Prehrana in recepti
Popolno jesensko kosilo: Svinjski kotleti z jabolki in orehi
Sočni svinjski kotleti s karameliziranimi jabolki in hrustljavimi orehi. Enostaven recept, ki združuje sladke in slane okuse za popoln jesenski obrok.

Svinjski kotleti z jabolki in orehi so okusna in preprosta jed, ki združuje sladko in slano, kar ustvari bogat in raznolik okus. Ta jed je popolna za jesenske dni, ko so jabolka v sezoni, in je idealna za vse, ki si želijo uravnoteženega obroka s pridihom domačnosti. Hrustljava skorja svinjskih kotletov se odlično ujema s sočnimi koščki jabolk in hrustljavimi orehi, ki jedi dodajo prijetno teksturo. Jabolka dodajo naravno sladkost, orehi pa poskrbijo za bogat okus.
Recept: Svinjski kotleti z jabolki in orehi
Sestavine:
- 4 svinjski kotleti
- 2 srednje velika jabolka (olupljena in narezana na kocke)
- 50 g orehov (grobo sesekljani)
- 2 žlici masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 žlici medu
- 1 čajna žlička cimeta
- Sol in poper po okusu
- Sveži žajbelj ali timijan za okras
Navodila za pripravo:
- Priprava kotletov: Svinjske kotlete na obeh straneh začinite s soljo in poprom. V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednje visoki temperaturi. Kotlete pecite 4–5 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo zlato rjavi in dobro zapečeni. Odstranite jih iz ponve in pustite na toplem.
- Priprava jabolk in orehov: V isto ponev dodajte maslo in pustite, da se stopi. Nato dodajte narezana jabolka in pražite 3–4 minute, dokler se rahlo ne zmehčajo. Dodajte sesekljane orehe, med in cimet. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo in jabolka ne postanejo karamelizirana.
- Združevanje: Ko so jabolka in orehi pripravljeni, jih enakomerno razporedite po pečenih svinjskih kotletih.
- Postrežba: Kotlete okrasite s svežimi listi žajblja ali timijana. Postrezite s prilogo po izbiri – priporočamo pire krompir ali zelenjavno prilogo.
Predlogi za postrežbo:
To jed lahko postrežete s sezonsko zelenjavo, kot so pečen korenček, brstični ohrovt ali stročji fižol. Lahko pa dodate tudi krompirjevo prilogo, na primer pečen krompir ali pire krompir, kar bo jed naredilo še bolj nasitno.
Zanimivost o jabolkih in svinjini:
Kombinacija svinjine in jabolk ima dolgo zgodovino v kulinariki, saj se sladkost jabolk odlično ujema s slanim in bogatim okusom svinjine. Ta kombinacija je pogosto prisotna v evropskih kuhinjah, predvsem v nemški in angleški kuhinji, kjer jabolka s svojo kislostjo pomagajo uravnotežiti maščobo svinjine.
Zakaj so orehi odlični za ta recept?
Orehi v jed prinašajo hrustljavo teksturo in dodajo globino okusa. So bogati z zdravimi maščobami, beljakovinami in antioksidanti, kar to jed naredi še bolj hranljivo. V kombinaciji z jabolki in svinjino ustvarijo popoln preplet okusov, ki so hkrati bogati in sveži.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
