Povežite se z nami ...

Prehrana in recepti

Zelňačka: Tradicionalna češka zeljna juha s klobaso

Češka zeljna juha s klobaso je ena tistih jedi, ki vas pogreje in popelje v svet tradicionalne domače kuhinje. Idealna za hladne dni in ljubitelje enolončnic.

Zelňačka: Tradicionalna češka zeljna juha s klobaso

Popolna jed za hladne dni

Češka kuhinja je znana po svojih krepkih jedeh, ki nas pogrejejo in nasitijo. Ena izmed teh specialitet je tradicionalna zeljna juha, znana kot zelňačka, ki je pripravljena s kislim zeljem, krompirjem in okusno klobaso. To je popolna jed za hladnejše dni, saj nas greje od znotraj navzven in nas spomni na pristno domačo kuhinjo. Njena rahlo kisla aroma in krepka struktura sta prav to, kar potrebujemo za popoln obrok.

Zakaj je zelňačka tako priljubljena?

Zelňačka ima posebno mesto v srcu Čehov in vseh ljubiteljev češke kuhinje. Kislo zelje, ki je osnovna sestavina juhe, je bogato s probiotiki, vitamini in minerali, zato je ne le okusno, temveč tudi zdravo. V kombinaciji s krompirjem, klobaso in začimbami nastane juha, ki je hkrati preprosta in popolna za vse generacije. Še posebej priljubljena je v zimskih mesecih, saj nas odlično pogreje in nasiti.

Zelňačka: Tradicionalna češka zeljna juha s klobaso

Zgodovina in posebnosti zelňačke

Češka zeljna juha izhaja iz tradicije srednjeevropske kuhinje, kjer so bile jedi iz kislega zelja pogosto na jedilniku. Na Češkem, pa tudi v sosednjih državah, kot so Poljska, Nemčija in Slovaška, je kislo zelje cenjeno zaradi svoje dolgoživosti in okusne kisline. Zelňačka ni le preprosta juha, temveč del dediščine, ki je prenesen skozi generacije.

Recept za tradicionalno češko zeljno juho s klobaso

Sestavine:

  • 500 g kislega zelja (če je mogoče, uporabite kakovostno zelje z domačim okusom)
  • 2 srednje velika krompirja, narezana na majhne kocke
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 velika korenje, narezana na kolobarje
  • 1 klobasa (priporočljivo je uporabiti kakovostno dimljeno klobaso, kot je poljska klobasa)
  • 2 žlici masti ali sončničnega olja
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 lovorjev list
  • 1 žlička kumine (po možnosti zdrobljena)
  • 1 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
  • Sol, poper in sladkor po okusu
  • Svež peteršilj za dekoracijo

Zelňačka: Tradicionalna češka zeljna juha s klobaso

Postopek:

  1. Priprava klobase in zelenjave
    Klobaso narežite na kolobarje in jo na hitro popražite na masti ali olju, dokler ne postane zlato rjava. Nato jo odstranite iz posode in odložite na stran. Na isti maščobi popražite sesekljano čebulo, dokler ne postane mehka in zlato rjava.
  2. Dodajanje začimb
    Dodajte sesekljan česen, kumino in papriko ter dobro premešajte, da začimbe sprostijo svojo aromo. Nato dodajte žlico moke, jo rahlo prepražite in nato postopoma prilijte jušno osnovo. Dobro premešajte, da se izognete grudicam.
  3. Dodajanje kislega zelja in krompirja
    Kislo zelje rahlo ožemite (ne spirajte ga z vodo, saj bi s tem odstranili značilen kisel okus). Če je zelje dolgo, ga lahko narežete na krajše kose. Zelje in na kocke narezan krompir dodajte v juho, skupaj z lovorjevim listom in korenjem.
  4. Kuhanje juhe
    Juho zavrite, nato pa temperaturo znižajte in jo pokrito kuhajte približno 30 minut, dokler krompir ni popolnoma mehak.
  5. Dodajanje klobase in začinjanje
    Po 30 minutah kuhanja dodajte ocvrto klobaso. Juho začinite s soljo, poprom in ščepcem sladkorja, da izravnate kislost. Po potrebi dodajte še malo kislega zelja ali sok zelja, če želite bolj kisel okus.
  6. Postrežba
    Juho postrezite vročo in jo okrasite s svežim sesekljanim peteršiljem. Postrezite jo s svežim rženim kruhom ali kislimi kumaricami za popoln obrok.

Zelňačka: Tradicionalna češka zeljna juha s klobaso

Nasveti za pripravo

  • Kakovost kislega zelja: Okus zelňačke je v veliki meri odvisen od kakovosti kislega zelja, zato izberite čim bolj naravno in brez dodatkov.
  • Klobasa: Dimljena klobasa doda juhi dodaten okus, lahko pa po želji uporabite tudi svežo klobaso ali šunko.
  • Dolgotrajnejši okus: Juha bo še boljša naslednji dan, saj se bodo okusi še bolj prepojili. Shranjujte jo v hladilniku in pred postrežbo le rahlo segrejte.

Zanimivost o zelňački

Čeprav je zeljna juha del češke kulinarične tradicije, jo najdemo tudi v drugih državah Srednje Evrope. Na Poljskem je znana kot kapuśniak, v Nemčiji kot sauerkrautsuppe, na Slovaškem pa kot kapustnica. Vsaka država ima svojo različico, ki se prilagaja lokalnim sestavinam in okusom, a osnovne sestavine, kot so kislo zelje, krompir in klobasa, ostajajo enake.

Češka zeljna juha s klobaso je ena tistih jedi, ki vas pogreje in popelje v svet tradicionalne domače kuhinje. Z enostavnimi sestavinami in malo potrpljenja lahko ustvarite pravo zimsko poslastico, ki je popolna za hladne dni. Poleg tega je zelňačka hranljiva, saj vsebuje vitamine iz zelja in beljakovine iz klobase, zato bo zadovoljila še tako zahtevne jedce. Poskusite jo pripraviti sami in začutite okus srednjeevropske tradicije kar v svoji kuhinji!

Reklamni oglas
Želite več receptov? Kliknite na ta naslov!