Prehrana in recepti
Recept – krompirjevi njoki s korenčkom, špinačo in rdečo peso
Njoki so tradicionalna jed, ki izvira iz Italije, beseda gnocchi pa izhaja iz latinske besede knōdulus, kar pomeni kupček. Preizkusite naše recepte za pripravo.

Preizkusite okusne različice krompirjevih njokov
Njoki so tradicionalna jed, ki izvira iz Italije. Beseda gnocchi izhaja iz latinske besede knōdulus, kar pomeni kupček. Njoki so bili prvotno pripravljeni iz krompirja, moke in jajc, a se je njihova priprava skozi čas razvila ter prilagodila različnim okusom in regionalnim vplivom.
Krompirjevi njoki, kot jih poznamo danes, so postali priljubljeni predvsem v severnih regijah Italije, kot sta Piemont in Toskana, v 18. in 19. stoletju. S preprostimi sestavinami, kot so krompir, moka in jajca, so ljudje lahko ustvarili hranljive obroke.
Poleg klasičnih krompirjevih njokov so se skozi čas razvile tudi druge različice njokov, ki so vključevale različne dodatke, kot so zelišča, sir, zelenjava in začimbe. To je privedlo do raznolikosti njokov, ki jih poznamo.
Krompirjevi njoki s korenčkom
Sestavine za njoke:
- 500 g krompirja
- 200 g korenja
- 200 g moke
- Sol
Postopek priprave:
- Krompir skuhamo in olupimo, nato ga pretlačimo v skledo.
- Korenje olupimo, naribamo in dodamo krompirju.
- Dodamo sol in postopoma primešamo moko, da dobimo mehko testo.
- Testo razdelimo na manjše porcije in oblikujemo njoke.
- Njoke skuhamo v vreli osoljeni vodi, dokler ne plavajo na vrhu. Odstavimo in odcedimo.
Polivka s piščancem in zelišči:
- 300 g piščančjega fileja, narezanega na koščke
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čebula, nasekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 skodelica piščančje juhe
- Sveža zelišča po okusu (npr. peteršilj, timijan)
- Sol in poper po okusu
Postopek za pripravo polivke:
- V ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo ter česen, da postanejo mehki.
- Dodamo piščančje koščke in jih popečemo, dokler niso zlatorjavi.
- Vmešamo piščančjo juho in zelišča ter pustimo, da se omaka zgosti.
- Začinimo s soljo in poprom ter prelijemo preko krompirjevih njokov.
Nasvet: Njoki bodo bolj okusni, če boste uporabili starejši krompir, saj vsebuje manj vlage.
Krompirjevi njoki s špinačo:
Sestavine za njoke:
- 500 g krompirja
- 200 g sveže špinače
- 200 g moke
- Sol
Postopek priprave:
- Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo v skledo.
- Špinačo operemo, blanširamo, spasiramo in dodamo krompirju.
- Solimo, dodamo moko ter gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa.
- Testo razdelimo in oblikujemo njoke.
- Njoke skuhamo v vreli vodi, nato jih odcedimo.
Polivka z maslom in parmezanom:
- 4 žlice stopljenega masla
- 1 skodelica naribanega parmezana
- Sveža bazilika za okras
Postopek za pripravo polivke:
- V ponvi stopimo maslo in ga rahlo popečemo, da dobi zlatorjavo barvo.
- Dodamo kuhane njoke ter premešamo, da se dobro prepojijo z maslom.
- Potresemo s parmezanom in okrasimo s svežo baziliko.
Nasvet: Pri oblikovanju njokov lahko roke pomokate, da se testo ne bo preveč prijelo.
Krompirjevi njoki z rdečo peso:
Sestavine za njoke:
- 500 g krompirja
- 200 g kuhane rdeče pese (lahko sveže ali vložene)
- 200 g moke
- Sol
Postopek priprave:
- Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo v skledo.
- Rdečo peso pretlačimo ali sesekljamo ter primešamo krompirju.
- Solimo, dodamo moko in zgnetemo testo.
- Oblikujemo njoke ter jih skuhamo in odcedimo.
Polivka z gobicami in timijanom:
- 300 g gob (npr. šampinjoni), narezane
- 2 žlici masla
- 2 stroka česna, sesekljana
- Svež timijan po okusu
- Sol in poper po okusu
Postopek za pripravo polivke:
- V ponvi stopimo maslo, dodamo narezane gobe ter jih pražimo, da izpari tekočina.
- Dodamo sesekljan česen in timijan ter pražimo nekaj minut.
- Začinimo s soljo in poprom, nato prelijemo preko krompirjevih njokov.
Nasvet: Njoke lahko zamrznete, preden jih skuhate, za hitrejšo pripravo v prihodnosti.
S temi različicami krompirjevih njokov boste ustvarili izjemne okuse in presenetili goste s kreativnimi kombinacijami. Preizkusite naše nasvete za pripravo odličnih njokov ter izberite omake, ki bodo še dodatno poudarile arome teh jedi. Sestavine prilagodite svojim željam, da bodo njoki vedno pripravljeni po vašem okusu. Uživajte v kuhanju!
