Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Recept za sočno marelično pecivo in dve aromatični kremi

V poletnih mesecih se nam pogosto zahoče nekaj sladkega, a hkrati tudi osvežujočega. Če imate na voljo zrele marelice, imate osnovo za okusno pecivo s prelivom.

Listnato testo prekrito z rezinami marelic in aromatično kremo

V poletnih mesecih se nam prav pogosto zahoče nekaj sladkega, a hkrati osvežujočega. Če imate na voljo zrele marelice, imate osnovo za okusno pecivo, ki bo pričaralo nasmeh na obrazu. Poleg marelic lahko uporabite tudi drugo sadje, kot so breskve, jabolka ali banane, da popestrite okus peciva. V nadaljevanju vam razkrivamo preprost recept za to čudovito sladico.

Recept za sočno marelično pecivo in dve aromatični kremi

Sestavine za listnato torto z marelicami:

  • 1 že pripravljen list listnatega testa
  • 1 jajce proste reje, stepeno
  • Zrele marelice, narezane na tanke rezine (lahko tudi breskve, nektarine ali banane)
  • 3 žlice tekočega medu (ali javorjevega sirupa ali sladkorja)
  • Velikodušen temni rum (ali amaretto)
  • Velik ščepec mletega cimeta (ali pimenta, mletih nageljnovih žbic ali muškatnega oreščka)
  • Lupinica 1 limete, za okras (ali limone)
  • Užitne rože, za okras

Sestavine za cimetovo in rumovo kremo:

  • 300 ml/10 fl oz dvojne smetane
  • 1 žlička mletega cimeta (ali pimenta, mletih nageljnovih žbic ali muškatnega oreščka)
  • Obilen brizga temnega ruma (ali amaretta)
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Recept za sočno marelično pecivo in dve aromatični kremi

Postopek priprave:

  • Segrejte pečico na 220°C/200°C (ventilator)/plin 7 ter segrejte velik pekač. Položite ga na list papirja za peko in robove testa zavihajte navzgor, da nastane približno 1 cm/½ inč rob. Rob namažite s stepenim jajcem.
  • V skledi zmešajte narezane marelice, med, rum in cimet. Zmes razporedite po sredini testa. Pecivo položite na pekač in pecite 15-20 minut, dokler se ne napihne in zlato porumeni. Na koncu okrasite s limetino lupinico in jedilnimi cvetovi.
  • Za cimetovo kremo enostavno stepite vse sestavine v veliki skledi, dokler ne nastane mehak vrh.

Recept za vanilijevo kremo brez jajc s sestavinami:

  • 500 ml mleka
  • 80 g sladkorja
  • 40 g koruznega škroba
  • 1 vanilijeva palčka (ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta)
  • Ščepec soli

Recept za sočno marelično pecivo in dve aromatični kremi

Postopek priprave:

  • V manjši skledi zmešajte koruzni škrob in približno 100 ml mleka, da dobite gladko pasto. Preostalo mleko vlijte v večjo posodo in ga segrejte skoraj do vretja.
  • Vmešajte sladkor v toplo mleko in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi.
  • Vanilijevo palčko razpolovite in z nožem postrgajte semena. Semena in prazno palčko dodajte v mleko ter pustite, da se okus vanilije infundira v mleku.
  • Postopoma vlijte koruzno pasto v mleko, medtem ko neprestano mešate, da preprečite strdke.
  • Kuhajte na srednjem ognju, neprestano mešajte, dokler se krema ne zgosti. To bo trajalo približno 5-7 minut.
  • Ko se krema zgosti, odstranite vanilijevo palčko, če ste jo uporabili. Dodajte ščepec soli in vanilijev ekstrakt (če ne uporabljate palčke).
  • Kremo prelijte v posodo ali skledo, prekrijte s prozorno folijo tako, da je folija neposredno na površini kreme (da preprečite nastanek skorje), in ohladite v hladilniku vsaj nekaj ur ali čez noč.

Vanilijevo kremo brez jajc lahko uporabite kot osnovo za različne sladice, kot so kreme, pite, torte in še več. Sedaj pecivo samo še narežite na rezine in postrezite z eno od krem.

Recept za sočno marelično pecivo in dve aromatični kremi

Nasveti in triki:

  • Če nimate temnega ruma ali amaretta, lahko poskusite tudi z drugimi aromami, ki se vam zdijo primerne za to sladico.
  • Pri serviranju peciva dodajte svežo meto ali druge sveže začimbe za še večjo aromatičnost.

Marelično pecivo s katerokoli od obeh krem bo prava poslastica za poletne dni. Njegova kombinacija sladkih rezin marelic, hrustljavega listnatega testa in aromatične kreme bo zagotovo navdušila vaše najdražje ter popestrila vaše poletne dni.