Povežite se z nami ...

Zdravje

Od bremena do ravnovesja – zmanjšajmo obremenitev šolske torbe

Ohranjanje zdravja hrbtenice naših otrok – enostavni pristopi, da bodo otroci nosili ustrezno težo šolske torbe in se izognili morebitnim težavam v prihodnosti.

Razbremenitev hrbtenice – smernice za pravilno težo šolskih nahrbtnikov in torb

Danes, 1. september, je poseben dan, saj se naši otroci ponovno odpravljajo v šolo. To je čas novega začetka, priložnost za nova spoznanja in pridobivanje znanja. Medtem ko se otroci veselo pripravljajo na šolske klopi, se pogosto s tem vračajo tudi izzivi, s katerimi se srečujejo vsak dan, med njimi tudi teža šolskih torb. V članku bomo raziskali pomembno vprašanje, kako težka naj bo šolska torba učenca, ter predstavili smernice in nasvete, ki bodo otrokom pomagali nositi breme zdravo in brez nepotrebnih težav.

Od bremena do ravnovesja-zmanjšajmo obremenitev šolske torbe

Kakšna je torej primerna teža šolske torbe učenca?

Tisti, ki se spomnite obdobja pred digitalnimi učbeniki, se zagotovo spominjate nositi izjemno velike nahrbtnike in olajšanja, ko ste po prihodu v šolo ali domov sneli trakove nahrbtnika s svojih ramen. Težki nahrbtniki pomenijo obremenitev in stres za hrbtenico, ramena, vrat in boke, kar povzroča utrujenost in napetost. To še posebej velja za otroke, katerih telesa se še razvijajo. Zato so še bolj občutljivi na težave, ki jih lahko povzročajo prevelike obremenitve. Posledice, kot so slaba drža, ukrivljanje ali spremenjeni gibi, pa postanejo hitro vidni.

Čeprav se v letu 2023 uporablja precej manj papirnatih učbenikov, kot nekoč, učenci še vedno nosijo plastenke za vodo, športno opremo, tehnologijo in včasih tudi malico, kar lahko precej obteži njihove torbe. Na srečo pa je mogoče s pravilnim pristopom zmanjšati težo bremena in uporabiti nekaj preprostih nasvetov, ki bodo otrokom omogočili, da se izognejo negativnim učinkom pretežkih nahrbtnikov.

Od bremena do ravnovesja-zmanjšajmo obremenitev šolske torbe

Kakšna je torej optimalna teža šolske torbe?

To vprašanje nima univerzalnega odgovora. Namesto tega je treba upoštevati individualne dejavnike, kot so starost in teža otroka, telesna pripravljenost, porazdelitev teže v nahrbtniku ter čas, ki ga otrok preživi s torbo. Študija iz leta 2003 je predlagala, da naj bi učenci nosili bremena, ki so manjša od 20% njihove telesne teže; a ta številka se je v zadnjih letih zmanjšala. Članek iz leta 2017 s Harvarda navaja razpon 15-20%, članek iz leta 2020 iz Cleveland Clinic pa navaja pediatra, ki trdi, da je optimalno med 10-15%. Nedavni članek iz Sydney Morning Herald pa se sklicuje na predsednico pediatrične skupine Avstralskega združenja za fizioterapijo, Nicole Pates, ki priporoča 10%.

Reklamni oglas

Ne glede na natančno številko pa Patesova opozarja, da je nerealno vsak dan torbo tehtati po fiksnih smernicah, kar poudarja pomembnost prilagodljivosti in zdravega razuma. Če otrok hodi večje razdalje namesto da bi uporabil avtobus, je smiselno zmanjšati težo torbe kolikor je mogoče.

Od bremena do ravnovesja-zmanjšajmo obremenitev šolske torbe

Kako torej ohraniti zdravje otroške hrbtenice?

Tu je nekaj preprostih smernic, ki jih lahko uporabite kadar koli:

  • Izberite pravi nahrbtnik: Kljub temu da so lahko nekoliko dražji od običajnih nahrbtnikov, so šolske torbe z različnimi predelki, trakovi in ustrezno oblazinjenostjo odlična naložba. Dodatni trakovi, kot so trakovi za boke, pomagajo enakomerno porazdeliti breme po telesu. Prav tako je pomembna možnost ločevanja predmetov med različne predelke in oblazinjenje na hrbtu ter ramenih, ki zagotavlja udobje in preprečuje draženje.
  • Pravilen položaj torbe: Nahrbtnik naj ne visi prenizko. Članek, objavljen v reviji Harvard Health, navaja, da naj nahrbtnik optimalno visi približno dva centimetra nad pasom, kar razbremeni ramena.

Od bremena do ravnovesja-zmanjšajmo obremenitev šolske torbe

  • Razporeditev teže: Poleg različnih predelkov v torbi je pomembno tudi, kako so predmeti postavljeni v njej. Najtežje predmete imejte čim bližje hrbtenici, kar zmanjšuje napetost in omogoča boljšo ravnotežje.
  • Ocenite potrebno: Preden se odpravite v šolo, ocenite, kaj je resnično potrebno nositi. Odstranite nepotrebne knjige ali predmete, da zmanjšate težo torbe.
  • Poslušajte Otroka: Pravila niso vedno dovolj. Če otrok občuti nelagodje, mu prisluhnite in skupaj poiščite rešitev. V nekaterih primerih se lahko obrnete na šolo, ki morda ponuja omarice ali prostore za shranjevanje knjig in športne opreme.

Od bremena do ravnovesja-zmanjšajmo obremenitev šolske torbe

Ohranjanje zdravja hrbtenice je ključnega pomena za dolgoročno dobro počutje otrok. Z enostavnimi pristopi lahko zagotovimo, da bodo otroci nosili ustrezno težo šolske torbe in se izognili morebitnim težavam v prihodnosti.

Reklamni oglas