Prehrana in recepti
Ruska klasika malo drugače: Govedina stroganov z gobami
Govedina stroganov je priljubljena jed, znana po svoji bogati in kremasti omaki, ki jo postrežemo ob testeninah ali rižu. Idealna izbira za popolno kosilo!
Govedina stroganov (Beef Stroganoff) je klasična jed, ki združuje bogate okuse govedine, smetane in začimb v popolnoma uravnoteženi omaki. Jed je svojo priljubljenost pridobila v 19. stoletju, poimenovana po družini Stroganov, in od takrat velja za sinonim elegance v kulinariki.
Čeprav je njena zgodovina globoko zakoreninjena v ruski kuhinji, je danes jed priljubljena po celem svetu. Gobe, kot so šampinjoni, dodajo tej jedi dodatno teksturo in okus ter jo popeljejo na višjo raven okusne izkušnje.
Zgodovina jedi
Govedina stroganov izvira iz Rusije in je znana po kombinaciji mehke govedine v bogati omaki, narejeni iz smetane, gorčice in začimb. Jed je dobila ime po ruski plemiški družini Stroganov, ki je bila vplivna v 19. stoletju.
Čeprav se recepti razlikujejo po svetu, je osnovna različica še vedno priljubljena in pogosta izbira za posebne priložnosti. Gobe, zlasti šampinjoni, dodajo bogat okus in teksturo, kar jed naredi še bolj zanimivo.
Sestavine:
- 500 g govejega fileja (narezanega na tanke trakove)
- 200 g svežih šampinjonov (narezanih)
- 1 čebula (sesekljana)
- 2 stroka česna (drobno sesekljana)
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica masla
- 1 žlica gorčice
- 200 ml kisle smetane
- 100 ml goveje jušne osnove
- 2 žlici moke
- Sol in poper po okusu
- Svež peteršilj za okras
Postopek:
- Priprava mesa: Goveje trakove rahlo posolite in popoprajte. Na segreti ponvi z olivnim oljem in maslom jih na hitro popečite, da porjavijo, nato jih odstranite iz ponve in shranite na toplem.
- Sotiranje gob in čebule: V isti ponvi na preostanku maščobe popražite čebulo, dokler ne postane mehka in zlato rumena. Dodajte sesekljan česen in šampinjone ter jih pražite, dokler gobe ne spustijo tekočine in se rahlo zmehčajo.
- Omaka: V ponev dodajte moko in mešajte, da se poveže z ostanki maščobe. Nato postopoma prilivajte govejo jušno osnovo in mešajte, da dobite gladko omako. Vmešajte še gorčico in kislo smetano ter kuhajte na nizkem ognju, dokler se omaka ne zgosti.
- Dodajanje mesa: Na koncu v ponev vrnite pečene goveje trakove in pustite, da se vse skupaj kuha še nekaj minut, da se okusi povežejo. Po potrebi dodajte še sol in poper.
- Postrežba: Govedino stroganov postrezite na krožniku, obloženo z rezanci, rižem ali pire krompirjem. Jed okrasite s svežim sesekljanim peteršiljem.
Govedina stroganov je odlična izbira za tiste, ki si želijo bogate in okusne jedi, pripravljene iz preprostih sestavin. Sveži šampinjoni dodajo jedi dodaten okus, kisla smetana in goveja osnova pa poskrbita za kremasto teksturo. Čeprav izvira iz ruske kuhinje, je jed postala priljubljena po vsem svetu zaradi svoje preprostosti in vsestranskosti. Privoščite si ta klasičen recept in navdušite svojo družino ali goste z okusno jedjo!
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!