Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Nasveti kako pravilno shranjevati hrano ter varčevati z viri

V tem članku pišemo o nekaterih trajnostnih nasvetih za delo v kuhinji, ki nam lahko pomagajo prispevati k varovanju okolja, ne da bi pri tem žrtvovali udobje.

Vsakdanje življenje nas vabi k ohranjanju okolja in našega zdravja, tudi v kuhinji. Brez velikih sprememb lahko dosežemo veliko – od izbire čistilnih sredstev do pravilnega shranjevanja hrane in varčnega kuhanja. V tem članku pišemo o nekaterih trajnostnih nasvetih za delo v kuhinji, ki nam lahko pomagajo prispevati k varovanju okolja, ne da bi pri tem žrtvovali udobje.

Varčno čiščenje za človeka in okolje

Za čiščenje ni nujno, da imamo obilo agresivnih čistil. Namesto tega lahko uporabimo naravne alternative, kot sta kis in pecilni prašek. Kis ima naravne antibakterijske lastnosti, ki učinkovito odstranijo umazanijo, hkrati pa ne puščajo škodljivih ostankov. Pecilni prašek pa je odličen za odstranjevanje trdovratnih madežev in ne pušča močnih vonjav. Ti dve sestavini sta prijazni do okolja in našega zdravja, saj ne vsebujeta strupenih kemikalij.

Nasveti kako pravilno shranjevati hrano ter varčevati z viri,

Preprečevanje zapravljanja hrane

Učinkovito preprečevanje zapravljanja hrane se začne z ustrezno shranjevanjem. Zelenjava in podobna živila, shranjena v predelu hladilnika s temperaturo nižjo od nič stopinj Celzija, lahko ostanejo sveža tudi do 14 dni dlje. Solate in sadje, ko sta shranjena pri enakomerni temperaturi in tesno zaprta, ohranita svojo hrustljavost tudi po enem tednu.

Pomembno je ločevanje hladilnega in zamrzovalnega dela, saj se s tem prepreči izmenjava zraka med njima. To pripomore k temu, da hrana ostane vlažna, se ne izsuši in vonj se ne prenaša med različnimi živili. Redno čiščenje hladilnika s kisom vsaj enkrat mesečno prepreči nabiranje plesni ter ohranja svežino in higieno. Ne pozabite skrbeti tudi za gumijasta tesnila na vratih, da preprečite izgubo hladnega zraka.

Reklamni oglas

Nasveti kako pravilno shranjevati hrano ter varčevati z viri, trajnostno, okolju prijazno, varčevanje, varčevanje z viri

Varčno kuhanje

Kuhanje s pokrovom na loncu ne prihrani le časa, temveč tudi do 65 odstotkov energije. Pokrov zadržuje toploto in omogoča, da se hrana hitreje skuha. Pri izbiri lonca bodite pozorni na primeren premer glede na štedilno ploščo, saj se bo toplota tako enakomerno razporedila. Tisti, ki radi pripravljate večje količine hrane, lahko presežke zamrznete v manjše porcije. To ne samo da prihrani energijo, temveč tudi čas, ko si pri prihodnjih obrokih želite hitre priprave.

Pred shranjevanjem kuhane hrane v hladilniku ali zamrzovalniku je ključno, da jo najprej pustite, da se ohladi na sobni temperaturi, kar prepreči kondenzacijo in zadrži kakovost. Zamrznjeno hrano pa je najbolje odmrzniti pri sobni temperaturi ali ponoči v hladilniku, kar skrajša čas kuhanja in pripomore k enakomernemu gretju.

 

Nasveti kako pravilno shranjevati hrano ter varčevati z viri, trajnostno, okolju prijazno, varčevanje, varčevanje z viri

Pri kuhanju testenin je priporočljivo segrevanje vode v grelinku vode, saj ta porabi manj energije kot segrevanje na štedilniku. Uporaba litoželeznih loncev in kakovostnih ponv zagotavlja daljšo zadrževanje toplote ter bolj enakomerno kuhanje. Prav tako je vredno upoštevati, da predgretje pečice v mnogih primerih ni potrebno.

Reklamni oglas

Pri receptih, ki to omogočajo, pa je priporočljivo izbrati krožno gretje, saj se toplota enakomerneje razporedi in omogoča nastavitev nižje temperature za doseganje enakega učinka. Lastniki mikrovalovnih pečic lahko za segrevanje manjših količin hrane izkoristijo njihovo učinkovitost, ki porabi manj energije kot klasičen štedilnik.

Nasveti kako pravilno shranjevati hrano ter varčevati z viri, trajnostno, okolju prijazno, varčevanje, varčevanje z viri

Nasveti:

  • Uporabljajte naravna čistila: Izogibajte se agresivnim čistilom in raje uporabljajte naravne alternative, kot sta kis in pecilni prašek, ki so varna za vas in okolje.
  • Pravilno Sshranjujte hrano: Ločite hrano po predelih v hladilniku, da podaljšate njeno svežino. Redno čiščenje preprečuje plesen. Hladilnik redno očistite s kisom, da preprečite nabiranje plesni in zagotovite higieno.
  • Uporabite pokrove na loncih: Med kuhanjem uporabljajte pokrove na loncih, da prihranite energijo in čas.

Priporočila:

  • Izberite trajnostne izdelke: Pri čistilih in kuhinjski opremi izbirajte trajnostne izdelke z minimalnim vplivom na okolje. Reciklirana embalaža in naravne sestavine so vedno odlična izbira.
  • Načrtujte obroke: Pred kuhanjem načrtujte obroke in shranjujte hrano v manjših porcijah, da zmanjšate odpadke. S tem prihranite tako hrano kot tudi denar.

Nasveti kako pravilno shranjevati hrano ter varčevati z viri, trajnostno, okolju prijazno, varčevanje, varčevanje z viri,

Trajnostno delo v  kuhinji je dostopno vsakemu posamezniku, ne glede na to, ali gre za izbiro čistil, shranjevanje hrane ali način kuhanja. Vsak korak, ki ga naredimo v tej smeri, ima pozitiven učinek na okolje in naše zdravje. Sprejetje teh nasvetov nas vodi k bolj trajnostnemu in odgovornemu življenjskemu slogu, ki ima pozitiven vpliv na prihodnost našega planeta. Tak način delovanja je odraz skrbi za okolje in hkrati našega prizadevanja za ustvarjanje zdravih in okusnih obrokov.