Prehrana in recepti
Jesenska sladica: Bučni kolač z začimbami in orehi
Pripravite dišeč bučni kolač z orehi in toplimi začimbami. Enostaven recept, idealen za jesenske dni. Postrezite ga s stepeno smetano ali vanilijevo kremo.

Bučni kolač je priljubljena jesenska sladica, ki jo poznamo po vsem svetu, in je odlična izbira za vse ljubitelje slastnih, toplih okusov buč in začimb. Ta kolač prinaša prijetno ravnovesje med sladkostjo buč in toplimi začimbami, kot so cimet, muškatni orešček in klinčki, ki skupaj ustvarijo bogat okus, idealen za hladne dni. Recept je preprost, a neverjetno okusen, in obljublja, da bo navdušil tako goste kot družino. Preberite recept in uživajte v pripravi te čudovite jesenske poslastice.
Recept za bučni kolač
Sestavine:
- 1 skodelica rastlinskega olja
- 3 velika jajca
- 1 konzerva (15 unč) bučnega pireja
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 2 ½ skodelice belega sladkorja
- 2 ½ skodelice navadne moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička muškatnega oreščka
- 1 čajna žlička mletega pimenta
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička mletih klinčkov
- ¼ čajne žličke soli
- 1 skodelica sesekljanih orehov (neobvezno)
Navodila:
- Pečico segrejte na 175 °C in namažite 10-palčni okrogel pekač ali bundt model.
- V veliki skledi zmešajte olje, stepena jajca, bučni pire in vaniljo.
- V drugi skledi presejte moko, sladkor, sodo bikarbono, muškatni orešček, piment, cimet, klinčke in sol.
- Moko postopoma dodajajte mešanici bučnega pireja in nežno premešajte, da se sestavine povežejo.
- Na koncu v testo nežno vmešajte sesekljane orehe (če jih uporabljate).
- Testo prelijte v pripravljen pekač in pecite približno 60 minut, dokler zobotrebec, vstavljen v sredino kolača, ne pride ven čist.
- Kolač ohlajajte v pekaču 5 minut, nato ga previdno obrnite na servirni krožnik. Po želji ga lahko posujete s sladkorjem v prahu ali postrežete s stepeno smetano.
Alternativa: Postrežba z vanilijevo kremo
Če želite bučni kolač še dodatno obogatiti, ga lahko postrežete s hladno vanilijevo kremo. Ta kombinacija dodaja sladici prefinjen okus in kremasto teksturo, ki bo še bolj poudarila toplino začimb v kolaču.
Sestavine za vanilijevo kremo:
- 500 ml mleka
- 1 vanilijev strok (ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta)
- 3 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 2 žlici koruznega škroba
Navodila za vanilijevo kremo:
- Mleko segrejte in vanj dodajte prerezan vanilijev strok (ali vanilijev ekstrakt).
- V ločeni posodi zmešajte rumenjake, sladkor in koruzni škrob, dokler zmes ni gladka.
- V zmes rumenjakov postopoma dodajajte vroče mleko, nenehno mešajte, da preprečite nastanek grudic.
- Kremo ponovno segrejte na nizkem ognju, dokler se ne zgosti.
- Odstranite vanilijev strok in postrezite skupaj z bučnim kolačem.
Ko se temperature spustijo in zrak postane hladnejši, ni boljšega kot toplina doma in vonj sveže pečenih jesenskih dobrot. Ena izmed takšnih jedi, ki v trenutku prinese toplino in domačnost, je bučni kolač. Ta sladica združuje kremasto bučno teksturo z bogatimi začimbami, kot so cimet, muškatni orešček in klinčki. Rezultat je kolač, ki bo vaš dom odišavil z aromami, ki nas spomnijo na jesenske praznike.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
