Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Zavitek z jabolki: Preprosta in okusna jesenska sladica

Imate radi jabolka? Pripravite slastne zavitke z jabolki, cimetom in ingverjem po našem preprostem receptu. Popolna jesenska sladica za pogrevanje hladnih dni!

Zavitek z jabolki: Preprosta in okusna jesenska sladica

Jesenski čas je kot nalašč za pripravo sladkih dobrot, ki so povezane z jabolki. Jabolka so ena izmed najbolj priljubljenih jesenskih sadežev, ki ponujajo neverjetno pestrost okusov in tekstur. Danes bomo govorili o preprosti, a hkrati čudoviti sladici – zavitkih z jabolki (Apple turnovers). To je hitra in okusna sladica, ki jo lahko pripravite v manj kot uri, popolna za hladne jesenske dni, ko se želite pogreti s skodelico čaja ali kave ob slastnem, domačem prigrizku.

Zavitek z jabolki je že dolgo poznan kot ena izmed priljubljenih sladic, ki izhaja iz evropske kulinarične tradicije. Prvotno so ga pripravljali v srednjeevropskih državah, kot sta Avstrija in Nemčija, kasneje pa se je razširil po vsem svetu. Ta sladica je znana po svojem rahlem listnatem testu in sočnem polnilu iz jabolk, cimeta in sladkorja, ki jo naredijo idealno za vsako priložnost.

Zavitek z jabolki: Preprosta in okusna jesenska sladica

Zakaj so zavitki z jabolki tako posebni?

Ta sladica je edinstvena zaradi svoje preprostosti in vsestranskosti. Potrebujete le nekaj sestavin, a rezultat je vedno izjemno okusen. Zavitke lahko postrežete vroče, s kepico vaniljevega sladoleda ali s stepeno smetano, lahko pa jih uživate tudi hladne kot sladek prigrizek ob katerem koli času dneva. Poleg tega so odlična ideja za hitro pripravo, ko nimate veliko časa, a vseeno želite nekaj sladkega.

Recept za zavitke z jabolki

Sestavine:

  • 2 jabolki, olupljeni, izkoščičeni in narezani na 3 cm koščke
  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 2 žlici nesoljenega masla
  • Sok 1 limone
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 320 g listnatega testa (že pripravljeno)
  • Moka za posipanje
  • 1 jajce, stepeno
  • 2 žlici demerara sladkorja

Zavitek z jabolki: Preprosta in okusna jesenska sladica

Navodila:

  1. Segrejte pečico: Pečico segrejte na 220 °C (ventilatorsko 200 °C). Pekač obložite s papirjem za peko.
  2. Priprava nadeva: Jabolka, rjavi sladkor, cimet, ingver, maslo in limonin sok dajte v ponev. Kuhajte na srednji temperaturi približno 10 minut, dokler se jabolka ne zmehčajo. Nato premešajte in pustite, da se masa ohladi. Ko se ohladi, dodajte koruzni škrob in dobro premešajte.
  3. Testo: Testo razvaljajte na rahlo pomokani površini in ga razrežite na šest enakih kvadratov. Na sredino vsakega kvadrata dodajte po 2 žlici nadeva iz jabolk, pri čemer pustite robove prazne.
  4. Zlaganje zavitkov: Robove testa premažite z jajcem in prepognite kvadratke diagonalno, da dobite trikotnike. Robove stisnite z vilicami, da se dobro zaprejo.
  5. Pečenje: Zavitke premažite z ostankom stepenega jajca in jih posujte z demerara sladkorjem. Položite jih na pekač in naredite majhen zarez na vrhu vsakega zavitka, da para lahko izteka. Pecite 20-25 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi.
  6. Postrežba: Zavitek postrezite topel ali hladen. Če želite, jih lahko postrežete s kepico sladoleda ali stepeno smetano za dodatno sladkobo.

Zavitek z jabolki: Preprosta in okusna jesenska sladica

Nasveti za popolne zavitke

  1. Izbira jabolk: Za popoln zavitek z jabolki priporočamo sorte jabolk, kot so Granny Smith, ki imajo rahlo kiselkast okus in ohranijo svojo teksturo med pečenjem. Seveda lahko po želji uporabite tudi sladkejše sorte, kot je Golden Delicious, če imate raje bolj sladek nadev.
  2. Začimbe: Cimet in ingver sta klasični izbiri za zavitke, vendar lahko eksperimentirate z dodajanjem mletega klinčka ali muškatnega oreščka, da dodate še več globine okusa.
  3. Uporaba listnatega testa: Pri tej sladici je ključno, da testo ostane hrustljavo. Uporabite že pripravljeno listnato testo, ki ga lahko najdete v trgovini. Pazite, da ga ne razvaljate preveč tanko, saj se lahko med peko pretrga.
  4. Hrustljavost: Pred pečenjem zavitke premažite z jajcem in posujte z demerara sladkorjem, ki jim bo dodal dodatno hrustljavo teksturo in sladek zaključek.
  5. Shranjevanje: Čeprav so zavitki najboljši sveže pečeni, jih lahko shranite v zaprti posodi pri sobni temperaturi do dva dni. Pred postrežbo jih ponovno segrejte v pečici, da bodo spet hrustljavi.

Zavitek z jabolki: Preprosta in okusna jesenska sladica

Jabolka so že od nekdaj simbol zdravja in dobrega počutja. Znan pregovor “Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran” izvira iz 19. stoletja in odraža prepričanje, da so jabolka ključ do dobrega zdravja. Vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov ter antioksidantov, ki so pomembni za ohranjanje zdravega imunskega sistema.

Tako so jabolčne sladice ne samo okusne, ampak tudi nekoliko bolj zdrave, saj vam jabolka prinesejo veliko hranilnih snovi. S tem receptom za zavitek z jabolki boste zagotovo navdušili tako sebe kot svoje goste. Sladica je preprosta za pripravo, a hkrati bogata z okusi, ki vas bodo spomnili na tople jesenske dni.

Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!

 

Reklamni oglas