Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Tradicionalna pečena rebra v kislem zelju s krompirjem

Odkrijte recept za pečena rebra s kislim zeljem in krompirjem, pripravljena v pečici. Popolna kombinacija sočnosti, okusa in domače kulinarike za vso družino.

Tradicionalna pečena rebra v kislem zelju s krompirjem

Rebra v kislem zelju – tradicionalna jed z moderno noto

Če imate radi okusne, sočne jedi, ki se skorajda same pripravijo, so rebra v kombinaciji s kislim zeljem in krompirjem prava izbira. Z dodatkom pečenja v pečici boste jed nadgradili z bogatejšim okusom in še bolj hrustljavo teksturo. Ta različica je kot nalašč za hladnejše dni, ko si želimo nekaj toplega in domačega.

Kombinacija tradicije in preprostosti

Kislo zelje in rebra sta del tradicionalnih jedi po vsej Srednji in Vzhodni Evropi. Medtem ko se pogosto pripravljata ločeno, njuna združitev v pečici doda jedi novo dimenzijo, saj se okusi zlijejo v popolno harmonijo. Zelje pridobi rahlo karameliziran okus, rebra ostanejo mehka in sočna, krompir pa dobi hrustljavo zlato skorjico.

Tradicionalna pečena rebra v kislem zelju s krompirjem

Recept za pečena rebra v kislem zelju s krompirjem

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 kg svinjskih reber
  • 500 g kislega zelja
  • 500 g krompirja
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička soli
  • ½ žličke mletega popra
  • 100 ml belega vina ali jušne osnove
  • Svež peteršilj za okras

Tradicionalna pečena rebra v kislem zelju s krompirjem

Postopek:

  1. Priprava reber: Rebra narežite na posamezne kose. V skledi jih prelijte z oljčnim oljem, začinite z mleto papriko, soljo in poprom ter pustite marinirati vsaj 30 minut.
  2. Priprava kislega zelja: Če je zelje preveč kislo, ga oplaknite pod tekočo vodo in odcedite. Po želji ga na hitro prepražite s sesekljano čebulo in česnom, da pridobi blag sladkast okus.
  3. Priprava krompirja: Krompir olupite, narežite na večje kose in ga rahlo začinite s soljo in oljem.
  4. Sestavljanje jedi:
    • Pekač premažite z oljem ali obložite s papirjem za peko.
    • Na dno pekača razporedite kislo zelje in dodajte lovorjev list.
    • Na zelje položite rebra, ob straneh pa dodajte krompir.
  5. Pečenje: Pečico segrejte na 180 °C. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in pecite približno 45 minut. Nato odstranite folijo, povišajte temperaturo na 200 °C in pecite še 20 minut, da se rebra in krompir zlato zapečejo.
  6. Zaključek: Po peki jed prelijte z belim vinom ali jušno osnovo in vrnite v pečico za dodatnih 5 minut, da se okusi povežejo.
  7. Postrežba: Postrezite toplo, posuto s svežim peteršiljem, z rezino domačega kruha ali popečenega krompirja ob strani.

Tradicionalna pečena rebra v kislem zelju s krompirjem

Nasveti za pripravo:

  • Če želite dodati še več okusa, pred peko zelje rahlo karamelizirajte s sladkorjem in čebulo.
  • Rebra bodo še bolj mehka, če jih predhodno na hitro pokuhate v slanem kropu.
  • Za bolj pikanten okus lahko dodate ščepec čilija ali malo dimljene paprike.

Tradicionalna pečena rebra v kislem zelju s krompirjem

Zakaj izbrati to jed?

Pečena rebra v kislem zelju s krompirjem so več kot le obrok – so spoj tradicije in sodobne priprave. Kislo zelje je bogato z vitamini C in K ter naravnimi probiotiki, ki podpirajo prebavo, medtem ko rebra in krompir poskrbijo za nasitnost. Poleg tega je priprava preprosta, jed pa je idealna za družinske večerje ali praznične priložnosti.

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!

 

Reklamni oglas