Prehrana in recepti
Pečena jabolka z jagodičevjem, orehi, kosmiči in medom
Pripravite okusno sladico: pečena jabolka, polnjena z jagodičevjem, kosmiči, orehi in medom. Odlična izbira za sladkanje v hladnih dneh. Enostaven recept!
Ko temperature v septembru padejo in iščemo tople sladice, so pečena jabolka popolna izbira. Ta jed združuje sladkobo jabolk, svežino jagodičevja in hrustljavost oreščkov.
Dodatek ovsenih kosmičev ustvari še dodatno teksturo, med pa poskrbi za naravno sladkobo. Priprava te jedi je preprosta, okus pa bo zadovoljil še tako zahtevne sladokusce.
Sestavine:
- 4 večja jabolka (npr. sorta gala)
- 100 g mešanega jagodičevja (npr. maline, borovnice, ribez)
- 50 g ovsenih kosmičev
- 50 g sesekljanih orehov
- 3 žlice medu
- 1 žlička cimeta
- 1 žlica masla
Priprava:
- Priprava jabolk: Pečico segrejte na 180 °C. Jabolkom odstranite sredico, pri čemer pazite, da pustite dovolj debele stene, da lahko vanje nadevate polnilo. Spodaj naj bo jabolko še zaprto.
- Priprava polnila: V posodi zmešajte ovsene kosmiče, jagodičevje, sesekljane orehe, med in cimet. Mešajte, dokler se sestavine enakomerno povežejo.
- Polnjenje jabolk: Jabolka napolnite s pripravljeno mešanico in na vrh vsakega položite majhno kocko masla.
- Peka: Jabolka položite v pekač, obložen s peki papirjem. Pecite 25-30 minut, dokler jabolka ne postanejo mehka, a še vedno čvrsta. Med peko lahko jabolka po vrhu še enkrat prelijete z malo medu.
- Postrežba: Postrezite topla. Po želji jih lahko še prelijete z dodatkom medu ali ponudite z žlico grškega jogurta.
Nasveti:
- Ovseni kosmiči dodajo jedi še več vlaknin in poskrbijo za nasitnost, kar pomeni, da lahko to jabolčno sladico postrežete tudi kot zdrav zajtrk.
- Namesto orehov lahko uporabite tudi lešnike ali mandlje, odvisno od vaših preferenc.
- Jagodičevje lahko prilagodite sezoni ali uporabite zamrznjeno, če svežega ni na voljo.
Pečena jabolka s polnilom iz jagodičevja, orehov, ovsenih kosmičev in medu so odličen način, kako združiti klasične jesenske okuse v preprosti in hitro pripravljeni jedi. Primerna so tako za družinske obroke kot za sladico ob posebnih priložnostih.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
Nadaljuj z branjem