Povežite se z nami ...

Zdravje

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

Nabiranje zdravilnih rastlin je koristen in prijeten način za stik z naravo in krepitev zdravja. Uživajmo v bogastvih narave, ne da bi ji škodovali.

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

Nabiranje zdravilnih rastlin v maju v Sloveniji

Maj je čudovit mesec za nabiranje zdravilnih rastlin v Sloveniji. Narava se prebuja, temperature so prijetne, dnevi pa dolgi, kar ponuja idealne razmere za pohodništvo in spoznavanje zeliščnih lepot. Preden se odpravite na nabiranje, je pomembno, da se seznanite z osnovami varnega in trajnostnega nabiranja.

Nabirajte le rastline, ki jih dobro poznate, in nikoli ne pobirajte več, kot jih potrebujete. Spoštujte rastlinska rastišča in pustite dovolj rastlin za prihodnje generacije. Predstavljamo pet zdravilnih rastlin, ki jih lahko naberete v maju v Sloveniji.

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

  1. Pomladanski jeglič (Primula elatior)

Pomladanski jeglič je prelepa rumena cvetica, ki jo najdemo na travnikih in gozdnih jasah. Cvetovi in listi vsebujejo saponine, ki imajo izkašljevalne in protivnetne lastnosti.

Opis: Spomladanski jeglič ima eno steblo, na vrhu katerega se razprostirajo rumeni cvetovi z oranžno liso v sredini. Listi so podolgovati in rahlo nazobčani.

Recept: Iz cvetov spomladanskega jegliča lahko pripravite prijeten in osvežujoč sladkorni sirup. Cvetove naberite v sončnem vremenu in jih dobro operite. V posodi zmešajte enako količino cvetov in sladkorja ter pustite čez noč, da cvetovi spustijo sok. Nato sirup precedite in ga shranite v hladilniku. Uporabite ga lahko za slajenje sladic, čajev ali koktajlov.

Reklamni oglas

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

  1. Brezov list (Betula pendula)

Brezovi listi so bogati s flavonoidi, ki imajo diuretične, razkuževalne in protivnetne lastnosti. Uporabljamo jih lahko za lajšanje težav z mehurjem, ledvicami in sklepi.

Opis: Breza je drevo z belim lubjem in drobnimi, trikotnimi listi. Listi so zeleni spomladi in poleti ter rumeni jeseni.

Recept: Iz brezovih listov lahko pripravite osvežujočo in zdravilno kopel. Pestice svežih ali posušenih brezovih listov prelijte z vročo vodo in pustite 10 minut, da se voda ohladi. Nato precedite in dodajte kopeli. Kopel v brezovih listih pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah in sklepih, hkrati pa krepi imunski sistem.

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

  1. Kopriva (Urtica dioica)

Kopriva je pogosta rastlina, ki jo najdemo na travnikih, ob gozdovih in ob cestah. Mlada stebla in listi koprive vsebujejo vitamine, minerale in klorofil, ki imajo krepčilne, čistilne in krvotvorne lastnosti.

Opis: Kopriva je dvignjena rastlina z dlakavimi stebli in listi. Listi so ovalni in koničasti, na spodnji strani pa imajo pekoče dlačice.

Recept: Iz koprive lahko pripravite pesto, ki je bogato z beljakovinami in vitamini. Mlada koprivina stebla in liste dobro operite in jih blanširajte v vreli vodi. Nato jih zmešajte z olivnim oljem, parmezanom, česnom in pinjoli. Pesto lahko uporabite kot namaz za testenine, pico ali krekerje.

Reklamni oglas

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

  1. Rman (Achillea millefolium)

Opis: Rman je trajnica z dlakavimi stebli in belimi ali rožnatimi cvetovi, ki so združeni v košare. Listi so pernati in dlakavi. Rman cveti od junija do septembra.

Recept: Iz rmana lahko pripravite mazilo za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih. Sveže cvetove rmana zmešajte z maslom ali kokosovo mastjo in pustite čez noč, da se sestavine prepojijo. Nato mazilo precedite in ga shranite v hladilniku. Uporabite ga lahko po vadbi ali pri bolečinah v križu.

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

  1. Šentjanževka (Hypericum perforatum)

Šentjanževka je cvetoča rastlina, ki jo najdemo na travnikih, pašnikih in ob gozdnih robovih. Cvetovi in listi šentjanževke vsebujejo hipericin, ki ima antidepresivne, pomirjevalne in celilne lastnosti.

Opis: Šentjanževka je zelnata rastlina z rumenimi cvetovi, ki imajo pikčaste črne pike. Listi so podolgovati in rahlo nazobčani. Šentjanževka cveti od junija do avgusta.

Recept: Iz šentjanževke lahko pripravite olje, ki se uporablja za lajšanje depresije, tesnobe in nespečnosti. Cvetove šentjanževke naberite v sončnem vremenu in jih posušite. Nato jih namočite v olivno olje in pustite na soncu 6 tednov, da se olje obarva rdeče. Precedite olje in ga shranite v temni steklenici. Uporabljajte ga lahko za masažo ali kot prehransko dopolnilo.

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

Opomba:

Preden uporabite katero koli zdravilno rastlino, se posvetujte z zdravnikom ali zeliščarjem, da se prepričate, da je varna za vas. Upoštevajte tudi, da lahko nekatera zdravilna rastlina vplivajo na delovanje zdravil.

Reklamni oglas

Poleg omenjenih 5 rastlin je v maju v Sloveniji mogoče nabrati še veliko drugih zdravilnih rastlin, kot so regrat, bezeg, divji kostanj, glog in melisa. Pomembno je, da se pred nabiranjem seznanite z značilnostmi rastlin in da nabirate le rastline, ki jih dobro poznate.

Zdravilne rastline, ki jih nabiramo v maju in recepti

Nabiranje zdravilnih rastlin je lahko koristen in prijeten način za ohranjanje stika z naravo in za krepitev svojega zdravja. Z upoštevanjem načel varnega in trajnostnega nabiranja lahko uživate v bogastvih, ki jih ponuja narava, ne da bi jo pri tem škodovali.

 

 

Reklamni oglas