Povežite se z nami ...

Tehnologija

Kako varno uživati v uporabi Wi-Fi omrežjih na plaži

V hitrem tempu življenja znamo brezplačen Wi-Fi signal iskati tudi na najbolj neverjetnih krajih. A pazite, da ne zaplavate v nesigurnih digitalnih vodah.

Brez Wi-Fi nam živeti ni?

V današnjem hitrem tempu življenja znamo brezplačen Wi-Fi signal iskati tudi na najbolj neverjetnih krajih. Ko se odpravimo na počitnice in obiščemo plaže, hočeš nočeš iščemo tudi tam Wi-Fi omrežje, da se prepričamo, ali smo na družbenih omrežjih zamudili kakšen “vau” trenutek. Ampak pozor! Medtem ko se namakate v morskih valovih, vaši osebni podatki morda plovejo nekje v nesigurnih digitalnih vodah.

Zato smo se odločili, da vam v tem članku predstavimo nekaj nasvetov varno uživati v uporabi Wi-Fi omrežjih na plaži. Tako da se boste v najslabšem primeru opekli zaradi predolgega sončenja in ne ne zaradi kraje podatkov.

Kako varno uživati v uporabi Wi-Fi omrežjih na plaži

Sledite školjkam, ne sumljivim omrežjem

Medtem ko se sprehajate po plaži in se predajate iskanju popolnega prostora za sončenje, vemo, da ne morete tudi mimo iskanja tistih školjk, ki so simbol Wi-Fi omreži. A samo tiste s pravim sijajem vam povedo, da ste na pravem mestu za brezskrbno brskanje po spletu, saj vam povezavo z internetom nudi lokalna skupnost (na primer občina) ali priznani ponudnik interneta. Izogibajte se sumljivim omrežjem, ki se pretvarjajo, da so “Morska radost Wi-Fi” ali “Brezplačno sonce na spletu”, saj bi vas lahko potegnili v past in ukradli vaše podatke.

Kako varno uživati v uporabi Wi-Fi omrežjih na plaži

VPN – Vedno Pazi na Napadalce

Medtem ko se sončite in poslušate zvoke valov, si vzemite trenutek, da se ozrete v digitalni svet in vklopite svoje virtualno zasebno omrežje (VPN). VPN je kot prava digitalna sončna krema, ki zaščiti vaše podatke pred nezaželenimi napadalci. Aktivirajte VPN na svoji napravi, preden vstopite v svet brezplačnega Wi-Fi-ja, in uživajte v zasebnem in varnem brskanju, ne glede na to, ali se sproščate na plaži ali klepetate s prijatelji na družbenih omrežjih.

Reklamni oglas

Ne dovolite, da vas opeče

Ko se pripravljate na potapljanje v omrežje, poskrbite, da se vaši osebni podatki ne bodo opekli bolj kot vaša koža. Enostaven način za to je redno posodabljanje programske opreme na vaši napravi. Tako kot sončna krema, posodobitve programske opreme vsebujejo popravke za varnostne ranljivosti, ki bi jih lahko izkoristili nepridipravi. Ne pozabite, da bo vaša naprava hvaležna za to “osvežujočo zaščito”.

Kako varno uživati v uporabi Wi-Fi omrežjih na plaži

Plavajte z varnostnimi protokoli

Kje drugje imamo na pretek časa, če ne na plaži? In medtem ko se podajate na osvežujočo plavalno avanturo v digitalnih valovih, uporabite plavalni pas v obliki varnostnih protokolov. Nastavite svojo napravo na uporabo varnostnega protokola WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2), da zaščitite svoje podatke pred morebitnim “potapljanjem” v napačne roke. Ta protokol zagotavlja šifriranje podatkov med vašo napravo in dostopno točko omrežja ter vam omogoča, da zaplavate varno in brez skrbi.

Nakupovanje brez tveganja sončarice

Ko ste na plaži, uživate v čudovitem razgledu in se sprehajate po obali in vas popade neustavljiva želja, da bi imeli natanko takšna očala, ko mimoidoči, se vsaj toliko časa zadržite, da postanete se uspete spomniti na omejevanje dostopa do osebnih podatkov. Izogibajte se opravljanju spletnih nakupov, vnosa občutljivih podatkov ali vnašanja gesel na spletna mesta, ki ne uporabljajo protokola HTTPS. To je tako, kot bi si želeli ves dan ležati na soncu, a hkrati tudi zaščititi kožo pred sončnimi opeklinami.

Kako varno uživati v uporabi Wi-Fi omrežjih na plaži

In še epilog …

Ko se odpravljate na plažo, da bi se sprostili in si napolnili baterije, ne pozabite na varnost svojih podatkov. Upamo, da vam bodo nasveti pomagali k varnem uživanje na plaži in v uporabi Wi-Fi omrežij in boste brez skrbi, da bi postali žrtev kraje podatkov ali digitalnih počitniških opeklin. Počitnice naj bodo čas za sprostitev, smeh in zabavo, zato ne pozabite občasno narediti selfija s čudovitim razgledom in deliti trenutke s svojimi prijatelji, a vedno z malo doze zdrave pameti in varnostnimi ukrepi. Tako boste lahko uživali v najboljšem iz obeh svetov.

Reklamni oglas