Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Polnjene paprike z bulgurjem, kozjim sirom in zeleno salso

Polnjene paprike z zeleno salsa omako so dober primer, kako lahko preproste sestavine postanejo osnova za okusen in hranljiv obrok, primeren za vegetarijance.

Polnjene paprike in svežo zeleno salsno omako

V svetu kulinarike se pogosto pojavljajo izvirni recepti, ki nas navdušujejo s svojimi zanimivimi kombinacijami sestavin. Tokrat vam predstavljamo izjemno okusen in hranljiv recept za “Polnjeno papriko in zeleno salsno omako”. To je nizkokaloričen, vegetarijanski obrok, ki vas bo presenetil s svojimi raznolikimi okusi ter preprostim postopkom priprave.

Polnjene paprike z bulgurjem kozjim sirom in zeleno salso

Sestavine za 4 porcije:

  • 150 g bulgurja (pšenični zdrob)
  • Sol
  • 3 žlice rozin
  • 2 mladi čebuli
  • 200 g kozjega sira
  • Sveže mlet poper
  • 6 rdečih paprik
  • Maščoba
  • peteršilj (za okras)

Zelena salsa:

  • 1 šopek peteršilja
  • 1 strok česna
  • 2 žlici kaper (odcejeni, iz steklenice)
  • 2 čajni žlički srednje ostrega gorčičnega namaza
  • 2 čajni žlički limoninega soka
  • olivno olje

Polnjene paprike z bulgurjem kozjim sirom in zeleno salso

Postopek priprave:

  • Predgrejte pečico na 220 stopinj Celzija.
  • Bulgur skuhajte v slanem kropu po navodilih na embalaži in dobro odcedite. Medtem grobo sesekljajte rozine ter narežite mlado čebulo na tanke obročke. Del kozjega sira narežite na kocke, drugi del pa na rezine. Zmešajte bulgur, rozine, mlado čebulo, sir in obilno začinite s soljo ter sveže mletim poprom.
  • Rdeče paprike prerežite po dolžini, previdno odstranite semena in ločilne predele ter jih spravite pod tekočo vodo. Napolnite jih s pripravljenim bulgurjem in sirom, nato jih položite v naoljen pekač. Preostali kozji sir enakomerno razporedite po vrhu. Dodajte približno 100 ml vrele vode. Pecite polnjene paprike v pečici na spodnji rešetki približno 20–25 minut, dokler ne postanejo mehke in zlatorjave.

  • Za pripravo zelene salsne omake operite in sesekljajte gladko peteršiljo ter olupljen česen. Zmešajte peteršiljo, česen, kapre, gorčico, limonin sok, olivno olje in vodo v visokem mešalniku, dokler ne dobite gladkega pireja. Začinite s soljo in sveže mletim poprom.
  • Pečene polnjene paprike okrasite s sesekljanim peteršiljem in jih postrezite skupaj z zeleno salsno omako.

Zanimivosti:

  • Recept je prilagojen prehranjevanju z manj ogljihovih hidratov, hkrati pa ohranja izjemen okus.
  • Namesto zelene salsne omake lahko dodate pesto za dodaten okus in barvitost. Pestu lahko dodate nekaj žlic vode, da postane bolj tekoče.

Polnjene paprike z bulgurjem kozjim sirom in zeleno salso

Polnjene paprike z zeleno salsa omako so dober primer, kako lahko preproste sestavine postanejo osnova za okusen in hranljiv obrok. S kombinacijo bulgurja, sira in začimb ter osvežujočo zeleno salsno omako je ta jed odlična izbira za tiste, ki želijo raznoliko in okusno vegetarijansko jed. Preizkusite ta recept in se prepričajte sami – kulinarična ustvarjalnost resnično ne pozna meja.