Povežite se z nami ...

Zdravje

Moč narave – zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru

September je čas, ko narava postopoma prehaja v jesensko obdobje, a nam nudi tudi veliko zdravilnih rastlin, ki so na voljo za nabiranje. Preverite izbor petih.

Moč narave - zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru

Jesenska vresa, Materina dušica, Šipek, Trpotec in Črni bezeg

September je čas, ko narava postopoma prehaja v jesensko obdobje, in hkrati je to čas, ko se v naravi začne pojavljati širok nabor zdravilnih rastlin, ki so na voljo za nabiranje. V tem članku bomo raziskali pet izjemno koristnih zdravilnih rastlin, ki jih lahko najdemo v naravi septembra. To so jesenska vresa, materina dušica, šipek (navadni), trpotec (veliki) in črni bezeg. Za vsako rastlino bomo opisali njen videz, zdravilne učinkovine in predstavili preproste recepte za pripravo zdravilnih pripravkov.

Moč narave - zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru

Jesenska vresa (Erica cinerea):

Jesenska vresa je zimzelena grmovnica z majhnimi, ozkimi listi in drobnimi, svetlo roza do vijoličnimi cvetovi. Cveti od avgusta do oktobra. Jesenska vresa vsebuje flavonoide, tanine in etarsko olje. Uporablja se za blaženje prebavnih težav in kot diuretik.

Recept – čaj iz Jesenske vrese:

Za pripravo čaja uporabite suhe cvetove jesenske vrese. Žlico cvetov prelijte z vrelo vodo in pustite stati 10 minut. Čaj pijte dvakrat na dan, da olajšate prebavne težave.

Moč narave - zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru, zdravje, čaj, tinktura, kapljice, zdravilne rastline, spetember, nabiranje zdravilnih rastlin, nabiranje, uporaba, recept

Materina dušica (Thymus serpyllum):

Materina dušica je majhna zeliščna rastlina z drobnimi, temno zelenimi listi in svetlo vijoličastimi cvetovi. Ima prijeten vonj in cveti od poletja do jeseni. Materina dušica vsebuje eterično olje z antimikrobnimi lastnostmi. Uporablja se za lajšanje težav z dihali, izboljšanje prebave in krepitev imunskega sistema.

Reklamni oglas

Recept – čaj iz Materine dušice:

Za pripravo čaja uporabite sveže ali suhe liste materine dušice. Žličko zelišč prelijte z vrelo vodo in pustite stati 5-10 minut. Ta čaj lahko pomaga pri prehladu in kašlju.

Moč narave - zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru, zdravje, čaj, tinktura, kapljice, zdravilne rastline, spetember, nabiranje zdravilnih rastlin, nabiranje, uporaba, recept

Šipek (Rosa canina):

Šipek je grm z rožnatimi cvetovi in rdečimi plodovi, ki dozorijo v jeseni. Plodovi so bogati z vitamini in antioksidanti. Šipek vsebuje veliko vitamina C, flavonoidov in karotenoidov. Uporablja se za krepitev imunskega sistema, zmanjšanje vnetij in za izboljšanje zdravja kože.

Recept – šipkov čaj:

Za pripravo čaja uporabite suhe plodove šipka. Žlico plodov prelijte z vrelo vodo in pustite stati 10-15 minut. Ta čaj je odličen vir vitamina C.

Moč narave - zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru

Trpotec (Plantago major):

Trpotec je zelnata rastlina s širokimi listi in dolgimi socvetji majhnih zelenih cvetov. Najdemo ga povsod po travnikih. Trpotec vsebuje sluzi, glikozide in tanine. Uporablja se za lajšanje vnetij, kašlja in težav z dihali.

Recept – Trpotčev sirup:

Za pripravo sirupa potrebujete sveže liste trpotca, sladkor in vodo. Liste zmečkajte, dodajte sladkor in vodo ter počasi kuhajte, dokler ne dobite sirupa. Ta sirup pomaga pri lajšanju kašlja.

Reklamni oglas

Moč narave - zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru

Črni Bezeg (Sambucus nigra):

Črni bezeg je grm s širokimi listi in belimi cvetovi, ki se razvijejo v temno vijolične jagode. Plodovi so zelo priljubljeni za pripravo različnih zdravilnih pripravkov. Črni bezeg vsebuje flavonoide in vitamine. Uporablja se za krepitev imunskega sistema, lajšanje prehlada in gripe ter za izboljšanje prebave.

Recept – sirup iz črnega bezga:

Za pripravo sirupa potrebujete jagode črnega bezga, sladkor in limono. Jagode zmešajte s sladkorjem in limono ter kuhajte, dokler ne dobite sirupa. Ta sirup je odličen naravni imunski booster.

Moč narave - zdravilne rastline, ki jih nabiramo v septembru,

Pri nabiranju in uporabi zdravilnih rastlin bodite previdni in se posvetujte s strokovnjakom, če niste prepričani o pravilni identifikaciji ali uporabi rastlin. Z naravnimi sestavinami iz narave v septembru pa lahko ohranjate svoje zdravje na naraven način in si pričarate okusne, domače pripravke za boljše počutje.