Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Mesni polpeti in njihova vegi različica z zelenjavo

Kaj kuhati? Mesni in vegi polpeti – okusni, nasitni in enostavni za pripravo. Postrezite jih s svežo solato ali pečeno zelenjavo za popoln in uravnotežen obrok!

Mesni polpeti in njihova vegi različica z zelenjavo

Mesni polpeti  – s solato ali zelenjavo iz pečice?

Mesni polpeti so priljubljena jed, ki jo lahko pripravimo na različne načine in postrežemo z različnimi prilogami. Tokrat vam predstavljamo recept za klasične mesne polpete iz mletega mesa in njihovo vegi različico, da bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji vegetarijanske kuhinje. Obe jedi lahko postrežete s svežo solato ali okusno zelenjavo iz pečice.

Mesni polpeti in njihova vegi različica z zelenjavo

Recept 1: Mesni polpeti iz mletega mesa

Sestavine:

  • 500 g mletega mesa (mešanica govedine in svinjine)
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 jajce
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlička gorčice
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlička paprike v prahu
  • sveža zelišča (npr. peteršilj) po okusu
  • olivno olje za peko

Priprava:

  • Priprava mase: V veliki skledi zmešamo mleto meso, drobno sesekljano čebulo, česen, jajce, drobtine, gorčico, sol, poper, papriko v prahu in sveža zelišča. Mešamo, dokler ni masa enotna.
  • Oblikovanje polpetov: Iz mase oblikujemo polpete poljubne velikosti, običajno debeline približno 1,5 cm.
  • Peka: V ponvi segrejemo olivno olje na srednji temperaturi. Polpete pečemo 4-5 minut na vsaki strani, dokler niso zlato rjavi in pečeni do konca.

Mesni polpeti in njihova vegi različica z zelenjavo

Recept 2: Vegi polpeti

Sestavine:

  • 400 g kuhane čičerike (lahko konzervirane, odcejene in sperjene)
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 korenček, nariban
  • 1 jajce (ali 1 žlica lanenih semen zmešanih s 3 žlicami vode za vegansko različico)
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlička kumine
  • sol in poper po okusu
  • sveža zelišča (npr. koriander ali peteršilj) po okusu
  • olivno olje za peko

Priprava:

  • Priprava mase: V veliki skledi zmešamo kuhano čičeriko, drobno sesekljano čebulo, česen, nariban korenček, jajce (ali lanena semena z vodo), drobtine, kumino, sol, poper in sveža zelišča. Mešamo in rahlo pretlačimo, dokler ni masa enotna, a še vedno nekoliko groba.
  • Oblikovanje polpetov: Iz mase oblikujemo polpete poljubne velikosti, običajno debeline približno 1,5 cm.
  • Peka: V ponvi segrejemo olivno olje na srednji temperaturi. Polpete pečemo 4-5 minut na vsaki strani, dokler niso zlato rjavi in hrustljavi.

Mesni polpeti in njihova vegi različica z zelenjavo

Priloge: Sveža solata ali zelenjava iz pečice

Sveža solata:

Sestavine:

  • 1 glavica solate (npr. kristalka, rukola, radič)
  • 1 kumara, narezana na rezine
  • 200 g češnjevih paradižnikov, prerezanih na polovice
  • 1 rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • olivno olje
  • balzamični kis
  • sol in poper

Priprava:

  • V veliki skledi zmešamo solato, kumaro, paradižnike in rdečo čebulo. Pokapamo z olivnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom po okusu. Dobro premešamo in postrežemo.

Mesni polpeti in njihova vegi različica z zelenjavo

Zelenjava iz pečice:

Reklamni oglas

Sestavine:

  • 2 rdeči papriki, narezani na trakove
  • 1 bučka, narezana na kolobarje
  • 1 rdeča čebula, narezana na četrtine
  • 2 korenčka, narezana na palčke
  • olivno olje
  • sol in poper
  • sveža zelišča (npr. rožmarin, timijan)

Priprava:

  • Pečico segrejemo na 200°C. Zelenjavo razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem. Pokapamo z olivnim oljem, soljo, poprom in svežimi zelišči. Pečemo približno 25-30 minut, dokler zelenjava ni mehka in rahlo zlato rjava.

Mesni polpeti in njihova vegi različica z zelenjavo

Mesni polpeti in njihova vegi različica so odlična izbira za okusno in nasitno kosilo ali večerjo. Z dodajanjem sveže solate ali pečene zelenjave dobimo polnovreden obrok, ki bo zadovoljil vse okuse. Poskusite oba recepta in uživajte v bogatih okusih!