Povežite se z nami ...

Življenjski slog

Stres in hujšanje: Vpliv na težo in kako si lahko pomagamo

Obvladovanje stresa je ključnega pomena ne samo za splošno dobro počutje, ampak tudi za našo sposobnost izgube teže. Na poti do cilja lahko pomagamo tudi sami.

Stres in hujšanje Vpliv na težo in kako si lahko pomagamo

Pogosto slišimo, da je stres škodljiv za naše dolgoročno zdravje, pri čemer nas mediji nenehno opominjajo na njegovo povezanost z boleznimi srca, motnjami razpoloženja in drugimi kroničnimi stanji. Vendar pa je manj znano, da lahko stres neposredno vpliva tudi na našo telesno težo, bodisi s spodbujanjem pridobivanja kilogramov bodisi s preprečevanjem hujšanja, kljub zdravi prehrani in redni telesni aktivnosti.

Zaradi nevarnosti, ki jih prinaša stres, se vse več govori o potrebi po zmanjšanju stresa in iskanju bolj uravnoteženega življenjskega sloga, da bi se izognili dolgoročnim posledicam. Kljub temu je vv smislu obvladovanje stresa to lažje reči kot storiti, še posebej, če se trudite shujšati in menite, da vam stres pri tem preprečuje uspeh, kar lahko privede do še večjega stresa in občutka nemoči ter obupa.

Stres in hujšanje Vpliv na težo in kako si lahko pomagamo

Razumevanje, zakaj stres preprečuje hujšanje, vam lahko pomaga obravnavati osnovne vzroke vašega stresa in videti boljše rezultate. V nadaljevanju si preberite več o povezavi med stresom in izgubo teže ter o tem, kako lahko začnete uporabljati preproste tehnike za lajšanje stresa.

Čustveno prehranjevanje

Med stresnimi obdobji se mnogi zatekajo k hrani kot obliki tolažbe, pogosto izbirajoč nezdrave možnosti za hitro zadovoljitev. To lahko vodi do pridobivanja telesne teže, še posebej, če izbira sladoleda in ocvrtega krompirčka namesto uravnoteženih obrokov postane redna navada.

Reklamni oglas

Stres in hormoni

Ključni način, kako stres vpliva na telesno težo, je preko hormonov. Stres povzroča sproščanje kortizola, hormona stresa, ki telesu signalizira, naj zadrži maščobo in posledično lahko povzroči povečanje telesne mase. Stres lahko tudi zmanjša občutljivost telesa na inzulin, kar vodi do povečanega vnosa ogljikovih hidratov in telesne teže.

Stres in hujšanje Vpliv na težo in kako si lahko pomagamo

Motnje spanja

Stres lahko povzroči motnje spanja, ki so še en dejavnik, ki prispeva k pridobivanju telesne teže. Slaba kakovost spanja ali pomanjkanje spanca lahko spodbuja telo k iskanju hitre energije v obliki sladkorja ali rafiniranih ogljikovih hidratov.

Preskakovanje obrokov

Stres lahko vodi tudi do nerednega prehranjevanja in preskakonja obrokov, kar lahko povzroči hrepenenje in prenajedanje kasneje v dnevu, s tem pa pridobivanje telesne teže.

Stres in hujšanje Vpliv na težo in kako si lahko pomagamo

Kako zmanjšati stres

Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko sami zmanjšate stres in se umirite v vsakdanjem življenju:

Reklamni oglas
  • Dihalne vaje: Pravilno dihanje lahko ima pomirjujoč učinek na vaš živčni sistem. Osredotočite se na počasno in globoko dihanje, vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. To vam lahko pomaga, da se hitro umirite.
  • Meditacija in čuječnost: Redna praksa meditacije in čuječnosti vam lahko pomaga ostati osredotočen na trenutek in zmanjšati občutek preobremenjenosti. Tudi kratke, dnevne seanse lahko prinesejo dolgoročne koristi.
  • Fizična aktivnost: Vadba ni samo dobra za vaše fizično zdravje, ampak tudi za duševno. Redna telesna aktivnost, kot so hoja, tek, kolesarjenje ali joga, lahko zmanjša napetost in izboljša vaše razpoloženje.
  • Narava in zunanji prostori: Preživljanje časa v naravi ali celo kratek sprehod po parku lahko pomaga zmanjšati občutke stresa. Naravna okolja imajo pomirjujoč učinek in lahko izboljšajo vaše duševno stanje.
  • Kvaliteten spanec: Dobro spanje je ključnega pomena za obvladovanje stresa. Poskusite vzpostaviti reden urnik spanja, izogibajte se elektronskim napravam pred spanjem in ustvarite udobno spalno okolje.

Stres in hujšanje Vpliv na težo in kako si lahko pomagamo

  • Omejitev stimulansov: Kofein in alkohol lahko povečata ali povzročita občutke stresa in tesnobe. Zmanjšanje ali omejitev teh substanc v vaši prehrani lahko pomaga zmanjšati stres.
  • Ustvarjalni hobiji: Ukvarjanje z ustvarjalnimi dejavnostmi, kot so slikanje, pisanje, kuhanje ali vrtnarjenje, lahko pomaga preusmeriti vaš um od stresnih misli in čustev.
  • Socialna podpora: Druženje s prijatelji ali družinskimi člani lahko zmanjša občutek osamljenosti in stresa. Pogovorite se o svojih skrbeh z nekom, ki mu zaupate.
  • Postavljanje realnih ciljev: Preobremenjenost z delom in prevelika pričakovanja lahko povečajo stres. Postavite si realne cilje in se naučite reči “ne”, ko je to potrebno.
  • Tehnike sproščanja:  Praksa tehnik sproščanja, kot so progresivna mišična relaksacija ali avtogeni trening, lahko pomaga zmanjšati fizične simptome stresa.

Stres in hujšanje Vpliv na težo in kako si lahko pomagamo

Vsak posameznik je edinstven, zato je pomembno, da najdete strategije, ki najbolje delujejo za vas. Eksperimentiranje z različnimi tehnikami vam bo pomagalo razumeti, kako se učinkovito spopasti s stresom v vašem življenju.