Prehrana in recepti
Tradicionalni Clambake – morski sadeži, krompir in klobasa
Uživajmo v poletnih jedeh! Tradicionalni Clambake s kozicami, koruzo, krompirjem, klobaso in morskimi sadeži. Okusna enolončnica, idealna za kosilo ali večerjo.

Clambake je klasična ameriška jed, ki izvira iz obalnih območij Nove Anglije. Gre za okusno enolončnico, polno morskih sadežev, sveže zelenjave in klobas, ki jo običajno pripravljajo na prostem.
Ta jed je idealna za poletna kosila in večerje, ko želite navdušiti svoje goste s pravim kulinaričnim doživetjem. Priprava clambake-a v železni posodi omogoča enostavno kuhanje in ohranja vse okuse v eni posodi.
Recept za Clambake
Sestavine:
- 1 kg svežih školjk (npr. vongole)
- 500 g kozic
- 2 jastoga, prerezana na polovice
- 500 g školjk (dagnje)
- 500 g rakov (npr. snežnih rakov ali kraljevih rakov)
- 500 g pokrovač (scallops)
- 4 klobase (npr. chorizo ali andouille), narezane na rezine
- 4 koruze, prerezane na polovice
- 500 g majhnih krompirčkov
- 1 velika čebula, drobno sesekljana
- 4 stroki česna, drobno sesekljani
- 1 skodelica belega vina
- 2 skodelici piščančje jušne osnove
- 2 žlici masla
- 2 lovorjeva lista
- Sveži peteršilj za okras
- Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Priprava:
- Priprava zelenjave:
- Krompir skuhajte v slani vodi, dokler ni skoraj mehak, nato ga odcedite.
- Koruza naj se kuha skupaj s krompirjem, dokler ni rahlo zmehčana.
- Priprava morskih sadežev:
- Školjke in dagnje temeljito operite in očistite. Tiste, ki so odprte in se ob rahlem trku ne zaprejo, zavrzite.
- Jastoge prerežite na polovice.
- Rakove in pokrovače pripravite za kuhanje.
- Kuhanje clambake-a:
- V veliki železni posodi segrejte maslo na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite, dokler ne postaneta mehka in dišeča.
- Dodajte narezane klobase in jih pražite, dokler se rahlo ne zapečejo.
- V posodo vlijte belo vino in piščančjo jušno osnovo, dodajte lovorjeva lista ter zavrite.
- V posodo dodajte kuhane krompirčke in koruzo ter školjke, dagnje, jastoge, rakove in pokrovače. Pokrijte s pokrovom in kuhajte približno 10 minut, dokler se školjke in dagnje ne odprejo, kozice in pokrovače pa so kuhane.
- Na koncu dodajte kozice in kuhajte še 3-4 minute, dokler kozice niso rožnate in kuhane.
- Postrežba:
- Clambake postrezite v veliki posodi, posuto s svežim sesekljanim peteršiljem. Postrezite s svežim kruhom za pomakanje v okusno juho.
Clambake v železni posodi s kozicami, koruzo, krompirjem, klobaso in dodatnimi morskimi sadeži je popolna poletna jed, ki združuje bogate okuse morskih sadežev in sveže zelenjave.
Enostavna priprava v eni posodi zagotavlja, da so vse sestavine polne okusa in popolnoma kuhane. Pripravite to jed za naslednje druženje na prostem in uživajte v okusih obale skupaj s svojimi prijatelji in družino.
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!
