno olupimo in narežemo na manjše kose. Kose zelene kuhamo v osoljeni vodi, dokler ne postanejo mehki (približno 20 minut). Nato jih odcedimo in pretlačimo ali spasiramo v pire. Primešamo maslo, solimo in popramo po okusu.
  • Omaka iz jabolk, šalotk in piva: Za omako olupimo jabolka, odstranimo peščišča in narežemo na kocke. Šalotke olupimo in nasekljamo. V globoki ponvi segrejemo olje, na katerem prepražimo šalotke, da postanejo mehke in steklaste. Dodamo narezana jabolka ter pražimo nekaj minut, da se zmehčajo. Nato prilijemo temno pivo in dušimo še približno 10 minut, da alkohol izpari in omaka se zgosti.

Harmonija okusov-svinjski kotleti z omako iz jabolčne idile

  • Priprava svinjskih kotletov: V ponvi segrejemo olivno olje. Marinirane svinjske kotlete popečemo na močnem ognju približno 3-4 minute na vsaki strani, da se lepo zapečejo. Nato zmanjšamo ogenj in jih pečemo še približno 5-7 minut, da se dokončno spečejo, vendar ostanejo sočni.
  • Serviranje: Postrežemo tako, da na krožnik najprej položimo pire iz zelene, nanj pa svinjske kotlete. Prelijemo s čudovito omako iz jabolk, šalotk in piva. Po želji okrasimo s svežimi zelišči, kot je timijan ali peteršilj. Jed je pripravljena za uživanje.

Nasveti za izboljšanje jedi:

  • Pri izbiri svinjskih kotletov se odločite za tiste z malo maščobe, saj bo omaka in pire že dodala dovolj bogatega okusa.
  • Omako lahko še dodatno začinite z nekaj kapljicami jabolčnega kisa za rahlo kiselkast pridih.
  • Kot prilogo k tej jedi se odlično podajo popečeni krompirček ali kruh.

Harmonija okusov-svinjski kotleti z omako iz jabolčne idile

Svinjski kotleti s pirejem iz zelene in omako iz jabolk, šalotk in piva združujejo različne okuse, a skupaj tvorijo harmonično jed, ki bo razvajala ljubitelje mesa. Poskusite jo pripraviti za posebno priložnost ali pa kar tako, ko si zaželite družino presenetiti z malo drugačnim kosilom ali večerjo. Vaši gostje bodo zagotovo navdušeni nad to okusno kombinacijo okusov. Dober tek!