Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Največji slovenski pustni karnevali, ki jih morate doživeti

Vsak od pustnih karnevalov v Sloveniji na svoj način praznuje bogato pustno tradicijo naše dežele, ki se prepleta z lokalnimi običaji, zgodovino in sodobnostjo.

Največji slovenski pustni karnevali, ki jih morate doživeti

Pust je čas norčavosti in veselja, ki v Sloveniji vsako leto oživi s številnimi barvitimi dogodki. Od severa do juga, od vzhoda proti zahodu, slovenska mesta in vasi postanejo prizorišča živahnih pustnih povork in tradicionalnih običajev. V tem članku vam predstavljamo največje in najbolj priljubljene pustne karnevale v Sloveniji, ki jih preprosto morate doživeti.

Podatki in fotografije so iz spletni strani I FEEL SLOVENIA.

Kurentovanje na Ptuju

Kurentovanje, mednarodni pustni festival na Ptuju, zaznamuje največji pustni dogodek v Sloveniji. Ta festival ima bogato zgodovino, ki sega nazaj 150 let, in predstavlja osrednji del pustnega dogajanja v najstarejšem slovenskem mestu. Obiskovalci lahko občudujejo kurente, ki zvonjenjem in svojo pojavo odganjajo zimo in kličejo pomlad. Ti edinstveni liki so del nesnovne kulturne dediščine UNESCO in so simbol ptujskega pustovanja.

VIR: Visit Ptuj YouTube

Cerkljanska laufarija

V Cerknem in njegovi okolici prevzamejo oblast cerkljanski laufarji. Ta tradicionalna pustna skupina sestavljena iz 25 likov, ki na humorističen način predstavljajo družbene značilnosti in slabosti. Osrednji dogodek je obsodba pusta na trgu v Cerknem, kjer simbolično pripišejo pustu vso odgovornost za slabe dogodke preteklega leta.

Reklamni oglas

Pust v Cerknici

Cerkniški pust velja za enega najbolj izvirnih in domiselno zasnovanih karnevalov. Znani so po velikanskih figurah, ki spremljajo pustne povorke in upodabljajo lokalne legende, kot je coprnica Uršula in povodni mož Jezerko. To je priložnost, da spoznate bogato ljudsko izročilo Cerkniškega jezera in njegove okolice.

Največji slovenski pustni karnevali, ki jih morate doživeti

FOTO: www.slovenia.info

Zmajev karneval v Ljubljani

Ljubljanski Zmajev karneval oživi staro mestno jedro z etnološkimi in sodobnimi pustnimi maskami. Ta dogodek povezuje tradicijo in sodobnost, saj k pustnemu veselju prispevajo tako zgodovinski liki kot tudi aktualne maske, ki odsevajo sodobne teme.

Istrska pustna povorka

Ob slovenski obali, zlasti v Kopru, se odvija Istrska pustna povorka, kjer se prepletajo tradicionalni pustni liki in sodobne maske. Ta karneval je priložnost, da ob morju doživite pustno razigranost in ustvarjalnost, saj skupinske maske pogosto odražajo aktualno družbeno dogajanje.

Krančkov karneval

V Kranju, zgodovinskem mestnem jedru, pustno soboto zaznamujejo pisane maske in veselo vzdušje. Ta dogodek je še posebej priljubljen med družinami, saj ponuja raznolik program za otroke in odrasle, z možnostjo plesa in zabave v maskah.

Največji slovenski pustni karnevali, ki jih morate doživeti

FOTO: www.slovenia.info

Celjski pust

Celje na pustno soboto oživi s povorko, ki poteka od Krekovega trga do Glavnega trga. Pustne maske vseh generacij skupaj praznujejo konec zime in kličejo pomlad, pri čemer se izberejo in nagradijo najbolj izvirne maske.

Še več pustnega rajanja

Poleg teh tradicionalnih pustnih dogodkov po Sloveniji, ki oživljajo ulice s pisanimi maskami in praznovanjem, se po državi odvijajo še drugi, nič manj zanimivi karnevali. Vsak izmed njih prinaša svojo edinstvenost in dokazuje, kako bogata in raznolika je pustna tradicija v Sloveniji.

Reklamni oglas

Hruščanski karneval

Hruščanski karneval obuja tradicijo, ki sega v leto 1937, in ponovno oživlja ulice Jesenic od leta 2020. Z vsakoletno novo temo, kot so bili Propadria, Pravljični junaki in Cirkus, ta dogodek privablja obiskovalce z inovativnimi vozovi in maskami, ki odsevajo različne aspekte življenja. Letos bo karneval v znamenju divjih 80. let prejšnjega stoletja, obljublja pa nepozabno pustovanje z nagradami za najboljše maske, hrano, pijačo in zabavo s skupino Arrow in Ptujskimi kurenti.

Največji slovenski pustni karnevali, ki jih morate doživeti

FOTO: www.slovenia.info

52. Pustni karneval v Slovenj Gradcu

Tradicionalni pustni karneval v Slovenj Gradcu vsako leto znova združuje pustne maske, ki s svojo prisotnostjo in veseljem kličejo pomlad. Obiskovalci so vabljeni, da se pridružijo praznovanju na Glavnem trgu in skupaj preženejo zimo.

Pustovanje v Ribnici

Ribnica, znana po svojih tradicionalnih pustnih likih kot sta Burovž in Korobač, na pustno soboto vabi na šegav dogodek, ki se zaključi na pepelnično sredo s sežigom slamnatega Kurenta, znanega tudi kot Nacet. To praznovanje je globoko zakoreninjeno v lokalni zgodovini in ponuja edinstven vpogled v pustne običaje Ribniške doline.

Pustni karneval “Pust je pršu” v Ilirski Bistrici

Ilirska Bistrica praznuje pust s tradicionalno povorko “Pust je pršu”, kjer glavno vlogo igrajo Škoromati, eden najstarejših pustnih običajev v Evropi. Ta dogodek je priložnost, da doživite edinstveno kulturno dediščino, ki vključuje tako tradicionalne kot sodobne maske.

Največji slovenski pustni karnevali, ki jih morate doživeti

FOTO: www.slovenia.info

71. karneval Pust Šoštanjski

V Šoštanju se odvija 71. karneval Pust Šoštanjski, ki sledi z maškarado in plesom v Športni dvorani. To je priložnost za vse, ki želijo doživeti pustno vzdušje v družbi Ansambla Potepini in se potegovati za bogate denarne nagrade za najboljše maske.

Vsak od teh dogodkov na svoj način prispeva k pestrosti in barvitosti pustnega časa v Sloveniji. Ne glede na to, kateri karneval ali pustovanje se odločite obiskati, vas čaka nepozabno doživetje, polno smeha, zabave in tradicije. Pridružite se praznovanju, odkrijte raznolikost slovenske pustne dediščine in postanite del te edinstvene kulture.

Reklamni oglas