Prehrana in recepti
Kremasta skutina sladica z rozinami in borovnicami
Priprava lahke skutine sladice z rozinami in svežimi borovnicami je zelo enostavna. Kremasta tekstura in bogat okus sta popolna za sladkanje brez sladkorja.

Pečena skutina sladica z rozinami in svežimi borovnicami je prava poslastica za vse ljubitelje kremastih, rahlih in aromatičnih sladic. Ne samo, da je enostavna za pripravo, tudi sestavine so dostopne in polne okusa.
Kombinacija skute, rahlo kiselkastega okusa limone ter sladkobe rozin in borovnic je popolna za vsak letni čas. Na koncu je sladica okrašena s svežimi borovnicami, kar ne doda le barvnega kontrasta, temveč tudi okusno svežino.
Skuta je že stoletja priljubljena sestavina, saj je bogata z beljakovinami in lahko prebavljiva. Uporaba skute v sladicah je še posebej pogosta v evropskih kuhinjah, kjer jo najdemo v različnih pitah, kolačih in tortah. Pečena skutina sladica je tako odličen način, da na preprost način pripravimo nekaj lahkega in okusnega.
Recept za skutino sladico z rozinami in borovnicami
Sestavine:
- 4 jajca (ločena na rumenjake in beljake)
- 160 g naravnega sladila (ali sladkorja po izbiri)
- 160 g presejane moke
- 2 žlici svežega limoninega soka
- 2 žlički drobno naribane limonine lupinice
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 žlička mandljevega ekstrakta
- ½ žličke soli
- 500 g skute
- 250 g kisle smetane
- 100 g rozin (namočenih v rumu)
- Sveže borovnice (za vrh sladice)
- Stepena smetana (za okras)
Postopek:
- Segrevanje pečice: Pečico segrejte na 150 °C in rahlo namastite okrogel pekač premera 20 cm.
- Mešanje rumenjakov: V srednje veliki posodi stepite rumenjake do svetle barve. Nato vmešajte sladilo, presejano moko, limonin sok, lupinico, vaniljev in mandljev ekstrakt ter sol.
- Priprava skute: V večji posodi skuto stepajte z delom rumenjakove zmesi, dokler ne postane gladka. Nato dodajte preostanek rumenjakove zmesi in kislo smetano ter nadaljujte z mešanjem, dokler ni vse dobro povezano.
- Beljaki: Stepajte beljake, dokler ne nastanejo čvrsti vrhovi, nato jih nežno vmešajte v skutino zmes.
- Rozine: Namočene rozine zmešajte v skutino maso.
- Pečenje: Zmes vlijte v pripravljen pekač in pecite 40 minut. Nato dodajte borovnice na vrh in pecite še dodatnih 20 minut, dokler ne postane rahlo zlato zapečeno.
- Ohlajanje: Po končanem pečenju sladico ohladite in postrezite z veliko stepeno smetano. Za različico z vanilijevo kremo lahko sladico prelijete z vanilijevo kremo za še bolj bogat okus.
Alternativa: Vanilijeva krema
Če si želite še bolj kremastega okusa, lahko to sladico postrežete z vanilijevo kremo. Vanilijeva krema doda bogato, sladko noto, ki se odlično ujema s kislo svežino borovnic. Preprosta priprava vanilijeve kreme vključuje rumenjake, mleko, sladkor in vanilijev strok, ki se skuhajo do gladke in goste teksture.
Pečena skutina sladica z borovnicami in rozinami je popolna izbira za vsakogar, ki si želi lahke, a hkrati kremaste in bogate sladice. Kombinacija skute, svežih borovnic ter rahlo kiselkaste limone poskrbi za pravi balzam okusov. Postrezite jo za posebne priložnosti ali pa kot posladek za običajen družinski obrok. Če pa se želite še posebej razvajati, jo postrezite s kremasto vanilijevo kremo, ki bo vašo sladico povzdignila na popolnoma nov nivo.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
