Prehrana in recepti
Za vroče dni – recept za mediteransko solato s testeninami
Se tudi vam v vročih poletnih dneh ne ljubi stati za štedilnikom? Potem za kosilo, večerjo ali piknik pripravite osvežilno Mediteransko solato s testeninami.
Osvežilna poletna solata s testeninami in sredozemskimi okusi
Se tudi vam v vročih poletnih dneh ne ljubi stati za štedilnikom? Potem je Mediteranska solata s testeninami odlična izbira za kosilo, večerjo ter nepogrešljiva jed na poletnih piknikih. Kombinacija testenin in zelenjave je zdrav in lahek, a kljub temu nasiten obrok za vso družino. Odlično je tudi to, da je solata zelo okusna tudi na sobni temperaturi. Seveda pa lahko solato s testeninami postrežete tudi skozi vse leto, bodisi kot kosilo ali večerjo, pri čemer lahko sestavine prilagajate svojim željam.
Katero kombinacijo bi danes?
Izbira sestavin je odvisna od osebnega okusa ter seveda od sezone. Za solato lahko uporabite testenine v manjših oblik, na primer metuljčke, svedre, polžke … Pri izbiri zelenjave in drugih sestavin pustite domišljiji prosto pot. Ta recept pa naj vam bo vodilo in navdih. Mediteranske solate s testeninami sicer pogosto vključujejo testenine ter raznoliko izbiro zelenjave in sirov, sveže začimbe, oreščke, suhomesnate izdelke in stročnice.
Če boste solato pripravljali po tem receptu, bo vključevala bogate okuse sredozemske kuhinje – paradižnike, svežo baziliko, olive in pikanten Feta sir. Kremni vinaigrette preliv z limono pa bo sestavljen iz ekstra deviškega oljčnega olja, česna in origana, ki bodo solati dale značilen sredozemski okus.
Sestavine za solato s testeninami (za vso družino):
- 450 g suhih testenin, izberite obliko po želji
- 2 skodelici mlade rukole
- 1 skodelica češnjevih paradižnikov, prerežanih na polovico
- 1/2 rdeče čebule, narezane na rezine
- 1/2 skodelice razkoščičenih črnih oliv
- 1 kumara brez pešk, narezana na rezine ali kocke
- 2 žlici sesekljanega svežega bazilike
- 1/2 skodelice drobljenega Feta sira
Za kremni vinaigrette preliv:
- 1 strok česna, drobno narezanega ali naribanega
- 1/4 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlici svežega limoninega soka
- 1 žlička majoneze
- 1 žlička gorčice
- 1/2 žličke suhega origana
- 1/4 žličke sveže mletega črnega popra, po okusu
- 1/4 žličke soli, po okusu
Postopek priprave:
- Pripravite sestavine in jih skuhajte v skladu z navodili na embalaži.
- Med kuhanjem testenin pripravite kremni vinaigrette preliv tako, da zmešate drobno narezan ali nariban česen, ekstra deviško oljčno olje, svež limonin sok, majonezo, gorčico, suhi origano, sol in poper.
- Medtem ko so testenine še tople, primešajte rukolo, češnjeve paradižnike in rdečo čebulo. Te sestavine se bodo med ohlajanjem testenin lepo zmehčale.
- Nato zmes dobro ohladite ter vanjo primešajte kumare, olive in drobljen Feta sir. Prelijte s preostankom preliva ter solato postrezite pri sobni temperaturi.
Dober tek!