Povežite se z nami ...

Tehnologija

Test: najboljše letne gume 2023

Nemški klub ADAC je tudi letos v sodelovanju z evropskimi avtomobilskimi klubi opravil testiranje letnih avtomobilskih pnevmatik (gum). Preverite rezultat testa.

Nemški avtomobilski klub ADAC je tudi letos v sodelovanju z evropskimi avtomobilskimi klubi opravil testiranje letnih avtomobilskih pnevmatik. Zaradi 50-letnice izvajanja tovrstnih testov so letos preizkusili kar 50 modelov letnih avtomobilskih gum v dimenziji 205/55 R16.

Kriteriji ocenjevanja so se letos nekoliko spremenili, saj zdaj varnost vožnje, ki vključuje obnašanje na suhi in mokri podlagi, predstavlja 70 % točk, preostalih 30 % pa gre ekološkemu ravnotežju, ki vključuje pričakovano število prevoženih kilometrov, vzdržljivost, porabo goriva, hrup in trajnost.

Ocene so bile razdeljene na pet kategorij: od 0,6 do 1,5 odlično, od 1,6 do 2,5 zelo priporočljivo, od 2,6 do 3,5 priporočljivo, od 3,6 do 4,5 delno priporočljivo, in nad 4,6 ni priporočljivo.

Foto: AMZS

Foto: AMZS

Najboljše letne gume v letu 2023:

 1. Goodyear EfficientGrip Performance 2

Letne pnevmatike Goodyear EfficientGrip Performance 2 so zasedle prvo mesto zaradi nadpovprečne zavorne poti na suhi podlagi, vodljivosti na mokri podlagi, nadpovprečno prevoženih kilometrov na testu obrabe, počasne obrabe pnevmatik in majhne porabe goriva.

 1. Continental PremiumContact 6

Ta pnevmatika je zelo uravnotežena in absolutno izstopa v smislu varnosti. Med vsemi testiranimi pnevmatikami je imela najkrajšo zavorno pot in si je pri testiranju na mokrem cestišču zaslužila najvišjo oceno. Nekoliko slabše rezultate ima le pri akvaplaningu, slabšo oceno pa je dobil tudi zaradi teže.

 1. Michelin Primacy 4+

Michelin Primacy 4+ je zelo uravnotežena pnevmatika s solidnimi rezultati na suhi in mokri cesti. Na testu prevoženih kilometrov je dosegla najvišje ocene, zato je zelo vzdržljiva pnevmatika, odlična za voznike, ki veliko uporabljajo svoje vozilo. Čeprav je tretja na lestvici po skupnih ocenah, je druga po najvišjih ocenah varnostnih testov.

Foto: AMZS

 1. Bridgestone Turanza T005

Omenjena pnevmatika se odlično obnese na suhih cestah, vendar je njena prava prednost v mokrih razmerah, kjer se odlično obnese pri zaviranju in preprečevanju akvaplaninga. Poleg tega je zelo ekonomična zaradi nizke teže in porabe goriva.

 1. Pnevmatike Nokian Wetproof

Pnevmatika Nokian Tyres Wetproof se ponaša z odličnimi voznimi lastnostmi v smislu varnosti, še posebej pri zaviranju na suhih cestah. Njena zmogljivost na mokri podlagi ni veliko slabša, še posebej pri zaviranju in preprečevanju vzdolžnega akvaplaninga. Odlikujeta jo nizka poraba goriva in majhna teža.

Foto: AMZS

Najslabše letne gume leta 2023

Na žalost so 7 testiranih modelov popolnoma razočaralo in zato jih ADAC ne priporoča za vožnjo. Čeprav nekatere gume dosežejo solidne rezultate pri varčevanju z gorivom, so pri varnosti povsem podle, še posebej v mokrih pogojih. Te pnevmatike so:

 • Rotalla RH 01
 • Berlin Tires Summer UHP 1 G2
 • Lassa Driveways
 • Evergreen EH 226
 • Riken Road Performance
 • DoubleCoin DC99
 • Premiorri Solazo

 

Vsebino smo povzeli po članku AMZS – AMZS test 50 letnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16 V, vse grafike so last AMZS.

Reklamni oglas
Nadaljuj z branjem
Reklamni oglas