Povežite se z nami ...

Tehnologija

Kupujete avto? Najbolj zanesljivi avtomobili po ADAC-u

Izbira novega avtomobila je lahko zahtevna, vendar vam ADAC raziskava omogoča informirano odločitev glede najbolj in najmanj zanesljivih modelov na trgu.

Izbira najbolj zanesljivega avtomobila: pregled po podatkih ADAC-a

Izbira novega avtomobila je lahko zahtevna, vendar vam ADAC raziskava omogoča informirano odločitev glede najbolj in najmanj zanesljivih modelov na trgu. Poiščite vozilo, ki ustreza vašim potrebam in zaupajte zanesljivosti, ki jo ponuja.

ADAC, priznani nemški avtoklub, je vodilna organizacija na področju preverjanja zanesljivosti avtomobilov v Evropi. ADAC je v popolni poziciji, da ponudi vpogled v najbolj zanesljive avtomobile na trgu, saj je nemški avtomobilski trg največji v regiji, kar prinaša tudi največje število registriranih vozil v Evropi. S pomočjo pridobljenih podatkov iz prakse so sposobni določiti, kateri avtomobilski modeli so najbolj zanesljivi, pa tudi tisti, ki so nagnjeni k okvaram in pogostim prevozom s pomočjo vlečne službe.

(Fotografije v članku so simbolične)
Kupujete avto Najbolj zanesljivi avtomobili po ADAC-u

Baterija – glavni vzrok okvar

Vse od začetka raziskav leta 1967 je baterija, tako preprosta komponenta, postala glavni vzrok, da avtomobili ostanejo na cesti. Kljub razpravam o vključitvi baterij v statistiko je ADAC vključil baterije, saj vozniki različnih avtomobilov pogosto delajo napake, ki privedejo do praznjenja baterije. Vendar pa ta kategorija ne vpliva preveč na splošne rezultate zanesljivosti. Pomemben delež okvar je bil povezan z baterijo, kar predstavlja 43,2 odstotka okvar v letu 2022.

Na drugem mestu sta motor in krmilna elektronika motorja z 23,8 odstotka, sledijo pa vzroki, povezani z alternatorjem, zaganjalnikom, elektroniko in lučmi, ki predstavljajo 10,4 odstotka okvar. Obstajajo tudi druge okvare, kot so težave z gumami, ključi, ključavnicami in drugimi manj pogostimi vzroki za klic vlečne službe. Raziskava je zajela vse okvare v letu 2022, pri vozilih, starostih od 3 do 10 let (prva registracija med letoma 2013 in 2020). Indeks zanesljivosti ADAC ne upošteva vzrokov za nujne klice, kot so prazen rezervoar za gorivo ali prazne gume.

Reklamni oglas

Kupujete avto Najbolj zanesljivi avtomobili po ADAC-u

Najbolj zanesljivi avtomobili po segmentih

A-segment

Med najmanjšimi mestnimi avtomobili (A-segment) je Suzuki Ignis dosegel najboljše rezultate, sledijo pa mu Toyota Aygo, Volkswagen Up!, Škoda Citigo, Seat Mii in Opel Karl. Najmanj zanesljivi v tem segmentu so se izkazali Smart ForFour, Smart ForTwo, Fiat Panda, Fiat 500 in Hyundai i10.
V mestnih avtomobilih in manjših terencih (B-segment) so izstopali Audi A1, Mini in Suzuki Vitara kot najbolj zanesljivi avtomobili. Najmanj zanesljivi v tem segmentu so se izkazali Renault Clio, Opel Meriva in Hyundai i20 ter Opel Mokka.

C-segment

V kompaktnem razredu (C-segment) so se odlično izkazali številni modeli, med njimi Audi A3, Audi Q2, Audi Q3, BMW serije 1 in 2, BMW X1 in X2, Mini Countryman, Mercedes A in B razred, Mitsubishi Eclipse Cross, Seat Ateca, Leon, Škoda Karoq, Rapid in Scala, VW Beetle, Golf, T-Roc, Tiguan in Volvo XC40. Na repu po zanesljivosti presenetljivo najdemo Toyota C-HR, Mercedes Citan, Renault Kangoo, Megane in Scenic.

Kupujete avto Najbolj zanesljivi avtomobili po ADAC-u

D-segment

V srednjem razredu (D-segment) so odlične rezultate dosegli Audi A4, A5 in Q5, BMW serije 3 in 4, BMW X5, Mercedes GLC in GLK. Slabo sta se izkazala Ford S-Max in Opel Insignia, prav tako pa tudi Toyota RAV-4 in Seat Alhambra.

E-segment

V višjem srednjem razredu (E-segment) so se izkazali BMW serije 5, BMW X5 in Audi A6 kot zelo zanesljivi avtomobili. Najmanj zanesljiv v tem segmentu je Opel Zafira Life, medtem ko je Renault Traffic na dnu ocene zanesljivosti. Najboljši med velikimi dostavniki je Mercedes Sprinter, medtem ko se Fiat Ducato izkaže kot najmanj zanesljiv.

Reklamni oglas

Kupujete avto Najbolj zanesljivi avtomobili po ADAC-u

Celoten seznam rezultatov za vse modele v raziskavi je na voljo na spletni strani ADAC.