Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Palačinke za večerjo! Zakaj pa ne? S šunko in kremnim sirom!

Slane palačinke so popolna izbira za zajtrk, kosilo ali večerjo. Pripravljene so hitro, polnjene s sirom, zelenjavo ali mesom pa navdušijo vse okuse.

Palačinke za večerjo! Zakaj pa ne

Ko pomislimo na palačinke, večinoma najprej pomislimo na sladke različice s čokolado, marmelado ali sadjem. A slane palačinke ponujajo prav tako okusno in vsestransko možnost za hiter obrok, ki ga lahko prilagodimo različnim okusom in prehranskim navadam. S pravo kombinacijo sestavin lahko pripravimo hranljiv, uravnotežen in nadvse okusen obrok, primeren tako za zajtrk kot kosilo ali večerjo.

Palačinke za večerjo! Zakaj pa ne

Zakaj izbrati slane palačinke?

Slane palačinke so odlična alternativa kruhu, sendvičem ali tortiljam, saj omogočajo številne variacije nadevov in prilog. Lahko jih pripravimo vnaprej in shranimo v hladilniku, kar jih naredi idealne za hitre obroke med delavniki. Prav tako lahko izbiramo med različnimi vrstami testa, vključno s klasičnim, ajdovim ali brezglutenskim, odvisno od prehranskih potreb in želja.

Palačinke za večerjo! Zakaj pa ne

Osnovne sestavine za palačinke:

  • 200 g moke (navadna, polnozrnata ali brezglutenska alternativa)
  • 2 jajci
  • 300 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • 100 ml mineralne vode (za rahlejšo teksturo)
  • 1 žlica olivnega olja ali masla
  • Ščepec soli

Palačinke za večerjo! Zakaj pa ne

Postopek priprave palačink:

Reklamni oglas
  1. V večji skledi zmešajte moko, jajci, mleko, mineralno vodo, olivno olje in sol. Mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi brez grudic.
  2. Ponev segrejte na srednjo temperaturo in premažite z malo olja ali masla.
  3. V ponev nalijte zajemalko testa in ga enakomerno razporedite.
  4. Palačinko pecite približno 1–2 minuti na vsaki strani, dokler ne postane zlato rjava.
  5. Ponovite postopek, dokler ne porabite vse mase.

Nadev: kremna skuta in sveža zelenjava

Za popolno ravnovesje okusov se slane palačinke odlično podajo s kremnimi nadevi in hrustljavo zelenjavo. Tukaj je preprost, a nadvse okusen predlog:

Palačinke za večerjo! Zakaj pa ne

Sestavine za nadev:

  • 250 g kremne skute ali rikote
  • 100 g svežega špinačnega listja
  • 1 naribana korenčka
  • 1 nasekljana rdeča paprika
  • 1 žlička olivnega olja
  • Sol in poper po okusu

Postopek priprave nadeva:

  1. Skuto ali rikoto zmešajte s soljo, poprom in olivnim oljem.
  2. Na rahlo naoljenem ponvi na hitro popražite špinačo, da oveni.
  3. Dodajte nariban korenček in nasekljano papriko ter na hitro premešajte.
  4. Vse sestavine združite in enakomerno porazdelite po palačinkah.

Palačinke za večerjo! Zakaj pa ne

Postrežba in prilagoditve recepta

Slane palačinke lahko postrežete takoj, skupaj s sezonsko solato ali jogurtovim prelivom za dodatno svežino. Če želite bogatejši okus, dodajte dimljenega lososa, pršut ali avokado. Za vegansko različico zamenjajte skuto z rastlinskim nadomestkom, jajca pa izpustite in uporabite več mineralne vode.

Slane palačinke so resnično prilagodljiva jed, ki omogoča nešteto kombinacij. So odlična izbira za lahkoten obrok, ki nasiti, a ne obremeni. Pripravite jih in uživajte v vsakem grižljaju!

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!