Prehrana in recepti
Jesen na krožniku – sladek drobljenec z jabolki in rabarbaro
Rabarbarin in jabolčni drobljenec je lahko topla ali hladna jed. S svojim ravnovesjem med kislim, sladkim in hrustljavim, je popolna za vse ljubitelje sladic.

Recept: Rabarbarin in jabolčni drobljenec
Ko se sezona rabarbare prebudi in jabolka začnejo zoriti, je čas, da pripravite okusno sladico, ki združuje njuno harmonijo – rabarbarin in jabolčni drobljenec. Ta tradicionalna sladica iz britanske kuhinje vas bo očarala s svojo svežino in sladkostjo. V tem članku vam bomo predstavili preprost recept za pripravo rabarbarinega in jabolčnega drobljenca ter razkrili nekaj zanimivosti o teh dveh glavnih sestavinah.
Sestavine:
- 500 g rabarbare, narezane na kolute
- 4 srednje velika jabolka, olupljena, razkoščičena in narezana na kocke
- 100 g sladkorja (ali po okusu)
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (ali vaniljevega sladkorja)
- 150 g ovsenih kosmičev
- 100 g moke
- 100 g masla, narezanega na kocke
Navodila:
- Pečico predhodno ogrejte na 180°C.
- V večji posodi zmešajte rabarbaro, narezana jabolka, sladkor, cimet in vaniljev ekstrakt. Premešajte, da so sestavine dobro premešane.
- Zmes prenesite v pekač za peko (približno 20×20 cm) in jo enakomerno razporedite.
- V drugi posodi združite ovsene kosmiče, moko in narezano maslo. Z rokami ali vilicami delajte, da nastane groba drobljenca.
- Drobljenec enakomerno razporedite po mešanici rabarbare in jabolk.
- Pecite v ogreti pečici približno 40-45 minut ali dokler drobljenec ne postane zlatorjavo hrustljav.
- Postrezite toplo ali ohlajeno, po želji z dodatkom kepice sladoleda ali stepene smetane.
Hranilna vrednost rabarbare in jabolk
Rabarbara in jabolka sta odlični naravni sestavini, ki vneseta v jedi veliko hranilne vrednosti.
- Vsebuje veliko vlaknin, kar prispeva k boljši prebavi.
- Bogat vir vitamina K, ki je ključen za zdrave kosti.
- Vsebuje vitamine C in A, ki sta pomembna za imunski sistem in zdravje kože.
- Vsebujejo vlaknine in naravne sladkorje, ki dajejo drobljencu sladkast okus.
- So bogat vir antioksidantov, vključno z vitaminom C, ki varuje celice pred poškodbami.
- Jabolka vsebujejo tudi vitamine A in K, prav tako kot rabarbara.
Ste vedeli … ?
- Rabarbara ni sadje: Kljub temu, da se pogosto uporablja v sladicah, je rabarbara zelenjava. Ima svež in kiselkast okus, ki se odlično ujema s sladkimi jabolki v drobljencu.
- Jabolka so raznolika: Obstaja na tisoče različnih sort jabolk z različnimi okusi in teksturami. Pri izbiri jabolk za drobljenec lahko eksperimentirate in izberete tista, ki vam najbolj ustrezajo.
- Rabarbara je bogata z vlakninami: Vlaknine v rabarbari so dobre za prebavo in zdravje srca. Poleg tega pomagajo ohranjati občutek sitosti.
Rabarbarin in jabolčni drobljenec je okusna sladica, ki jo lahko postrežete v topli ali hladni obliki. S svojim ravnovesjem med kislim in sladkim okusom ter hrustljavim drobljencem je popolna za vse ljubitelje sladic. Priprava je enostavna, zato se ne bojte eksperimentirati in dodajati lastne prilagoditve temu tradicionalnemu receptu. Uživajte v okusnih ugrizih tega sezonskega posladka!
