Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Pica Margerita na dveh vrstah testa – iz cvetače in bučk

Preizkusite zdravi različici pice Margerita z dvema alternativnima testoma – iz cvetače ali bučk. Lažja izbira za vse, ki iščejo okusno in bolj hranljivo pico.

Pica Margerita na dveh vrstah testa - iz cvetače in bučk

Dve zdravi vrsti testa za pico: iz cvetače in bučk

Pica je ena najbolj priljubljenih jedi po vsem svetu, a tradicionalno testo iz bele moke je pogosto težko in manj hranljivo. Če iščete lažjo, bolj zdravo alternativo, vam predstavljamo dve možnosti testa za pico, ki ju lahko pripravite iz cvetače ali bučk. Ti različici testa sta lažji, bogati z vlakninami in vsebujeta manj ogljikovih hidratov kot klasično testo, kar ju naredi idealni izbiri za tiste, ki se želijo izogniti težkim obrokom ali glutenom.

Pica Margerita na dveh vrstah testa - iz cvetače in bučk

Zakaj izbrati testo iz cvetače ali bučk?

Tradicionalno testo za pico je narejeno iz pšenične moke, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo hranilnih snovi. Testo iz cvetače in bučk pa je bogato z vitamini in minerali, predvsem z vitaminom C, vlakninami ter antioksidanti. Hkrati so takšne pice lažje prebavljive in primerne za ljudi, ki sledijo brezglutenski prehrani ali želijo zmanjšati vnos kalorij. Zelenjavna osnova prinaša svežino in nežno aromo, kar se odlično ujema s klasičnimi dodatki, kot so paradižnik, sir in bazilika.

Pica Margerita na dveh vrstah testa - iz cvetače in bučk

 

Testo iz cvetače:

  • 1 srednje velika glava cvetače, naribana
  • 1 jajce
  • 100 g naribanega parmezana ali mocarele
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke česna v prahu

Cvetačo naribajte in kuhajte na pari ali v mikrovalovki, dokler ni mehka. Pomembno je, da odstranite vso odvečno vodo, saj bo to preprečilo, da bi bilo testo preveč mehko. Nato jo zmešajte z jajcem, sirom, soljo in česnom. Zmes enakomerno razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pecite pri 200 °C približno 20 minut, dokler ni zlato rjava in hrustljava.

Pica Margerita na dveh vrstah testa - iz cvetače in bučk

Testo iz bučk:

  • 2 srednje veliki bučki, naribani
  • 1 jajce
  • 100 g mocarele
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke origana

Bučke naribajte, posolite in jih pustite stati približno 10 minut, da izločijo odvečno vodo. Nato bučke dobro ožemite, da odstranite čim več tekočine, ter jih zmešajte z jajcem in mocarelo. Razporedite po pekaču in pecite pri 200 °C približno 20 minut, dokler testo ne postane zlato zapečeno.

Zakaj je to boljša izbira kot običajno testo?

Testo iz cvetače in bučk je odlična izbira za tiste, ki želijo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov, uživati več zelenjave ali slediti brezglutenski prehrani. Poleg tega sta cvetača in bučke odličen vir vlaknin, ki podpirajo prebavo, ter številnih vitaminov, kot sta vitamin C in K. Ta različica pice je tudi lažja in manj kalorična, zato jo lahko uživamo brez občutka teže ali napihnjenosti.

Reklamni oglas

Pica Margerita na dveh vrstah testa - iz cvetače in bučk

Preliv Margerita:

  • 2-3 sveži paradižniki, narezani na kolobarje
  • 200 g mocarele, narezane na rezine
  • Sveža bazilika
  • 2-3 žlice paradižnikove omake
  • Sol, poper, olivno olje

Po predpečenem testu razporedite paradižnikovo omako, mocarelo in paradižnike. Pico nato pečemo še 10-12 minut, dokler se sir ne stopi in postane zlato zapečen. Na koncu okrasimo s svežo baziliko in nekaj kapljicami olivnega olja.

Pica Margerita na dveh vrstah testa - iz cvetače in bučk

Zdrave alternative testa iz cvetače ali bučk ne samo, da zmanjšajo vnos ogljikovih hidratov, ampak tudi prispevajo k večji hranilni vrednosti vašega obroka. Okus je lahek in svež, zato se bo tako pripravljena pica odlično podala k vsakemu obroku, ne da bi se ob tem počutili preobremenjene.

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!