Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Piščančji Marsala – italijanska eleganca na vašem krožniku

Piščančji Marsala je jed, ki nas popelje na kulinarično potovanje v srce Italije. Čeprav zgodovina jedi sega daleč nazaj, še vedno navdušuje z razkošjem okusov.

Kulinarična pokrajina Italije je bogata in raznolika, s številnimi okusi, ki so osvojili srca gurmanov po vsem svetu. Ena izmed teh dragocenih italijanskih dobrot je tudi jed Piščančji Marsala. To je prefinjena in razkošna jed, ki združuje bogato tradicijo italijanske kuhinje z elegantno noto. Piščančji Marsala je kot harmonija, ki se razvije med zlato hrustljavimi koščki piščančjega mesa in omako iz ojačanega vina Marsala.  Na koncu članka so predlogi za izbor slovenskih vin za pripravo te jedi.

Piščančji Marsala - italijanska eleganca na vašem krožniku

Sestavine

Za pripravo Piščančjega Marsala potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 piščančje prsi
  • Sol in poper po okusu
  • Moka za ovoj piščanca
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica suhega Marsala vina
  • 1 skodelica piščančje juhe
  • 1 skodelica smetane
  • 1 skodelica na kocke narezanih šampinjonov
  • 2 šalotki, narezani na drobne koščke
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • Nekaj vejic svežega peteršilja, sesekljanega

Piščančji Marsala - italijanska eleganca na vašem krožniku

Postopek priprave

  • Najprej pripravimo piščanca. Piščančje prsi začinimo s soljo in poprom ter jih povaljamo v moki. Presežno moko otresemo.
  • Na srednje močnem ognju segrejemo maslo in oljčno olje v veliki ponvi. Ko se maslo stopi in peni, vanjo položimo piščančje prsi. Pražimo jih 4-5 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo zlatorjavo hrustljavi. Ko so pečeni, jih prestavimo na krožnik in pokrijemo s folijo, da ostanejo topli.
  • V isti ponvi dodamo šalotko in česen ter pražimo 1-2 minuti, da se zmehčata in sprostita aromo.
  • Dodamo narezane šampinjone in jih pražimo še 4-5 minut, dokler se ne zmehčajo in rahlo zlatorjavo zapečejo.
  • V ponev vlijemo Marsala vino in ga pokuhamo, da se zmanjša za polovico. To bo ustvarilo osnovo za okusno omako.
  • V omako vlijemo še piščančjo juho ter smetano. Vse skupaj dobro premešamo.
  • Piščančje prsi vrnemo v ponev, v kateri se je pripravila omaka. Počasi jih segrevamo v omaki 2-3 minute, da se ponovno segrejejo.
  • Omako prelijemo čez piščanca in posujemo s svežim sesekljanim peteršiljem.

Piščančji Marsala - italijanska eleganca na vašem krožniku

Postrežba

Piščančji Marsala je jed, ki se odlično poda k številnim prilogam. Najpogosteje se postreže ob strani testenine, kot so široki rezanci ali špageti. Testenine bodo odlično vpile aromatično omako in ustvarile popolno ravnovesje okusov. Poleg testenin se kot priloga odlično podajo tudi krompirjevi pireji ali dušen riž. Pri izbiri priloge se prepustite svojemu okusu in raziskujte različne kombinacije, ki vam bodo pričarale najboljšo izkušnjo.

Zanimivost o Piščančjem Marsala

Zgodba o Piščančjem Marsala seže v globine italijanske kulinarične zgodovine. Jed izhaja iz Sicilije, kamor so trgovci v 18. stoletju prinašali slavni Marsala, ojačano vino, ki je postalo ključna sestavina te jedi. Marsala vino je dalo omaki svoj edinstven okus in aromo ter postalo simbol italijanske kulinarične eleganc

V svoji zgodovini je Piščančji Marsala doživel številne preobrazbe in različice. V nekaterih različicah se omaka dodatno obogati z gobami ali drugimi sestavinami, kar še dodatno poudari bogatost okusa. Danes je Piščančji Marsala priljubljena jed v mnogih restavracijah po svetu in prava klasika italijanske kuhinje.

Reklamni oglas

Piščančji Marsala - italijanska eleganca na vašem krožniku

Nasvet za izboljšanje jedi

Če želite jed Piščančji Marsala še dodatno izboljšati, si lahko omislite nekaj kreativnih pristopov. Namesto piščančjih prsi lahko uporabite piščančje stegno ali pa mešanico različnih kosov piščanca za bolj raznolik okus. Dodajte sveže začimbe, kot je žajbelj ali rožmarin, ki bodo omaki dodali dodaten sloj arome. Prav tako lahko eksperimentirate s različnimi vrstami gob za omako ali pa v omako dodate malce naribanega parmezana za dodatno bogatost.

Piščančji Marsala je izjemna jed, ki nas popelje na okusno kulinarično potovanje v srce Italije. Njegova zgodovina in tradicija segata daleč nazaj, a še vedno nas navdušuje s svojo prefinjenostjo in razkošjem okusov. Preprosti koraki pri pripravi te jedi omogočajo, da jo pripravimo tudi doma, in uživamo v vrhunski italijanski kuhinji kar v udobju svojega doma. Piščančji Marsala je več kot le jed – je odraz italijanske strasti do hrane, ki nas popelje v svet okusov in arom, ki nas osvajajo s prvim grižljajem.

Piščančji Marsala - italijanska eleganca na vašem krožniku

Katero slovensko vino izbrati?

namesto italijanskega vina Marsala uporabili slovensko vino, ki ima podobne značilnosti in okusovne note. Pri izbiri vina je pomembno izbrati suho vino z rahlimi oreščkastimi in sladkimi toni, ki bodo ustrezali okusu jedi. Tukaj je nekaj slovenskih vin, ki bi lahko bila dobra alternativa:

  • Sivi pinot (Pinot Gris / Pinot Grigio): Sivi pinot je suho belo vino z nežnimi sadnimi in rahlimi oreščkastimi aromami. To vino bi se dobro ujemalo z bogato omako Piščančjega marsala.
  • Rebula: Rebula je avtohtono slovensko belo vino, ki je znano po svoji kompleksnosti in rahlih oreščkastih okusih. Je suho in bi lahko dodalo edinstveno noto vaši omaki.
  • Chardonnay: Suhi chardonnay je priljubljeno belo vino s polnim telesom, ki se pogosto uporablja pri kuhanju. Izbirate lahko med različnimi slogi chardonnayja, od bolj svežih do bolj maslenih.
  • Zelen: Zelen je značilno vino iz Vipavske doline z nežnimi sadnimi notami in svežino. Zaradi svoje kompleksnosti bi lahko dodal zanimivo dimenzijo omaki.
  • Malvazija: Suha malvazija je priljubljena istrska bela sorta, ki je znana po svojih svežih sadnih aromah in nežnem karakterju. To vino bi lahko dodalo svetel in svež okus k jedi.