Prehrana in recepti
Zeleno in okusno – tri različice pesta iz slovenskih vrtov
Pozabimo na klasično italijansko pesto – podajmo se na kulinarično potovanje po Sloveniji! Naši vrtovi skrivajo raznolikost okusov za ustvarjanje različic pesta.
Okusne inovacije v pesto receptih
Pesto je priljubljena italijanska omaka, ki se najpogosteje povezuje s svežo baziliko, pinjolami, parmezanom in oljčnim oljem. Vendar pa se kulinarična ustvarjalnost ne pozna meja, zato smo se odločili raziskati nekoliko drugačne različice pesta. V tem članku vam bomo predstavili tri edinstvene recepte, kjer uporabljamo sveže in okusne sestavine iz slovenskih vrtov, da ustvarimo nove kombinacije okusov. Pozabimo na klasično italijansko pesto in se podajmo na kulinarično potovanje po Sloveniji!
Korenčkov pesto z meto:
Sestavine:
- Listje korenja (spodnji in zgornji del)
- Meta
- Bučna semena
- Oljčno olje
- Sol in poper po okusu
Postopek priprave:
- Korenčkovo listje operemo in osušimo. Listke mete operemo in osmukamo.
- V mešalniku ali multipraktiku zmešamo listje korenja, meto, bučna semena in oljčno olje. Mešamo, dokler ne dobimo gladke in kremaste teksture.
- Po potrebi solimo in popramo po okusu.
Nasvet: korenčkovo listje lahko nekoliko pogreni, zato pri dodajanju sestavin imejmo zmerno roko. Korenčkov pesto je odličen dodatek k testeninam, mesnim jedem ali popečenemu kruhu.
Pesto iz špinače in mete:
Sestavine:
- Sveža špinača
- Listke mete
- Orehi
- Oljčno olje
- Paradižnikova mezga
- Sol in poper po okusu
Postopek priprave:
- Špinačo operemo in osušimo.
- V mešalniku zmešamo špinačo, listke mete, orehe, oljčno olje in paradižnikovo mezgo. Mešamo, dokler ne dobimo gladke teksture.
- Po potrebi solimo in popramo po okusu.
Nasvet: špinača bo pesto obogatila s svojo bogato zeleno barvo in nežnim okusom, medtem ko bo meta dodala osvežilno noto. Pesto iz špinače in mete se odlično poda k testeninam, ribjim jedem in tudi kot preliv za sveže solate.
Drobnjakov pesto z mandlji:
Sestavine:
- Drobnjak
- Mandlji
- Oljčno olje
- Limonin sok
- Sol in poper po okusu
Postopek priprave:
- Drobnjak operemo in osušimo. Narežemo ga na majhne koščke.
- Mandlje lahko uporabite cele ali grobo sesekljane, odvisno od želene teksture pesta.
- V mešalniku ali multipraktiku zmešamo drobnjak, mandlje, oljčno olje in limonin sok. Mešamo, dokler ne dobimo gladke teksture.
- Po potrebi solimo in popramo po okusu.
Nasvet: mandlji bodo pripomogli k pestu z rahlo sladkastim in oreščkastim okusom. Pestu iz drobnjaka z dodatkom mandljev bo odličen dodatek k testeninam, ribjim jedem, popečenemu kruhu ali kot preliv za sveže solate.
Katere oreščke uporabiti?
Pri pripravi pesta lahko dodate različne vrste oreščkov, ki bodo obogatili okus in teksturo ter mu dodali dodatno aromo. Nekatere možnosti vključujejo:
- Pinjole so klasična izbira za peste in dodajo oreščkast in nežen okus. Prav tako prispevajo k bogati kremasti teksturi pesta.
- Mandlji imajo sladek in oreščkast okus, ki se lepo dopolnjuje z zelišči. Lahko jih uporabite celih ali grobo sesekljanih.
- Orehi imajo poln okus in so odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Njihov dodatek pestu bo poskrbel za edinstveno aromo.
- Sončnična semena so cenovno dostopna in se lepo podajo k različnim zeliščem. Imajo rahlo oreščkast okus.
- Lešniki imajo bogat in oreščkast okus, ki bo pripomogel k pestu v edinstvenem slogu.
Izbira oreščkov je odvisna od vaših osebnih preferenc in želja. Prav tako jih lahko kombinirate in uporabite več vrst oreščkov, da ustvarite svojo edinstveno različico pesta. Priporočamo, da eksperimentirate z različnimi kombinacijami, da najdete tisto, ki vam najbolj ustreza in vas navduši s svojim okusom. S pesto izbranih oreščkov boste zagotovo popestrili vaše jedi ter odkrili nove in okusne možnosti priprave pesta.
Slovenski vrtovi skrivajo raznolikost okusov, ki jih lahko uporabimo za ustvarjanje okusnih in inovativnih različic pesta. Korenčkov pesto z meto, pestov nadev z mladim grahom in meto ter drobnjakov pesto so le nekateri od primerov, kako lahko z iznajdljivostjo in domišljijo ustvarimo nove kombinacije okusov. Tako bomo izkoristili tudi sestavine, ki jih pogosto spregledamo ali zavržemo. Uživajte v ustvarjanju novih pesto mojstrovin in raziskovanju svežih okusov iz slovenskih vrtov!