Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Najboljši recept za Boršč – slavna ukrajinska rdeča juha

Z mešanico zelenjave, mesa in začimb je boršč prava poslastica za vso družino. Poskusite ga pripraviti doma in uživajte v tradicionalni ukrajinski kuhinji.

Najboljši recept za Boršč – slavna ukrajinska rdeča juha

Boršč je krepka, srčna in barvita juha, ki izvira iz Ukrajine, a je priljubljena po vsej vzhodni Evropi. Ta rdeča juha je prepoznavna po svojem edinstvenem okusu in bogati zgodovini. Z mešanico zelenjave, rdeče pese in mesa je boršč idealen obrok za hladne dni ali kadarkoli si zaželite okusnega in hranljivega obroka. V tem članku vam bomo predstavili klasičen recept za pripravo najboljšega boršča.

Najboljši recept za Boršč - slavna ukrajinska rdeča juha

Sestavine za juho:

  • 2 srednje veliki rdeči pesi, olupljeni in naribani
  • 2 krompirja, olupljena in narezana na kocke
  • 1 čebula, drobno nasekljana
  • 2 korenčka, narezana na kolutke
  • 2 stebli stebelne zelene, narezana na kolobarje
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 400 g govejega mesa, narezanega na kocke (lahko uporabite tudi svinjino ali piščanca)
  • 1 liter goveje ali piščančje jušne osnove
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 čajna žlička posušenega timijana
  • 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
  • Sol in poper po okusu
  • Olje za cvrtje
  • Kisla smetana in sveža nasekljana zelišča za serviranje

Najboljši recept za Boršč - slavna ukrajinska rdeča juha

Postopek priprave:

  • Priprava mesa: V veliki lonec segrejte nekaj olja na srednji temperaturi. Dodajte meso in ga pražite, dokler ne postane rjave barve. Odstranite meso iz lonca in ga postavite na stran.
  • Priprava zelenjave: V istem loncu dodajte čebulo in korenje ter kuhajte, dokler se ne zmehčata, približno 5 minut. Nato dodajte stebelno zeleno in česen ter kuhajte še nekaj minut.
  • Dodajanje pese in krompirja: V lonec vrnite praženo meso. Dodajte naribano peso, narezan krompir, paradižnikov koncentrat, lovorjeve liste, timijan in sladko papriko. Dobro premešajte.
  • Dodajanje jušne osnove: Prilijte govejo ali piščančjo jušno osnovo v lonec. Prinesite juho do vretja, nato zmanjšajte temperaturo in pustite, da počasi vre 30-40 minut ali dokler se zelenjava ne zmehča.
  • Okusite in začinite: Boršč posolite in popoprajte po okusu. Po želji dodajte več začimb ali zelišč.
  • Serviranje: Ko je boršč pripravljen, ga postrezite v globokih krožnikih. Vsak krožnik lahko okrasite z žlico kisle smetane in sveže nasekljanimi zelišči, kot sta peteršilj ali koper.

Najboljši recept za Boršč - slavna ukrajinska rdeča juha

Nasveti za izboljšanje Boršča:

  • Kislost: Tradicionalno se boršč pripravlja s kislimi sestavinami, kot sta kisla smetana in kislo zelje. Če želite bolj kisel boršč, lahko dodate malo kisa po okusu.
  • Meso: Namesto govejega mesa lahko uporabite tudi svinjino, piščanca ali celo gobice za vegetarijansko različico.
  • Hrustljavost: Za hrustljavost lahko dodate hrustljavo slanino ali ocvirke kot posip.
  • Dodatki: Boršč je odličen z dodatki, kot so piroške (polnjene cmoke), rženi kruh ali krekerji.

Najboljši recept za Boršč - slavna ukrajinska rdeča juha

Boršč je okusna juha, polna raznolikih okusov in barv. Ta recept vam omogoča, da pripravite okusno in hranljivo juho, ki je odlična za hladne dni ali kot začetek obroka. Z mešanico zelenjave, mesa in začimb je boršč prava poslastica za vso družino. Poskusite ga pripraviti doma in uživajte v tradicionalni ukrajinski kuhinji. Dober tek!